O chłodzeniu i niechłodzeniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 06 sie 2013, 18:03

Dziś jechałem swingiem z wyłączoną klimą w ogóle - 3213. Kryminał.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

5556

Post autor: 5556 » 06 sie 2013, 21:05

Adam G. pisze:W kwestii autobusów - czy mam zaburzone myślenie, czy naprawdę w tym roku z klimą najlepiej jest w wozach z Mobilisu? Co jadę MZA, to pan kierowca ma chyba ustawione 24 stopnie i nie jest wcale komfortowo...
A ja mam jednak trochę przeciwne zdanie: w tym roku najlepiej ponownie spisuję się MZA ( nie trafiłem jeszcze wozu z niedziałającą klimą), potem Mobilis ale tylko ze starszymi SU12 (które potrafią chłodzić rewelacyjnie) bo z pozostałymi wozami już jest gorzej. Najgorszy w tym roku tradycyjnie Grodzio i Michaś (jak już działa to na minimum)
185 - najlepsza linia w mieście!

bepe

Post autor: bepe » 06 sie 2013, 22:50

Adam G. pisze: W kwestii autobusów - czy mam zaburzone myślenie, czy naprawdę w tym roku z klimą najlepiej jest w wozach z Mobilisu? Co jadę MZA, to pan kierowca ma chyba ustawione 24 stopnie i nie jest wcale komfortowo...
Masz zaburzone myślenie :p. W MZA jest generalnie naprawdę nieźle. Ale i Mobilis przy obecnych upałach daje radę.
5556 pisze:Mobilis ale tylko ze starszymi SU12 (które potrafią chłodzić rewelacyjnie) bo z pozostałymi wozami już jest gorzej
Mobilisowe przegubowce też potrafią porządnie chłodzić.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 06 sie 2013, 23:58

ashir pisze:Więc właśnie, o tym mówię od początku, więc nie wiem dlaczego z bepe się zgaszasz, jak on uważa przeciwnie. :-k
Ale że jak przeciwnie? 8-(

Adam G.

Post autor: Adam G. » 07 sie 2013, 1:44

5556 pisze:
Adam G. pisze:W kwestii autobusów - czy mam zaburzone myślenie, czy naprawdę w tym roku z klimą najlepiej jest w wozach z Mobilisu? Co jadę MZA, to pan kierowca ma chyba ustawione 24 stopnie i nie jest wcale komfortowo...
A ja mam jednak trochę przeciwne zdanie: w tym roku najlepiej ponownie spisuję się MZA ( nie trafiłem jeszcze wozu z niedziałającą klimą), potem Mobilis ale tylko ze starszymi SU12 (które potrafią chłodzić rewelacyjnie) bo z pozostałymi wozami już jest gorzej.
Bardzo dobrze chłodzą stare U12, przeguby i Alpino. Nowe U12 chłodzą zwykle znośnie, Jelcze też - chyba że siedzisz na samym końcu. Soliny pominę. To zresztą już nie wina Mobilisu, tylko konstruktora, który myślał że jeden mały klimatyzatorek z dwoma wylotami schłodzi tyle przestrzeni... Powyższe dotyczy oddziału "Ursus".

W MZA - dwa razy jechałem 11xy, oba razy "klima" włączona, dmuchająca powietrzem może o 1 stopień chłodniejszym niż zewnętrzne. W Mercedesach byłoby dobrze, ale blokady okien są beznadziejne i ludzie je otwierają (a kierowcy tego nie pilnują...). Nie wiem, jakoś w tym sezonie mam raczej słabe doświadczenia z MZA. Istotnie, zawsze działa, ale bardzo często zbyt słabo.
noidea

ashir

Post autor: ashir » 07 sie 2013, 5:55

bepe pisze:
5556 pisze:Mobilis ale tylko ze starszymi SU12 (które potrafią chłodzić rewelacyjnie) bo z pozostałymi wozami już jest gorzej
Mobilisowe przegubowce też potrafią porządnie chłodzić.
I Alpina też potrafią bardzo przyjemnie chłodzić. :)
Pawel_ pisze:Ale że jak przeciwnie? 8-(
Konkretnie ta wypowiedź mi nie pasuje:
Pawel_ pisze:A ja się zgodzę z bepe. W Scaniach wieje pod samymi oknami, więc jak ma być chłodno, jak chłodek chłodzi kosmos? I blokowanie okien? Nie powinno w ogóle być takiej opcji, jak blokowanie...
Tym bardziej, że już w następnym poście piszesz, że klimatyzacja jest dobra jak są okna pozamykane, a za to jest odpowiedzialny kierowca, nie pasażer.

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 07 sie 2013, 10:05

ashir pisze:Tym bardziej, że już w następnym poście piszesz, że klimatyzacja jest dobra jak są okna pozamykane, a za to jest odpowiedzialny kierowca, nie pasażer.
Ale że co? Że jak zobaczę, że pasażer otworzył okno, w czasie jazdy, to mam zatrzymać pojazd, wyjść z kabiny i zamknąć owe okno?

drapka

Post autor: drapka » 07 sie 2013, 10:27

Heh. A ja takiego problemu wczoraj nie miałem. Przyjechał 81xx :) A dzisiaj już wiem, że jak nie zdążę na "swoją brygadę" - to następną obługuje taki sam model. A Mobilis może chłodzi, może nie, ale jak przez 10 mint stoi wyłączony na pętli, to i tak różnica niewielka, przynajmniej na początku trasy. Może nakaz chłodzenia powinien też obowiązywać na krańcach? (wiem, wiem, sprzeczne z prawem o ruchu drogowym).
Popatrz, jaka franca!

ashir

Post autor: ashir » 07 sie 2013, 11:27

Pawel_ pisze:Ale że co? Że jak zobaczę, że pasażer otworzył okno, w czasie jazdy, to mam zatrzymać pojazd, wyjść z kabiny i zamknąć owe okno?
Nie, zablokować okna jak jest włączona klimatyzacja i proszę cię wsiadałem na pierwszym przystanku od pętli i co magiczne moce sprawiły, że wszystkie okna były otwarte? O-)

SG

Post autor: SG » 07 sie 2013, 11:29

Pawel_ pisze:
ashir pisze:Tym bardziej, że już w następnym poście piszesz, że klimatyzacja jest dobra jak są okna pozamykane, a za to jest odpowiedzialny kierowca, nie pasażer.
Ale że co? Że jak zobaczę, że pasażer otworzył okno, w czasie jazdy, to mam zatrzymać pojazd, wyjść z kabiny i zamknąć owe okno?
Tak! :) mina tego co je otworzył bezcenna, i komentarze innych :P

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 07 sie 2013, 11:33

ashir pisze:Nie, zablokować okna jak jest włączona klimatyzacja (...)
Blokowania okien nie rozumiem. Jak małpy w klatkach... 8-(
ashir pisze:(...) i proszę cię wsiadałem na pierwszym przystanku od pętli i co magiczne moce sprawiły, że wszystkie okna były otwarte? O-)
Przez jeden przystanek wóz się elegancko schłodził?

ashir

Post autor: ashir » 07 sie 2013, 11:47

Pawel_ pisze:Blokowania okien nie rozumiem. Jak małpy w klatkach... 8-(
To ja proponuję drzwi nie zamykać to sobie wysiądę, kiedy będę chciał. ](*,) Rozumiem, że do wozów, które mają wyłącznie pełne okna i klimatyzacja pracuje przez cały rok to omijasz szerokim łukiem, skoro to są takie więzienia?
Pawel_ pisze:Przez jeden przystanek wóz się elegancko schłodził?
Oczywiście, bo klima już od dawna pracowała, bo wóz wpadł na pętlę i tą przepisową minutkę mógł mu pracować silnik, co nie Pawle? :> Od razu uprzedzam, że on już chyba tak od dłuższego czasu jeździł. O-)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 sie 2013, 14:05

drapka pisze: Może nakaz chłodzenia powinien też obowiązywać na krańcach? (wiem, wiem, sprzeczne z prawem o ruchu drogowym).
Cóż, kolejna zaleta tramwajów (czy też elektrotransportu w ogólności).

A gdyby tak porobić zasilacze na pętlach... :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

5280

Post autor: 5280 » 07 sie 2013, 14:17

z wczoraj A752 :arrow: 523 zm B zero klimy okna otwarte plus kierowca otworzył swoją połówkę drzwi od kabiny.Wóz nadawał się do natychmiastowej podmiany.
5280

Walas

Post autor: Walas » 07 sie 2013, 14:39

5280 pisze:z wczoraj A752 :arrow: 523 zm B zero klimy okna otwarte plus kierowca otworzył swoją połówkę drzwi od kabiny.Wóz nadawał się do natychmiastowej podmiany.
Ok.20:00 został podmieniony.

ODPOWIEDZ