Brak takiego biletu na pewno zmniejsza jego siłę nabywczą.Wolfchen pisze:Jakiego wynagrodzenia? Bilety Ci nie zwiększają podstawy opodatkowania...Pingwin pisze:Odebranie tych biletów będzie obniżeniem mojego wynagrodzenia.
Bilet wolnej jazdy a pensja w KM
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
1 9 15 128 136 154 157 172 186 208 414 N01 N38 N88
Zdanie projektu uchwały Rady Miasta w tej sprawie:ashir pisze:Myślałem tylko, że ich żony, dzieci, ci słynni teściowe, ale o samych kierowcach czy motorniczych nie słyszałem.
"Proponowane zmiany zakładają przede wszystkim: likwidację uprawnienia do bezpłatnych przejazdów dla pracowników Zarządu Transportu Miejskiego, Miejskich Zakładów Autobusowych Sp. z o. o., Tramwajów Warszawskich Sp. z o. o., Metra Warszawskiego Sp z o. o. oraz Szybkiej Kolei Miejskiej Sp z o. o. oraz członków ich rodzin".
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przecież rada miasta może się zajmować tylko sprawami miasta (a więc także sprawami ZTM i spółek miejskich - włącznie z przywilejami pracowniczymi, warunkami zatrudnienia itp.). Mobilis może sobie zbudować miasto, uzyskać dla niego prawa miejskie, zostać jego podmiotem wewnętrznym i zapewnić pracownikom bilety wolnej jazdy. To oczywiście uproszczenie z przymrużeniem okaSzeregowy_Równoległy pisze:Jest nie do końca w porządku, że jedni przewoźnicy świadczący usługi na rzecz ZTM mają darmowe przejazdy decyzją rady miasta
Mobilis jeździ także np. w Krakowie, Bydgoszczy i Toruniu. Oczekujesz biletu na wszystkie te miasta?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Sorry za zboczenie z tematu, ale Mobilisa już nie ma w Toruniu, obsługa linii miejsko-podmiejskich wróciła znów do tamtejszego MZK, który znów ma monopol. Wiem, że ogólnie to nie ma znaczenia, ale chciałem sprostosować.Bastian pisze:Mobilis jeździ także np. w Krakowie, Bydgoszczy i Toruniu. Oczekujesz biletu na wszystkie te miasta?Przecież to zupełnie inny mechanizm.
- R-9 Chełmska
- Bastian
- Sułtan Maroka
Nie chciałbym się czepiać, ale rzeczywiście, nie mam w rodzinie żadnej konkuniny.R-9 Chełmska pisze:Czyli słynne konkuniny pozostaną z prawem do bezpłatnych przejazdów, bo nie są członkami rodziny
[ Dodano: Pon 06 Maj, 2013 22:03 ]
Wspólny meldunek lub wspólne dziecko.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Ja naprawdę proszę, żeby sprawdzić kiedy konkubina może dostać bilet wolnej jazdy - bo nie każda.R-9 Chełmska pisze:Czyli słynne konkuniny pozostaną z prawem do bezpłatnych przejazdów, bo nie są członkami rodziny
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
- fik
- Naczelne Chamidło
Rada miasta mogła przyznać uprawnienia do darmowych przejazdów osobom urodzonym w środkach ptz m.st. Warszawy (całe dwie osoby), mogła przyznać uprawnienia uczestnikom PW (wszyscy mają uprawnienia do bezpłatnych przejazdów ze względu na wiek), mogła przyznać uprawnienia dzieciom wielodzietnym, mogła przyznać uprawnienia wszystkim pasażerom 22 września, mogła przyznać bezrobotnym w dniu wizyty w UP, może również przyznać uprawnienia pracownikom spółek wykonujących przewozy na zlecenie ZTM.Bastian pisze:Przecież rada miasta może się zajmować tylko sprawami miasta (a więc także sprawami ZTM i spółek miejskich - włącznie z przywilejami pracowniczymi, warunkami zatrudnienia itp.). Mobilis może sobie zbudować miasto, uzyskać dla niego prawa miejskie, zostać jego podmiotem wewnętrznym i zapewnić pracownikom bilety wolnej jazdy. To oczywiście uproszczenie z przymrużeniem oka
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Bastian
- Sułtan Maroka
Owszem, mogła. Ale tego nie uczyniła. Tym niemniej nadal jest to zupełnie inny mechanizm.
- fik
- Naczelne Chamidło
Owszem, pewnie jest to inny mechanizm (z dokładnością do tego, że rozwiązanie proponowane przeze mnie załatwia za jednym zamachem oba rodzaje przewoźników), ale nijak nie przeczy to tezie Szeregowego:
Szeregowy_Równoległy pisze:Jest nie do końca w porządku, że jedni przewoźnicy świadczący usługi na rzecz ZTM mają darmowe przejazdy decyzją rady miasta, a drudzy przewoźnicy świadczący usługi na rzecz ZTM tych przewozów nie mają, bo nie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- MeWa
- Cukiereczek
No i spoko. Uprawnionych pracowników jest ok. 10 tys. osób, uprawnionych w sumie jest blisko 31 tys. osób. Czyli pracownicy stanowia jedną trzecią - reszta to konkubiny, teściowe, dzieci itp.Pingwin pisze:Ty wiesz jakie warunki musi spełnić konkubina by dostać ww bilet ?? czy klepiesz żeby klepać ??
Czy wiecie ile takich konkubin, teściowych jest we wszystkich spółkach miasta ??
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
nie rozumiem bez żadnego uzasadnienia. Idąc tym tokiem rozumowania każdy kto ma prywatną firmę działająca na rzecz miasta powinien coś od niej dostawaćSzeregowy_Równoległy pisze: Inaczej jest to obdarowywanie spółek miejskich specjalnymi przywilejami bez żadnego uzasadnienia
Przez 4 lata moja dziewczyna nie miała tego biletu i dawaliśmy radę.Nie spełnialiśmy wymogów określonych przez Rade Miasta i nie kruszyłem o to kopii.Szeregowy_Równoległy pisze: A twoim zdaniem powinieneś go mieć ty, twoja dziewczyna i dziecko
walczę nie tylko o siebie ale i o innych będących w podobnej sytuacji jak ja.Szeregowy_Równoległy pisze:A obiektywny nie jesteś, bo walczysz o siebie
Takie podobno jest zadanie ludzi działających społecznie.
Czego się uczepiliście tych konkubin i teściów.MeWa pisze: Czyli pracownicy stanowią jedną trzecią - reszta to konkubiny, teściowe, dzieci itp.
Postaram się poszukać bo kiedyś na RK było wyszczególnienie ile tych konkubin, teściów w poszczególnych spółkach tak naprawdę jest
-
metron
To co zaproponowano trąci paranoją, kierowca w drodze do pracy traktowany jest jako zwykły pasażer, kiedy jednak przejmie wóz od swojego kolegi "łaskawie" zezwala mu się na prowadzenie tego samego autobusu już bez kasowania biletu
Z jednej strony zapewne przypadkowo nagłaśnia się incydentalne przypadki darmowych biletów dla teściów, konkubin itp zupełnie "przypadkowo zapominając" o tym że rozszerzono prawo do bezpłatnych przejazdów do tych którzy pobierają zasiłki z MOPS
Zapewne "przypadkiem" nie informuje się społeczeństwa że w Ratuszu część pracowników ma bezpłatne bilety jak również że radni takie bilety też mają
Z jednej strony zapewne przypadkowo nagłaśnia się incydentalne przypadki darmowych biletów dla teściów, konkubin itp zupełnie "przypadkowo zapominając" o tym że rozszerzono prawo do bezpłatnych przejazdów do tych którzy pobierają zasiłki z MOPS
Zapewne "przypadkiem" nie informuje się społeczeństwa że w Ratuszu część pracowników ma bezpłatne bilety jak również że radni takie bilety też mają