Informacja pasażerska
-
Stary Pingwin
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Część patrzy. I ta część, która potrafi czytać, powinna móc wyczytać z dechy gdzie i którędy dojedzie. A pan 138 na zewnętrznej stronie dechy nie miał żadnej informacji, że zjazd. Nie rozumiem po co rzeźbił od środka, skoro za głupoty na tablicy wewnątrz pojazdu ciężko jest podpaść. Natomiast jeśli z zewnątrz widać, że decha niewłaściwa, to już łatwiej. ZTM częściej ogląda autobusy z zewnątrz niż od środka.Pawel_ pisze:Pasażerowie nie patrzą. We wtorek miałem zjazd po trasie ze 190, którego nie ma uwzględnionego w rozkładach. Dużo osób sobie jechało, a jak usłyszeli: "Następny przystanek: Jana Olbrachta", to zaczęli mi krzyczeć, żebym ich tutaj wypuścił, czyt. Park Moczydło. Numer linii potrafią dostrzec, a literek obok już nie?
Pełne OC to powinien on zrobić na najbliższej pętli, nie na trasie przy zmianie.Stary Pingwin pisze:Znany na sieci tramwajowej jest motorniczy, który przy obejmowaniu wozu na trasie robi oc wyjazdowe, co trochę trwa, ale jest zgodne ze św. instrukcją
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Stary Pingwin
pawcio, Odsyłam do instrukcji. Jeżeli np. drugi wagon nie ma dekoracji( bo ją zdjęła młodzież), a zauważy to wszystkowidzący nadzór ZTM, to wyjaśnienie "dopiero wziąłem zmianę" wywołuje uśmiech kierownika, który cię ukarze. Historia zna takie przypadki, a nikt nie kwapi się do napisania aktualnej instrukcji. Dużo jest zarządzeń, które dzisiaj wiszą na tablicy, a za kilka dni przykryją je nowe słuszniejsze.
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
- vernalisadonis
Stary Pingwin,
Dlatego zmiany powinny być na pętli, żeby uniknąć tego typu sytuacji.
Dlatego zmiany powinny być na pętli, żeby uniknąć tego typu sytuacji.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
-
Stary Pingwin
Czy ZTM akceptuje testy SIPu na nowych wozach, tzn. testy odbywają się w terenie, wóz jeździ na prawdziwej linii, jedynie nie zabiera pasażerów? Bo w sumie to takie nie fajne, że wóz udaje, że niby jeździ na jakiejś linii, a tak naprawdę nie jeździ, jestem ciekaw ile się osób nabiera na coś takiego i macha na przystanku na żądanie? W tym przypadku nawet regulaminowe machanie ręką nie pomoże. 
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Mecz na Legii. Legia - Molde. Plakaciki w 523 informujące o tym, że ZTM zaleca korzystanie z przystanku "Rozbrat" zamiast z "Torwaru". Ani słowa o tym, że 523 w ogóle ma się na obu tych przystankach zatrzymywać. Nie wymagam (chociaż byłoby fajnie), żeby w Macrosystemie te przystanki w odpowiednich półkursach były. Aktualizacja w nocy przed dniem meczowym, a ponowna po dniu meczowym. Ale naprawdę nie można na plakacie napisać, że przystanki będą obowiązywać? Pasażer czytający o "Rozbracie" i "Torwarze" w linii, która żadnego z tych przystanków nie zalicza ma prawo być zdziwiony. I chyba był, skoro kibice wyłazili ode mnie przy Saskiej i przesiadali się w czarnuchy.
A takie coś jak widziałem na 503 jak był objazd Gandhi: elektrodecha, która do przystanku Ursynów Płn (ostatni przed objazdem) pokazuje podstawową trasę (no, podstawową letnioweekendową) a na tymże przystanku pokazuje jeden kraniec, drugi kraniec i żóltą linię - z napisem w stylu "zmiana trasy" czy coś takiego plus żółty plakat pod sugitem - to jest rzecz standardowa i normalna w takich przypadkach?
W sumie pierwszy raz się z czyms takim spotkałem, niby elektrodecha powinna pokazywać trasę objazdową plus komunikat o zmianie (miejsce jest), ale lepszy rydz niż nidz, jak to mówią.
W sumie pierwszy raz się z czyms takim spotkałem, niby elektrodecha powinna pokazywać trasę objazdową plus komunikat o zmianie (miejsce jest), ale lepszy rydz niż nidz, jak to mówią.
Popatrz, jaka franca!
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
A to nie była inwencja kierowcy? Bo coś takiego to się wyświetla, jak w Macrosystemie się wciśnie "zmianę trasy". Może trafiłeś na kierowcę, któremu zależało i używał tego, w co go firma wyposażyła? Sam tak robiłem przy każdym objeździe, którego ZTM nie raczył w rozkładach uwzględnić.