Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)

Moderator: Wiliam

MichalJ

Post autor: MichalJ » 10 gru 2013, 12:45

No właśnie. Ja al. Niepodległości znam z bardzo ładnej zielonej fali z południa na północ, w międzyszczycie się trafia/trafiało czasem na jedno czerwone gdzieś na odcinku Odyńca-Madalińskiego, a tak poza tym to od Domaniewskiej do Rakowieckiej gładko.

A w szczycie, no to wiadomo.

kosher

Post autor: kosher » 11 gru 2013, 12:40

ctl83 pisze:Korki ciągną się aż za Elekcyjną.
Dziś o 17:00 korek ciągnął się aż do Płockiej. Wiecie może, gdzie należy pisać aby to poprawili.
Wczoraj sytuacja bez zmian. Około 16:00-18:00 długi korek na Górczewskiej w stronę Bemowa na odcinku Płocka-Ciołka.
Boję się myśleć co będzie jak jeszcze zaraz dojdą kolejne wydzielone lewoskręty na Elekcyjnej i Olbrachta.
Cóż... kosztem polepszenia bezpieczeństwa mieszkańcy Woli i Bemowa będą tracić czas w korkach :|

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 gru 2013, 13:16

No: albo - albo, tak to właśnie jest.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 11 gru 2013, 13:32

To może chociaż wydzielić bus-pas w kierunku zachodnim żeby pasażerowie nie tracili cennego czasu? :twisted:

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 11 gru 2013, 21:47

BJ pisze:A gdzie masz wrażenie koordynacji sygnalizacji? ;)
Na Puławskiej od Poleczki do Karczunkowskiej ktoś przypadkiem ustawił falę na prędkość nieco inną niż dozwolona, bo na 75-90 km/h. A i to oczywiście bez korków.
To tylko przykład, ale szczerze mówiąc nie wiem, czy istnieje w tym mieście choć jedna ulica z rzeczywistą zieloną falą.
Al.Niepodległości w obie strony - można przejechać od SGH do Wilanowskiej [tfu], teraz do Domaniewskiej bez zatrzymania (ale nie 50km/h).
Puławska w stronę Piaseczna od Dworkowej do Wilanowskiej nie jest najgorsza. Wisłostrada jest często super - od Mostu Poniatowskiego
do samej Trasy Siekierkowskiej można jechać w obie strony bez zatrzymania się (ale czasem jest źle, nie wiem od czego to zależy).
Od skrętu z Kijowskiej światła są zsynchronizowane do skrętu w Zieleniecką - to ważne, bo to główny objazd Wileńskiego.

A co do Górczewskiej - tam jest czerwona fala, nienawidzę tam jeździć.
ŁK

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 12 gru 2013, 9:47

Rzeczywiście, zapomniałem o Niepodległości - tam jest jako tako poza szczytem, jeśli jedzie się mniej więcej 70 km/h.
Choć też nie zawsze działa. Pewnego razu jechałem z okolic Kina Femina do siebie na wieś w sobotę tuż po 5 rano i stałem na wszystkich światłach od Koszykowej do Wilanowskiej oprócz może dwóch.

Puławska na odc. Rakowiecka-Wilanowska - tu jest loteria, a nie zielona fala.
Ze 3 lata temu jak ojciec mnie podrzucał do szkoły i codziennie przed 8 jeździliśmy Puławską, to jako-taka zielona fala była. Ale przy jeździe 90 km/h i więcej.
Natomiast teraz jest kompletna loteria. Zdarza mi się przejechać bez zatrzymania od Batorego do Wilanowskiej, ale przed prawie każdymi światłami i tak zwalniam do 10 km/h i się toczę w ramach "eco drivingu", więc ciężko to uznać za zieloną falę...

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 gru 2013, 10:10

Taa, bo akurat da się w szczycie Puławską jechać "90 i więcej", już nie mówiąc o tym, że chwalenie się łamaniem przepisów powinno być na forum zakazane.

BJ
(BJ.2052)

Post autor: BJ » 12 gru 2013, 10:17

Ja nie łamałem.
Nie wiem, jak teraz, bo Puławską na Mokotowie w szczycie nie jeżdżę, ale te 3-4 lata temu rano korków w kier. Centrum nie było. I nie prędkość tu chodzi, a o sygnalizację, więc zajmij się tematem.
Pomijając, że nie mówimy o średniej prędkości.

Zresztą nie chodzi o to, czy fala była na 70 czy na 90 czy na 60. Chodzi o to, że nie była na ograniczenie.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 12 gru 2013, 10:38

Chodzi o to, że w szczycie żadna prędkość nie pozwoli na przetunelowanie się przez pojazdy zajmujące wszystkie pasy przed tobą.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 12 gru 2013, 14:07

BJ pisze:Ale przy jeździe 90 km/h i więcej.
Znaczy się, że była też dla 45 km/h.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 13 gru 2013, 18:19

Daniel_FCB pisze:
BJ pisze:Ale przy jeździe 90 km/h i więcej.
Znaczy się, że była też dla 45 km/h.
Że jak?! Wyobraźmy sobie kolejne światła co 500 m, na których zielone włącza się kaskadowo w odstępach 20-sekundowych (i jest 1,5 km/min, czyli 90 km/h). Z jakich przesłanek wyciągasz wniosek, że gdy przyjedziesz na kolejne światła nie po 20 sekundach, tylko po 40, to tam nadal będzie zielone? :>
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 13 gru 2013, 20:36

Bastian pisze:
Daniel_FCB pisze: Znaczy się, że była też dla 45 km/h.
Że jak?! Wyobraźmy sobie kolejne światła co 500 m, na których zielone włącza się kaskadowo w odstępach 20-sekundowych (i jest 1,5 km/min, czyli 90 km/h). Z jakich przesłanek wyciągasz wniosek, że gdy przyjedziesz na kolejne światła nie po 20 sekundach, tylko po 40, to tam nadal będzie zielone? :>
Ano racja. Zbłądziłem, przepraszam.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 gru 2013, 16:57

Poza tym sygnalizacje nie są rozmieszczone w równych odległościach, co utrudnia wyznaczanie dodatkowych wiązek.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 17 gru 2013, 23:27

Żwirki i Wigury jeszcze jest w miarę nieźle od Rakowca do Sasanki (wcześniej też nie ma dramatu).
ŁK

RobertP

Post autor: RobertP » 29 gru 2013, 20:02

Czy ostatnio coś było grzebane przy sygnalizacji na pl.Zawiszy czy tylko mi się wydaje, że część cykli wypadła i pracuje toto w trybie stałoczasowym?

ODPOWIEDZ