Witammb112 pisze:Poniżej moje uwagi do projektu autorstwa dzielnicy Ursus.
Przede wszystkim co na Nowych Włochach w zamian za 194 ? 206 co pół godziny (które zresztą i tak tam teraz jeździ) to zdecydowanie za mało. W sumie może zamiast tego 206 wystarczyłoby jakieś krótkie 327 Ursus Ratusz - PKP Włochy, w dni powszednie, krótsze (nie na Odolany bo po co) ale zdecydowanie częstsze. Trzeba by tylko wymyślić sensowny sposób zawracania przy PKP Włochy, żeby nie tkwił tam w korku. Chyba najlepiej
Świerszcza - Cienista - Zdobnicza - Globusowa - Świerszcza albo Świerszcza - Wałowicka - Zdobnicza - Cienista - Świerszcza, ew. jakoś mniejszymi uliczkami jeśli dałoby radę.
Poza tym zdecydowanie nie ma sensu przeciąganie tego nowego 517 od Politechniki na północ. Nikt tak nie będzie jeździł. Że ludzie chcą do centrum ? Metro Politechnika to już też centrum. Jak chcą do skrzyżowania Marszałkowska/Jerozolimskie to i tak pojadą pociągiem, a jak będzie jakaś awaria to się przesiądą w metro przy Politechnice. Bez przesady z tym uleganiem bezsensowym postulatom.
Skrócenie 178 też proponowałem, ale naprawdę wystarczy do Okopowej/Muzeum Powstania a docelowo do Ronda Daszyńskiego. Do Emilii Plater to jest marnowanie taboru i dublowanie bardzo częstego 109. Tym bardziej że po południu trafiają się korki na Emilii Plater i Grzybowskiej.
Nie za dużo linii na Skoroszewskiej ? 177, 178, 191, 517 - trochę bez sensu jest wyginanie tutaj 517, które ma pozostać linią dowożącą w Al. Jerozolimskie i do centrum. 191 chyba też nie potrzeba zmieniać trasy.
Może jednak lepiej puścić 401 przez Nowolazurową ?
A czym się różnią te dwa warianty ?Linia 294 – PKP GOŁĄBKI – W. Kadłubka (powrót: Czerwona Droga – Kadłubka – Leszczyńskiego – Przejazdowa – Leszka Białego) – Laskonowgiego – Orłów Piastowskich – Keniga – URSUS-NIEDZWIADEK
Częstotliwość 10/15/15
Linia o charakterze dowozowym do nowej stacji kolejowej PKP URSUS NIEDZWIADEK
Druga propozycja trasy tej linii
Zgodnie z propozycją WAWKOM i według nas zamiast nowej linii 294
Linia 206 lub 294 PKP GOŁĄBKI – W. Kadłubka (powrót: Czerwona Droga – Kadłubka – Leszczyńskiego – Przejazdowa – Leszka Białego) – Laskonogiego – Orłów Piastowskich – Keniga – …. – URSUS NIEDŹWIADEK
Częstotliwość 10/15/15
Poza tym dlaczego nie chcecie przysunąć przystanku PKP Gołąbki bliżej stacji, tak jak proponowałem ?
Tak jak zaproponowałem przed chwilą w poście za głosem jednego z forumowiczów można rozważyć trase 129
cristle napisał/a:
Proszę przeanalizować możliwy przebieg linii według następujących założeń:
129: OKĘCIE - Al. Krakowska - Hynka - Łopuszańska - Kleszczowa - Ryżowa - Nowolazurowa - Chrościckiego - Globusowa - Dźwigowa - Połczyńska - CM.WOLSKI (lub KOŁO)
Dodatkowy plus takiego rozwiązania to obsługa terenów Nowych Włoch po zabraniu 194 i utrzymanie tej relacji w kierunku Ciepłowni wola właśnie za pomoca 129
Z wyliczeń wynika, że jest jeszcze pewien zapas brygad, ale nie wiem czy na taką linię starczy...
Osiedla przy Skoroszewskiej i Składkowskiego rosną jak grzyby po deszczu a mieszkańców tam przybywa.
Niedawno oddano kolejne budynki przy Skoroszewskiej/Starodęby/Składkowskiego
To kolejne setki mieszkańców.
Potrzebują komunikacji autobusowej teraz aby dostać sie do Dzieci Warszawy muszą spory kawałek przedreptac na piechtę
Linie 177,178, 191 oraz 517 w założeniach miałyby jeżdzić Skoroszewską ale tylko linia 178 i 191 na całym odcinku
517 w propozycji tylko od Dzieci W-wy do Prystora a 177 od Prystora do Starodęby
Dwie propozycje lini 206 i 294 niczym się nie różnią tylko numer linii
Odnosnie linii 401 napewno byłby duży opór mieszkańców Pl. Tysiąclecia oraz Skoroszy, że linia ta pomija te obszary