09-040 (Warszawa) po wypadku uszkodzona, na podmianę wysłano 07-1010 (Gdynia).WojtekE65 pisze:Luźno związane z Warszawą:
Wypadek na przejeździe
Kategoria D, wg opisu trafiła go Warmia, 53104.
Awarie i wypadki kolejowe na Mazowszu
Moderator: JacekM
To chyba jednak powinno być tu: viewtopic.php?t=7925&start=1005WojtekE65 pisze:Luźno związane z Warszawą:
Wypadek na przejeździe
Kategoria D, wg opisu trafiła go Warmia, 53104.
Ponoć wśród podróżnych jadących SKM-ką z Otwocka, która z powodu awarii składu KM utknęła po drodze, rozpowszechniona została pogłoska, że skład który przyjechał odholować zdefektowanego "zawalidrogę" też się zepsuł...tomstak pisze:EN57AKM-1614+1626+1592+1642 podczas zjazdu na MNG.
"Bałagan" został zestawiony niezgodnie z dodatkiem "B"
P.S. A co to ten dodatek "B"? - tak dla niewtajemniczonych
Dodatek do wewnętrznego rozkładu jazdy, co prawda dla krajowych regionalnych powinien być ,,C'' nie ,,B'' , ale możliwe że nie jestem na topie zmian wprowadzanych przez różnych reformatołów.
Nie bardzo wiem skąd Tomstak wymyślił ten dodatek dla KM-ów, ale pierwsze słyszę żeby jazda awaryjna musiała być zgodna z jakimkolwiek dodatkiem do rozkładu
Nie bardzo wiem skąd Tomstak wymyślił ten dodatek dla KM-ów, ale pierwsze słyszę żeby jazda awaryjna musiała być zgodna z jakimkolwiek dodatkiem do rozkładu
I stało się - Muminek ma Muminkę i pannę Migotkę 
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
http://www.fotokolej.waw.pl/
Mój post to moja prywatna opinia i nie jest pisany po to żeby go cytować w mediach
Wyłamałeś się z zasady z "Misia": "Nie bój się, że ktoś zapyta o Misia, bo nikt nie wie, po co on jest."Jacek Z. pisze:P.S. A co to ten dodatek "B"? - tak dla niewtajemniczonychtomstak pisze:EN57AKM-1614+1626+1592+1642 podczas zjazdu na MNG.
"Bałagan" został zestawiony niezgodnie z dodatkiem "B"
Ale spoko, masz prawo nie wiedzieć, bo nie wiedziała tego nawet poprzednia rzeczniczka PKP Intercity, która przez kilka lat w oficjalnych wypowiedziach dla mediów lubiła powtarzać, że przecież pociąg TLK "pojechał zgodnie z dodatkiem". A że większość obecnych pseudodziennikarzy robi za trzymadła do mikrofonu lub kamery, postępuje w myśl misiowej zasady i nie pyta o coś, czego nie rozumie. Ale zdarzył się ktoś jak Ty, może jakiś redaktor - mikol, którego zirytowało bezmyślne powtarzanie przez panią rzecznik tego, co przekazali jej marketingowcy lub z eksploatacji, więc postanowił ją sprawdzić. No i wyszło szydło z worka, że to nowoczesny typ pijarowca, jej znajomość kolei jest tyle samo warta, co kompetencje większości dziennikarzy, a ani rzecznik koleją się nie interesuje, ani z niej nie korzysta, bo na stanowisko dyrektora - rzecznika w PKP IC przyszła po znajomości z salonu fryzjerskiego, żeby poprawić wizerunek przewoźnika. Więc pewnie myślała, że te dodatki są wywieszane dla pasażerów na dworcach lub w necie i można się na nie medialnie powoływać.
[ Dodano: Czw 22 Sie, 2013 12:09 ]
Znam także wersję: Dodatek do służbowego rozkładu jazdy. Używana w kolejowym żargonie pozostałość po czasach jednego przedsiębiorstwa PKP, ale używana także po powstaniu spółek. Najbardziej "popularne" dodatki to: 2 (dotyczący pociągów pasażerskich) i 4 (towarowych).rufio198 pisze:Dodatek do wewnętrznego rozkładu jazdy, co prawda dla krajowych regionalnych powinien być ,,C'' nie ,,B'' , ale możliwe że nie jestem na topie zmian wprowadzanych przez różnych reformatołów.
"tablica" 2a - Plan zestawienia, obiegu i obsługi składów pasażerskich międzynarodowych (od 2001 r. w PKP IC i PKP PR, po 2008 r. w PR nazywa się to Plan zestawienia i obsługi składów REGIO i REGIOekspres kursujących w ruchu międzynarodowym, w skrócie nawiązuje do dawnej nazwy: PZiOS-A).
"tablica" 2b - Plan zestawienia, obiegu i obsługi składów pasażerskich dalekobieżnych / międzywojewódzkich (od 2001 r. w PKP IC i PKP PR, po 2008 r. w PKP IC nazwa nez zmian, w PR nazywa się to Plan zestawienia i obsługi składów interREGIO i REGIOekspres, w skrócie nawiązuje do dawnej nazwy: PZiOS-B, potocznie zwany dodatkiem interREGIO, ale nie wiem od którego roku jest też osobny dokument pt. Plan obiegu składów wagonowych oraz plan kursów bezpośrednich dla pociągów interREGIO i REGIOekspres oraz w ruchu międzynarodowym PL-CZ, w skrócie POSW-B).
"tablica" 2c - Plan zestawienia, obiegu i obsługi wagonowych składów pasażerskich regionalnych, międzyregionalnych i służbowych (od 2001 r. w PKP PR, od 2005 r. także KM - wówczas spółki-córki PKP PR).
"tablica" 2d - Plan zestawienia, obiegu i obsługi składów pasażerskich regionalnych i służbowych zestawionych z elektrycznych zespołów trakcyjnych i autobusów szynowych (od 2001 r. w PKP PR i PKP SKM w Trójmieście bez autobusów szynowych, od 2005 r. także KM - wówczas spółki-córki PKP PR).
Wśród towarowych najbardziej popularnym wśród mikoli był dodatek 4b, czyli Plan organizacji i zestawienia pociągów towarowych dla wagonów pojedynczych i grup wagonowych - ale z tego, co wiem na pewno był wydawany do połowy dekady lat 2000-nych, a co teraz? Pewnie jest jakaś elektroniczna wersja tego dokumentu, tak jak u regionalnych przewoźników pasażerskich coś na kształt "dodatku D" musi być.
4bis Stalowa - Woronicza
W godzinach 13:10 - 15:15 na odcinku Warszawa Zachodnia - Warszawa Okęcie były problemy z zasilaniem sieci trakcyjnej. Przez kilkadziesiąt minut był zupełny zanik, a później występowały niedobory 
Poza tym na szlaku Ożarów Maz. - W-wa Gołąbki awaria SBL po torze nr 2. Dyżurny dyktuje rozkazy pisemne, pociągi jeżdżą w odstępie posterunków następczych.
Poza tym na szlaku Ożarów Maz. - W-wa Gołąbki awaria SBL po torze nr 2. Dyżurny dyktuje rozkazy pisemne, pociągi jeżdżą w odstępie posterunków następczych.
"Mistrz kierownicy" nie zdążył... http://wiadomosci.wpr24.pl/_opel_pod_kolami_kolejki_wkd
Tym razem Kanie, gdzie przejazd jest za peronami dla obydwu kierunków, przejazd kat.D ale oznakowany z wystarczającą widocznością jak na dopuszczalną prędkość na tej ulicy. Szczęścia miał duuuużo więcej niż rozumu i wyobraźni razem wziętych.
Tym razem Kanie, gdzie przejazd jest za peronami dla obydwu kierunków, przejazd kat.D ale oznakowany z wystarczającą widocznością jak na dopuszczalną prędkość na tej ulicy. Szczęścia miał duuuużo więcej niż rozumu i wyobraźni razem wziętych.
- MeWa
- Cukiereczek
Jak kilka razy przejeżdżałem samochodem przez tory wukadki, to mam wrażenie, że kierowcy generalnie mają w poważaniu sygnalizację przejazdową - często przejeżdżają na czerwonym, a raz jak staliśmy grzecznie, to ktoś niecierpliwie nawet trąbił...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Na codzień przy Salomei to obserwuje, jakby nie ograniczenie dla wkd do 20 km/h, wypadków byłoby dużo więcej.
Przy okazji:
Przy okazji:
Złodzieje? Chyba za duży ruch...Awaria sieci trakcyjnej na linii Warszawa - Działdowo
2013-08-25 06:40:23
Na przystanku Krośnice Mazowieckie pociąg nr 15321 rel. Nasielsk (5:15) - Działdowo (6:47) uszkodził pantograf w obszarze uszkodzonej sieci sieci trakcyjnej. Pociąg będzie odwołany na odcinku Krośnice Mazowieckie - Działdowo.
Podróżni z pociągu nr 15321 zostaną zabrani pociągiem nr 15531 SŁONECZNY rel. Warszawa - Gdynia, który na odcinku Krośnice Mazowieckie - Działdowo będzie zatrzymywał się na wszystkich przystankach.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Pojedź na Strażacką przy Chełmżyńskiej o poranku. Migające czerwone nie oznacza nic, opuszczające się szlabany oznaczają "jadę!" albo "trzeba nasłać dróżnikowi".MeWa pisze:Jak kilka razy przejeżdżałem samochodem przez tory wukadki, to mam wrażenie, że kierowcy generalnie mają w poważaniu sygnalizację przejazdową - często przejeżdżają na czerwonym, a raz jak staliśmy grzecznie, to ktoś niecierpliwie nawet trąbił...
Co do sygnalizacji przejazdowej na linii WKD to przynajmniej w Otrębusach czasem nie wyłącza się po przejechaniu pociągu, na kilku jest od długiego czasu nieczynna (np. Granica pod Komorowem). Co do zachowania się na przejazdach kierowców to rzeczywiście widoczny i zbliżający się pociąg dla wielu nie jest powodem do zatrzymania się i odczekania kilkudziesięciu sekund. Ci co zachowują się zgodnie ze zdrowym rozsądkiem są obtrąbiani, omijani z pukaniem się w czoło przez śmiałych i nieustraszonych. A WKD dokłada ograniczeń prędkości do 20km/h, co jeszcze bardziej rozzuchwala nieprzestrzegających przepisów. Policja powinna zdyscyplinować kierowców, zwłaszcza, że to zwykle teren zabudowany i radiowóz nie musi być oznakowany.