Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Książka skarg i wniosków
Moderator: vernalisadonis
Można go sobie dodać do poszukiwanych.
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
-
Mateusz950
W tym roku będzie temat dedykowany dla linii cmentarnych? Bo C09 od dziś zaczęło kursować, a takiego tematu jeszcze nie ma i nie zawsze był. 
Już jest.
Chciałbym nieśmiało przypomnieć o sprawie gniotów, A608, A609 i A610.
Rzadki okaz ma walić po oczach, ma się czymś naprawdę wyróżniać - jakoś tego nie widzę w tych Scaniach.
Co do gniotów, tak jak wspomniałem wcześniej - za dużo tych ginących, ciągle robi się ich coraz więcej, a ostatecznego zakończenia żywota żadnych nie widać (Ikarusy giną już trzy lata, a odkurzacze ponad rok). Mogę się zgodzić ewentualnie na jakąś wymianę, typu uwzględniamy gnioty, a wywalamy coś innego, ale dopóki nie będzie pewności, że na pewno coś zdechnie w przewidywalnym czasie to nie będziemy niczego nowego dopisywać.
Co do gniotów, tak jak wspomniałem wcześniej - za dużo tych ginących, ciągle robi się ich coraz więcej, a ostatecznego zakończenia żywota żadnych nie widać (Ikarusy giną już trzy lata, a odkurzacze ponad rok). Mogę się zgodzić ewentualnie na jakąś wymianę, typu uwzględniamy gnioty, a wywalamy coś innego, ale dopóki nie będzie pewności, że na pewno coś zdechnie w przewidywalnym czasie to nie będziemy niczego nowego dopisywać.
Gnioty za Neoplany?
I w tym czasie zobacz ile Ikarusów, Jelczy i Neoplanów skasowano?Siecool pisze:Co do gniotów, tak jak wspomniałem wcześniej - za dużo tych ginących, ciągle robi się ich coraz więcej, a ostatecznego zakończenia żywota żadnych nie widać (Ikarusy giną już trzy lata, a odkurzacze ponad rok).
Coś co ginie, nie może tak po prostu przestać ginąć, jeśli jeszcze dany model jest w eksploatacji.sprinter pisze:Gnioty za Neoplany?
A kiedy skasowano ostatniego Neoplana, którego uznajemy za ginącego?
W porównaniu do tego co było na początku wypisywania Ikarusów, odkurzaczy i Neoplanów jest ich znacznie mniej, tak samo będzie z gniotami, a właściwie to już jest.Siecool pisze:Co do gniotów, tak jak wspomniałem wcześniej - za dużo tych ginących, ciągle robi się ich coraz więcej, a ostatecznego zakończenia żywota żadnych nie widać (Ikarusy giną już trzy lata, a odkurzacze ponad rok). Mogę się zgodzić ewentualnie na jakąś wymianę, typu uwzględniamy gnioty, a wywalamy coś innego, ale dopóki nie będzie pewności, że na pewno coś zdechnie w przewidywalnym czasie to nie będziemy niczego nowego dopisywać.
Powtórzę:Siecool pisze:Rzadki okaz ma walić po oczach, ma się czymś naprawdę wyróżniać - jakoś tego nie widzę w tych Scaniach.
- Boczny wyświetlacz
- Halogeny dolne (A610)
- Inne umiejscowienie dechy (A610)
- Tylny wyświetlacz w innym położeniu
- Inna kabina (A610)
- Inny silnik
Mało? Mogę dorwać wszystkie trzy i na zdjęciach przedstawić te różnice. A153, który jest rzadkim okazem ma tyle samo zmian.
- Matrix2441
Swego czasu w Rzadkich Okazach wypisywaliśmy gnioty z mozaikowymi wyświetlaczami. No co, jak co, ale te Scanie mają trochę więcej wyróżniających cech, niż wyświetlacz.Siecool pisze:Rzadki okaz ma walić po oczach, ma się czymś naprawdę wyróżniać
Na tej zasadzie wszystko możemy uznać za ginący gatunek, bo jakieś sztuki zawsze się kasuje, bo wypadek, bo pożar... A w tym czasie 100 innych egzemplarzy jeździ normalnie...ashir pisze:I w tym czasie zobacz ile Ikarusów, Jelczy i Neoplanów skasowano?Siecool pisze:Co do gniotów, tak jak wspomniałem wcześniej - za dużo tych ginących, ciągle robi się ich coraz więcej, a ostatecznego zakończenia żywota żadnych nie widać (Ikarusy giną już trzy lata, a odkurzacze ponad rok).
Zrobiłem sobie taką małą statystykę na podstawie wyszukiwarki z omnibusa:
ikarusy - 42-15 w kasacji albo skasowane = 27
gnioty - 71-7 = 64
odkurzacze - 21-3 = 18
Neoplany - 56-2 = 54
Te liczby dość dobrze pokazują, o co mi chodzi.
Jeżeli chodzi o Scanie mogę się zgodzić na A610, reszta odpada.
Chodzi o masowe, a nie pojedyncze kasacje.Siecool pisze:Na tej zasadzie wszystko możemy uznać za ginący gatunek, bo jakieś sztuki zawsze się kasuje, bo wypadek, bo pożar... A w tym czasie 100 innych egzemplarzy jeździ normalnie...
Takie wyszukiwarki zawsze będą podawały zawyżoną ilość, bo nie są bieżąco aktualizowane.Siecool pisze:Zrobiłem sobie taką małą statystykę na podstawie wyszukiwarki z omnibusa:
W ruchu 16 sztuk, chwilowo 12 sztuk (6306, 6331, 6332 i 6405 poszły na kasy).Siecool pisze:ikarusy - 42-15 w kasacji albo skasowane = 27
48 sztuk z tego tylko 15 sztuk niezmodernizowanych.Siecool pisze:gnioty - 71-7 = 64
12 sztuk.Siecool pisze:odkurzacze - 21-3 = 18
52 sztuki (pominąłem 6430), w tym tylko 9 sztuk z leżącymi silnikami.Siecool pisze:Neoplany - 56-2 = 54
Te liczby pokazują, że są zawyżone i tyle.Siecool pisze:Te liczby dość dobrze pokazują, o co mi chodzi.
A608 jest bardzo wyjątkowym okazem, widok zabrudzenia tej Scanii z zewnątrz (przez nieumiejętne ściąganie reklamy) jest niepowtarzalny.Siecool pisze:Jeżeli chodzi o Scanie mogę się zgodzić na A610, reszta odpada.
Może by chociaż wypisywać gnioty w starej budzie? Nie mają one stałych brygad i mogą jeździć wszędzie więc łatwiej by było je złapać jeśli by ktoś takiego ujrzał na mieście i wpisał. A taki jest chyba sens wypisówek?
27-06-2011/zm.A
4 harmonijkowce na Tarchominie: 2418
01/E-8, 2952
011/186, 3144
012/E-8, 5121
014/186
http://omni-bus.eu/omnigaleria/thumbnai ... pby&uid=51
http://omni-bus.eu/omnigaleria/thumbnai ... pby&uid=51
Dobry pomysł, bo niezmodernizowanych gniotów zostało tylko 15 sztuk: 4701, 4707, 4730, 4733, 4741, 4751, 4782, 4783, 4794, 4862, 4863, 4873, 4890, 4893, 4899.