Flixbus (d. PolskiBus)
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A gdy niewojewódzkie miasto jest miastem początkowym lub końcowym? 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Wtedy będą musieli honorować ulgi.Wolfchen pisze:Zawsze mogą przekwalifikować linię na pośpieszną.
Prędzej zrobią np. połączenie Warszawa-Częstochowa przyjeżdżające do Częstochowy powiedzmy o 15 i Częstochowa-Wrocław odjeżdżające z Częstochowy o 15.15. I będą sprzedawali bilety na przesiadki - oczywiście takie bez wychodzenia z pojazdu (nie wiem, czy do Wrocławia jest pod drodze przez Częstochowę - nie chce mi się analizować przebiegu dróg, ale chyba tak średnio
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Swego czasu niektórzy tak jeździli - stosunkowo małe nadłożenie drogi przy stosunkowo krótkim (i mało uciążliwym) odcinku jednojezdniowym.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
W takim wypadku moze byc, gdyz przepis dotyczy tylko przystankow po drodze. Ale jak zrobia kurs do Swinoujscia to w popularnych Międzyzdrojach nie moze stanacGlonojad pisze:A gdy niewojewódzkie miasto jest miastem początkowym lub końcowym?
Ptaszki cwierkaja, ze zadzialalo lobby pro PKS , dla ktorych PB jest uciazliwa konkurencja, a ministerstwo twierdzi ze przepis jest ok.
- vernalisadonis
A gdzie te przepisy mogę znaleźć? bo bym sobie chętnie je poczytał, jak to mniej więcej wygląda.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
- Esteban Gomez
A Radom to od kiedy jest wojewódzki? Chyba że na linii do Radomia PB honoruje ulgi ustawowe...rhemek pisze:Wedlug ostatniej nowelizacji autobus ekspresowy, gdzie nie obowiazuja ulgi ustawowe moze zatrzymywac sie po drodze wylacznie w miescie wojewodzkim. W zadnym innym, niezaleznie od jego wielkosci stanac nie moze.Wolfchen pisze:Z Gdyni PB nigdy nie jeździł
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na linii do Radomia Radom jest przystankiem docelowym...
W takim przypadku wystarczy kursy przekwalifikować na pospieszne i po problemie (już teraz linia P1 nie ma takiego wyróżnika). Nazwa kurs ekspresowy ma bardziej znaczenie psychologiczne niż praktyczne, przecież jechać szybciej niż zapisano w kodeksie drogowym przynajmniej na papierze nie można.
Co do honorowania ulg to też nie widzę problemu. Skoro PKS Warszawa czy PKP IC regularnie oferują tańsze bilety w przedsprzedaży i na tych samych kursach mają ulgi ustawowe, to PB też może tak robić.
Bo im się nie kalkuluje. Zaraz by sie okazalo , ze 60 % jedzie na ulgach, a tacy nie kupuja biletu wczesniej. A PB zarabia wlasnie najwiecej na ostatnich biletach, bo 1-sze puszcza za grosze. Model biznesowy sie im posypie. A sami wiecie jak panstwo fajnie i terminowo zwraca kase za ulgi.