(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Półtorak

Post autor: Półtorak » 03 sty 2014, 19:07

Paweł D. pisze:Można było dla tych trzech kursów zrobić dopisek "kurs wydłużony do krańca Służewiec"
Można było, to dlaczego tego nie zrobili?
Paweł D. pisze: ale wówczas byłby dylemat - wieszać na Wołoskiej i Marynarskiej tarczki "41 okresowy" czy nie wieszać.
Wielki dylemat! jak kiedyś 25 było skrócone do Czynszowej, ale rano z Bródna były jednokierunkowo kursy jako 25, to takie tarczki wisiały i jakoś dylematu to nie sprawiało, więc czemu teraz ZTM ma w depresję z tego powodu wpadać?
Paweł D. pisze:Włączanie się 41 z Żoliborza na Babce, 1 min przed rozkładowym kursem będzie wymagało precyzji :)
Zawsze tak bywało np. na: Zawiszy, Naruciaku, Waszyngtona, Babce i Okopowej. A jak nie wyjdzie, to się trzecim torem na Żeraniu objedzie. :wink:
4bis Stalowa - Woronicza

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 03 sty 2014, 19:53

Tak, tylko że nie można porównywać dwóch(?) przystanków na Stalowej z ciągiem Woronicza-PDPS. Jak im potem tą tabliczkę zabierzesz będzie lament jakby odebrano tramwaj kursujący co 3 minuty, a nie 3 kursy na dobę. Polityka panie... ZTM zrobił to, co było do zrobienia najprościej. "Ożenił" wzmocnienie Żerania z kursami na Służewiec. Zobaczmy jak to wyjdzie w praktyce, ale w teorii nawet zgrabnie wyszło. I naprawdę szkoda numerka na te 3 kursy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 sty 2014, 20:13

Półtorak pisze:
Glonojad pisze:I były to kursy SKRÓCONE, a nie wydłużone jak 41.

PKS, albo, co gorsza, PKP nam się z tego robi...
Proszę nie obrażać PKP.
Pfft. Akurat sporo jeździłem podmiejskimi za czasów PKP i doskonale wiem, o czym mówię.

Jeden pociąg Grodzisk - Otwock, drugi Grodzisk - Wschodnia, trzeci Żyrardów - Mińsk, dwie pary na dobę do Tłuszcza... do tego oczywiście wszystko porozkładane w kompletnie nieogarnialnym takcie typu 5-9-17 i 2/3 w szczycie (nie do uniknięcia przy tej liczbie relacji). Jest nieprawdą, że to jakiś świeży, autorski wynalazek KM.

Zresztą to wszystko zostało w KM (dostało tylko durne numerki), bo KM to jest PKP, tylko na sterydach (tudzież kroplówce marszałkowskiej). Zakład mazowiecki PR przejęty hurtem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 03 sty 2014, 20:16

Paweł D. pisze:"Ożenił" wzmocnienie Żerania z kursami na Służewiec.
To jest przecież tylko przerzucenie brygad, które do tej pory ruszały z Marymontu i jeździły na 17/37. I tak będzie dalej, tylko rano krótki epizod na 41 będą mieć. Brygadowo na Służewiec nic się nie zmienia.
Obrazek

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 03 sty 2014, 20:49

41 na Służewiec nie może jeździć, ale 25 z P+R Al. Krakowska już tak. #-o
Nie w tą stronę. Analogiem byłoby 41 ze Służewca. BTW, 25 z Pralki ma tarczki "okresowy".
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

ashir

Post autor: ashir » 03 sty 2014, 21:05

Georg pisze:
person pisze:Jestem w stanie sobie wyobrazić, że te kursy będą obsługiwane wyłącznie przez Swingi.
Aczkolwiek najlepiej byłoby - wzorem 25 - po prostu wydłużyć je, a nie przebierać...
Pewnie będą obsługiwane przez Swingi.
Oczywiście, wszystkie 3 brygady łączone 41+17 są niskopodłogowe (wizerunkowo źle by wyszło jakby się pojawiły wysokopodłogowe wagony na 17 na stałe, nawet tylko w porannych kursach, skoro nie tak dawno temu ZTM się tym tak bardzo chwalił), więc żadnego ganiania z tablicami nie będzie. :)
KwZ pisze:Nie w tą stronę. Analogiem byłoby 41 ze Służewca. BTW, 25 z Pralki ma tarczki "okresowy".
Bo i tylko w godzinach szczytu stamtąd jedzie. :wink:

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 sty 2014, 22:35

Paweł D. pisze:Jak im potem tą tabliczkę zabierzesz będzie lament jakby odebrano tramwaj kursujący co 3 minuty, a nie 3 kursy na dobę. Polityka panie...
Dokładnie. W roku wyborczym nikt lamentów nie chce - są wysoce niewskazane.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

patryk148

Post autor: patryk148 » 05 sty 2014, 19:19

Wracając do sieci tramwajowej po uruchomieniu Targowej i pewnie M2C, o to chcę zauważyć, że cała "gra" będzie wokół

3, 6, 20, 21, 22, 23 i 26.

Przy czym zależy czy 23 nie zostanie osłabiona. Oczywiście temat wydłużenia 1 na Okęcie i zmian z 8 nie omawiam bo zależą jednak od odcinka zachodniego. 22 powinno pojechać na Wiatraczną, ale nie wiem czy jednak ZTM od razu zlikwiduje połączenie Wileńskiego z ciągiem Jerozolimskich. Takie 22 mogło być do pary słabszej linii z Trasy WZ (np. 20 lub słabszej 23).

Ale co najważniejsze "moje" warunki brzegowe to zapewnienie relacji skrętnej z mostu Śląsko-Dąbrowskiego w Targową w kierunku Grochowa jedną silną linią (26) lub dwiema słabymi (20 i wtedy 23), a także zapewnienie dobrego połączenia z Wileńskiego na Wschodni (3 lub 6 z 20).

3 BAZYLIKA - Wschodni - ANNOPOL 3-3-4/5/3-3-4/5 (niektóre kursy ze względów ruchowych będą musiały krańcować na Wschodnim tak by na Szmulki jechały 4-6/5-10/4-6/5-10, w koordynacji z 7)
6 Grochowska - GOCŁAWEK (koordynacja z 8)
20 bz
22 CZYNSZOWA / RATUSZOWA ZOO Targowa - Zieleniecka (po "dotarciu się metra" można przerzucić na Wiatraczną, kraniec zależny od częstotliwości 23) przy czym WYWALIŁBYM z tego całego układu
23 bz
26 mimo wszystko Targowa - Grochowska - WIATRACZNA

Jakiś pól roku temu dyskutowałem na forum z Glonojadem, że 26 nie musi jechać na Bródno. Co prawda przed zamknięciem było 3, 4 i 25, więc sam nie wiem do końca czy powinna być silna 3 typu 3-3-4/5/3-3-4/6 czy silne 3 z 26. Wtedy te 3 jechałoby na Grochów (do Bazyliki wydłużyłbym 6 z 20).

Warto sobie rozpisać w excelu/tabelce linie i krańce i bardzo różnych konfiguracjach i warunkach brzegowych (co 2,5 min na 11 Listopada lub w takcie 3-3-4; 23 jako silna i jako słaba, zapewnienie połączenia 22 w Jerozolimskie czy też pozostawianie połączenia Bazyliki z Trasą WZ) tylko dla wymienionych linii (chyba, że ktoś chce coś jeszcze ruszać, a część pewnie to 22 wsadziłaby za 8 albo nawet i tego nie).

Przy czym wariant totalnej minimalizacji to uruchomienie 3 w relacji Annopol - Gocławek, wydłużenie 6 na Bazylikę i zamiana końcówek 20 z 22 (20 na Bazylikę, a 22 na Żerań FSO). Przydałaby się jednak wtedy linia do uzupełnienia 8 na Grochowskiej (3-8-3-x-3). Ale nie budzi we mnie entuzjazmu.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 06 sty 2014, 0:15

Mnie to się wydaje, że to będzie tak, ze zlikwidują to 25 i zostawią 22. Po góra tygodniu okaże się, że w 22 się nie zamykają drzwi. Wtedy uruchomią 45 z Ratuszowej. A góra miesiąc później połączą 45 z 22 w 25.
ŁK

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 06 sty 2014, 0:36

25 nigdy nie jechało na Broniewskiego, a 22 na Wileniak owszem...
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 sty 2014, 10:40

Jeszcze raz. Przed zamknięciem Targowej z Bródna do Wileniaka były trzy sloty. Zakładanie, że po otwarciy metra będzie można niezwiększać tej liczby jest moim zdaniem pozbawione racjonalnych podstaw.

Dalej - wymiana w 26 na Wileniaky była bardzo wysoka - mniejsza nie będzie.

Nie widzę wreszcie najmniejszego powodu, by 3 wycofywać z Gocławka.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 07 sty 2014, 9:24

Paweł D. pisze:Można było dla tych trzech kursów zrobić dopisek "kurs wydłużony do krańca Służewiec", ale wówczas byłby dylemat - wieszać na Wołoskiej i Marynarskiej tarczki "41 okresowy" czy nie wieszać. A jak się za chwilę koncepcja zmieni? Będzie krzyk, że 41 na Służewiec dali i zabrali.
Moim zdaniem w tym rzecz. Pojawienie się jakichkolwiek śladów 41 na Służewcu może spowodować kwik, aby wszystkie kursy się tam pojawiły. A to już byłoby trudniejsze do ogarnięcia.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 07 sty 2014, 9:47

To nie mogło to być zwykłe 41, które od Woronicza by jechało jako 17?

MichalJ

Post autor: MichalJ » 07 sty 2014, 9:48

A co to za różnica na plus? Bo na minus, to taka, że pasażerowie z JPII czy al. Niep. czekający na tramwaj na Służewiec do 41 nie wsiądą.

Awatar użytkownika
Domas
(A408 i A451)

Post autor: Domas » 07 sty 2014, 10:15

No to niech to 41 jedzie na Marymont i stamtąd jedzie jako 17.

ODPOWIEDZ