Oznakowanie kursów wariantowych 17

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 mar 2013, 20:36

Od odpoczynków tak, ale tam jest kłopot z sensownym postojem wyrównawczym w ogóle.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

RobertP

Post autor: RobertP » 28 mar 2013, 20:46

Stary Pingwin pisze:RobertP, Info potwierdzone przez poważne osoby, 2 składy na żeberku i 3 na pętli.
Wierzę. Po prostu ja widziałem tylko sytuację z 4 składami. 2 na stanowisku + 2 na bocznym i przeciskająca się 18 torem "normalnym".

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 kwie 2013, 16:43

Nie, nie warto. Ale ja tam uważam, że 37 wydzielać też nie było warto -no ale Polacy to analfabeci, więc będą kłopoty...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 12 kwie 2013, 16:48

Też mi się zdaje, że nie było warto. Stosowanie literek na tej samej trasie, lecz tylko do pewnego jej momentu nie jest niczym nienormalnym, bo potem i tak łatwo można kontynuować podróż. Co innego, kiedy trasa wariantowa różni się od podstawowej - wtedy warto wprowadzić podział (oczywiście ma to tylko uzasadnienie przy częstych liniach miejskich, a nie np. w wypadku 705 itp.).

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 kwie 2013, 16:58

Dokładnie tak - krócej po trasie to wciąż ta sama linia. Jakoś kursy skrócone w metrze w Monachium czy na U6 w Wiedniu ludzie ogarniają...

Jedyne, co bym ewentualnie wprowadził, to literka za numerem - taka, jak w rozkładzie. Po co mnożyć tabliczki, oznaczenia na mapach, stronach, tabelki z rozkładami itd.?

Swoją drogą - mogę się założyć, że o nowej odmianie 25 będą artykuły w Gazecie przez cały drugi tydzień maja (a jeszcze przed majówką - notka na Autobusie Czerwonym).

Georg

Post autor: Georg » 12 kwie 2013, 17:24

Glonojad pisze:Nie, nie warto. Ale ja tam uważam, że 37 wydzielać też nie było warto -no ale Polacy to analfabeci, więc będą kłopoty...
Jednak uważam, że warto. Bo owszem - Polacy to analfabeci, ale swoją złość wyładowywali nie na Żelaznej, tylko na niewinnych motorniczych.

Awatar użytkownika
Os0

Post autor: Os0 » 12 kwie 2013, 17:26

Byle mi tylko 9 nie rozwalać teraz (-X
:mewa: 2 17 211 509 511 516 723 731 N03 N63
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 kwie 2013, 17:46

W Sztokholmie kursy skrócone na linii metra 13 nazywały się 23. Wg mnie tak jest dobrze. Zwłaszcza jeśli ZTM z TW nie umieją się dogadać, kto jest odpowiedzialny za brak literki na wyświetlaczu.

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 12 kwie 2013, 18:25

W ogóle należałoby opracować jakiś scentralizowany, jednolity i zunifikowany system oznaczeń i grafik wzorem systemu FF Transit z BVG Berlin (skoro już tyle się opowiada, że bierzemy stamtąd przykład), ale to chyba nie jest temat na takie dyskusje. Dla chętnych, linia metrobusowa numer M32 z trzeba wariantami o różnych trasach, kursująca w berlińskiej Szpandawie: http://www.bvg.de/index.php/de/binaries ... 5/file/1-1

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 kwie 2013, 19:31

Warianty metrotramów w Berlinie też mają ten sam numer. A różnią się trasą na końcówkach i to o kilka przystanków - może nie aż tak, żę 18 i 20 byłyby w Berlnie wspólnie M19, ale jednak.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 12 kwie 2013, 19:42

MichalJ pisze:W Sztokholmie kursy skrócone na linii metra 13 nazywały się 23.
Już dawno nie. I ludzie jakoś sobie radzą z kursami skróconymi.

[ Dodano: Pią 12 Kwi, 2013 19:42 ]
Glonojad pisze:Dokładnie tak - krócej po trasie to wciąż ta sama linia. Jakoś kursy skrócone w metrze w Monachium czy na U6 w Wiedniu ludzie ogarniają...
Jedyne, co bym ewentualnie wprowadził, to literka za numerem - taka, jak w rozkładzie. Po co mnożyć tabliczki, oznaczenia na mapach, stronach, tabelki z rozkładami itd.?
Pełna zgoda - jak będziemy się poddawać, to analfabetyzm będzie kwitł...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 kwie 2013, 21:48

Glonojad pisze:Nie, nie warto. Ale ja tam uważam, że 37 wydzielać też nie było warto -no ale Polacy to analfabeci, więc będą kłopoty...
Zwłaszcza przy kiepskim oznakowaniu. A w końcu w Swingach niedasie wprowadzić zapowiedzi o skróconej trasie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

adner

Post autor: adner » 12 kwie 2013, 22:02

MeWa pisze:Zwłaszcza przy kiepskim oznakowaniu. A w końcu w Swingach niedasie wprowadzić zapowiedzi o skróconej trasie.
Jakoś w innych miastach linie mają normalnie trasy z wydłużonymi wariantami i też raczej SIP(jak w ogóle jest dźwiękowy) o tym jakoś specjalnie a ludzie patrzą do czego wsiadają i sobie radzą, tylko w Warszawie trzeba za tramwajem prowadzić orkiestrę trąbiącą że trasa jest skrócona(wcale nie wyjątkowo, tylko rozkładowo). Nie mówię, że byłoby źle, jakby tak było, ale jak się z jakiegoś powodu nie da to trudno...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 kwie 2013, 22:03

A w czym taka zapowiedź, której rzekomo "nie da się" wygłosić (masz na to jakiś glejt, czy takie hejterstwo sobie uprawiasz swoją drogą), by zmieniła sytuację w stosunku do zapowiedzi ustnej motorniczego na ostatnim przystanku?

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 12 kwie 2013, 22:25

Glonojad pisze:A w czym taka zapowiedź, której rzekomo "nie da się" wygłosić (masz na to jakiś glejt, czy takie hejterstwo sobie uprawiasz swoją drogą), by zmieniła sytuację w stosunku do zapowiedzi ustnej motorniczego na ostatnim przystanku?
Jak się da, to czemu nie ma?
"Nie da się" wygłosić = nie ma, tak jak wielu rzeczy nie udaje się w SIP-ie Swingów poprawić od dłuższego czasu.
Jak 17 jechała do Marymontu, to też nie było zapowiedzi. Co by to zmieniło? Pasażerowie nie byliby zaskoczeni na ostatnim przystanku i nie latali z pretensjami, motorniczy nie musiałby wychodzić i wyganiać.
Jakoś w innych miastach linie mają normalnie trasy z wydłużonymi wariantami i też raczej SIP(jak w ogóle jest dźwiękowy) o tym jakoś specjalnie a ludzie patrzą do czego wsiadają i sobie radzą, tylko w Warszawie trzeba za tramwajem prowadzić orkiestrę trąbiącą że trasa jest skrócona(wcale nie wyjątkowo, tylko rozkładowo
W metrze w Pradze, jak i Londynie są komunikaty o tym, że pociąg też planowo jedzie do innej stacji.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ