Wracając do sieci tramwajowej po uruchomieniu Targowej i pewnie M2C, o to chcę zauważyć, że cała "gra" będzie wokół
3, 6, 20, 21, 22, 23 i 26.
Przy czym zależy czy 23 nie zostanie osłabiona. Oczywiście temat wydłużenia 1 na Okęcie i zmian z 8 nie omawiam bo zależą jednak od odcinka zachodniego. 22 powinno pojechać na Wiatraczną, ale nie wiem czy jednak ZTM od razu zlikwiduje połączenie Wileńskiego z ciągiem Jerozolimskich. Takie 22 mogło być do pary słabszej linii z Trasy WZ (np. 20 lub słabszej 23).
Ale co najważniejsze "moje" warunki brzegowe to zapewnienie relacji skrętnej z mostu Śląsko-Dąbrowskiego w Targową w kierunku Grochowa jedną silną linią (26) lub dwiema słabymi (20 i wtedy 23), a także zapewnienie dobrego połączenia z Wileńskiego na Wschodni (3 lub 6 z 20).
3 BAZYLIKA - Wschodni - ANNOPOL 3-3-4/5/3-3-4/5 (niektóre kursy ze względów ruchowych będą musiały krańcować na Wschodnim tak by na Szmulki jechały 4-6/5-10/4-6/5-10, w koordynacji z 7)
6 Grochowska - GOCŁAWEK (koordynacja z 8)
20 bz
22 CZYNSZOWA / RATUSZOWA ZOO Targowa - Zieleniecka (po "dotarciu się metra" można przerzucić na Wiatraczną, kraniec zależny od częstotliwości 23) przy czym WYWALIŁBYM z tego całego układu
23 bz
26 mimo wszystko Targowa - Grochowska - WIATRACZNA
Jakiś pól roku temu dyskutowałem na forum z Glonojadem, że 26 nie musi jechać na Bródno. Co prawda przed zamknięciem było 3, 4 i 25, więc sam nie wiem do końca czy powinna być silna 3 typu 3-3-4/5/3-3-4/6 czy silne 3 z 26. Wtedy te 3 jechałoby na Grochów (do Bazyliki wydłużyłbym 6 z 20).
Warto sobie rozpisać w excelu/tabelce linie i krańce i bardzo różnych konfiguracjach i warunkach brzegowych (co 2,5 min na 11 Listopada lub w takcie 3-3-4; 23 jako silna i jako słaba, zapewnienie połączenia 22 w Jerozolimskie czy też pozostawianie połączenia Bazyliki z Trasą WZ) tylko dla wymienionych linii (chyba, że ktoś chce coś jeszcze ruszać, a część pewnie to 22 wsadziłaby za 8 albo nawet i tego nie).
Przy czym wariant totalnej minimalizacji to uruchomienie 3 w relacji Annopol - Gocławek, wydłużenie 6 na Bazylikę i zamiana końcówek 20 z 22 (20 na Bazylikę, a 22 na Żerań FSO). Przydałaby się jednak wtedy linia do uzupełnienia 8 na Grochowskiej (3-8-3-x-3). Ale nie budzi we mnie entuzjazmu.