Albo w kasie, co jest wg mnie optymalne.R-9 Chełmska pisze:Jak nie chce - kupi bilet w autobusie.
Flixbus (d. PolskiBus)
Moderator: JacekM
-
best_seler
A co to za problem? Są przecież wyszukiwarki połączeń.Piottr pisze:Autobus stoi w korkach, ale ma jedną znaczącą przewagę nad pociągiem:
jeździ tak samo, zawsze , czy to piatek, czy światek, czy powódź i trzęsienie ziemi.
Stabilność i jednoznaczność oferty przewozowej PB bije na głowę wszystkich innych przewoźników, czy to autobusowych (przy każdm kursie w rozkładzie minimum trzy literki, które oznaczają kiedy nie kursuje), czy kolejowych (siedem wersji rozkładu tego samego pociągu w ciągu roku)...
Chyba właśnie nie rozumiesz co to za problem.best_seler pisze:A co to za problem? Są przecież wyszukiwarki połączeń.Piottr pisze:Stabilność i jednoznaczność oferty przewozowej PB bije na głowę wszystkich innych przewoźników, czy to autobusowych (przy każdm kursie w rozkładzie minimum trzy literki, które oznaczają kiedy nie kursuje), czy kolejowych (siedem wersji rozkładu tego samego pociągu w ciągu roku)...
Przejrzystość i stabilność oferty to podstawa. Nie powinno być tak, że idziesz na przystanek, a dzisiaj kursu na który czekasz akurat nie ma, bo jest środa przed Bożym Ciałem.
Na przykładzie z innej dziedziny handlu i usług: czy zakupy w sklepie, w którym układ stoisk jest zmieniany co noc, tak, aby w weekend chleb leżał tam, gdzie w tygodniu (z wyjątkiem środy) jest stoisko z makaronami (a w środę z alkoholem) byłyby wygodniejsze niż w sklepie, w którym zawsze wszystko jest na swoim miejscu?
Liczba wariantów kursowania powinna być minimalna, aby oferta była stabilna i jednoznaczna, i to Polskiemu Busowi się udało wyjątkowo, PKS i kulejorze mogą się od Nich uczyć.
- R-9 Chełmska
Biorąc pod uwagę, że większość PKSów nie jest już państwowa, nie można ich wrzucać do jednego wora - są to firmy przewozowe takie same jak PolskiBus, Zenek-Bus itp.KwZ pisze: Natomiast brakuje jednej centralnej wyszukiwarki PKSów.
W sumie skoro państwo (samorządy) wydaje po wielomiesięcznych staraniach zezwolenia, to powinno się ogarnąć, zebrać to do kupy i stworzyć na podstawie posiadanych danych wyszukiwarkę... Ale ona by zawierała masę błędów, ze względu na dopuszczalne różnice między zezwoleniem, a stanem rzeczywistym...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- R-9 Chełmska
Nie do końca. W każdym razie - skoro Gdańsk jest jako pospieszny, to chyba da radę bez tych ceregieli... Zwłaszcza że kwestie ulg to głównie dotyczą biletów miesięcznych. Poza tym - sprzedaż biletu jednorazowego z ulgą 95% jest opłacalna dla PB - zwrot pieniędzy od państwa trwa kilka miesięcy (co chyba nie zaburzy płynności finansowej PB, inne przedsiębiorstwa jakoś sobie z tym radzą), ale za to w jak ogromnej kwocie by był!Łukasz pisze: A to nie jest tak, że w tych przepisach cena musi odzwierciedlać ogólnie pojętą jakość usługi?
[ Dodano: Pon 17 Cze, 2013 09:45 ]
Do zainteresowanych klientów na ogół dociera. Do reszty... Spróbuj to zrobić z budżetem na promocję oscylującej wokół okrągłej kwoty 0 PLN.K..., przecież to w interesie tych pksów jest dotarcie do klienta z rzetelną informacją.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
-
best_seler
No właśnie nie rozumiem co to za problem, bo kiedy planuję jakiś dalszy wyjazd, to nie idę na przystanek, bo ktoś mi powiedział, że w trzecią środę ubiegłego miesiąca jechał w to samo miejsce o godzinie 10 z jakiegośtam przystanku.Piottr pisze: Chyba właśnie nie rozumiesz co to za problem.
Przejrzystość i stabilność oferty to podstawa. Nie powinno być tak, że idziesz na przystanek, a dzisiaj kursu na który czekasz akurat nie ma, bo jest środa przed Bożym Ciałem.
Zawsze szukam odpowiadających mi połączeń w Internecie na dany dzień, więc jeśli wyszukiwarka nie znajdzie mi połączenia A w środę przed Bożym Ciałem, to skorzystam z połączenia B.
Ten problem był rzeczywiście kiedyś, kiedy zaplanowanie wyjazdu oznaczało konieczność pójścia na dworce i analizowania literek i liczb przy kursach, ale teraz, kiedy coraz więcej przewoźników ma swoje wyszukiwarki, albo korzysta z e-podróżnika, w ogóle tego problemu nie odczuwam.
Polskibus na liniach do Białegostoku i Radomia też ma różne godziny odjazdów i różne liczby kursów w zależności od dnia tygodnia.
Generalnie najbardziej cenię przewoźników, na których kursy mogę kupić bilet przez Internet i to mi daje pewność podróży, a to, że mój kurs nie jedzie w środę przed Bożym Ciałem i w związku z tym na rozkładzie na dworcu jest dodatkowa literka nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
Ciekawe kto jeszcze będzie jeździł z Łodzi do Wrocławia pociągiem, skoro IC oferuje 4 pary, a PB 11 za niższą cenę i z krótszym czasem przejazdu...Rosa pisze:Od 30 czerca z Warszawy do Wroclawia (przez Łódź) będzie już 11 kursów dziennie.
O coraz lepszej alternatywie dla IC na trasie Łódź-Wawa (też czasowo, też kosztowo) nie wspominając.