Mógłbyś przedstawić związek logiczny, który cię przywiódł do akurat takiego wniosku?kangoo2 pisze:135 zdaje egzamin na nowym odcinku. Mieszkańcy Poligonowej i Nowaka-Jeziorańskiego coraz częściej korzystają z tej linii, czasem robi się nawet tłok, co świadczy o słuszności decyzji o wyborze wariantu ze 135 i 311.
Komunikacja miejska na Gocławiu i Saskiej Kępie
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Szczególnie w kontekście następnej wypowiedzi gdzie całkiem logicznie (acz sprzecznie z pierwsza) argumentujesz czemu wariant obecny był jedyny możliwy.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Do Bastiana: związek logiczny jest taki, że skoro ludzie jeżdzą tymi liniami - to znaczy że wybór wariantu był słuszny. Dodam jeszcze z obserwacji, że jednak bardziej zapełniona jest linia 135 niż 311, więc chyba bardziej potrzebny był jednak dojazd na Zamieniecką i Szembeka (czyżby bazarek?) niż krążenie po Gocławiu, no chyba że chodzi o częstotliwość. 311 ma poza tym troche zakręconą trasę (zalicza niepotrzebnie z dwóch stron jeziorko Balaton - może lepsza byłaby dla niej korekta jak dla proponowanej trasy 135 z drugiej opcji), ale wychodzę z założenia że nie można mieć wszystkiego.
Do Pawcia: nie jestem pewny, czy rozumiem, o co Ci chodzi... Podejrzewam, że może chcesz mi wytknąć, że zwracam uwagę na słabą częstotliwość 135, a w drugiej opcji ze 135 na Gocław była obiecana lepsza częstotliwość. Tak, była... no ale niestety na warunkach nie do zaakceptowania. Rola główna 168 na Gocławiu to właśnie skręt w Ostrobramską, a to ZTM chciał zlikwidować, zostawiając jedynie potworka 325 tylko w dni powszednie.
Do Pawcia: nie jestem pewny, czy rozumiem, o co Ci chodzi... Podejrzewam, że może chcesz mi wytknąć, że zwracam uwagę na słabą częstotliwość 135, a w drugiej opcji ze 135 na Gocław była obiecana lepsza częstotliwość. Tak, była... no ale niestety na warunkach nie do zaakceptowania. Rola główna 168 na Gocławiu to właśnie skręt w Ostrobramską, a to ZTM chciał zlikwidować, zostawiając jedynie potworka 325 tylko w dni powszednie.
A ja jednak uważam, że szkoda, iż nie wdrożono wariantu nr 1 Oczywiście, z pewnymi korektami. Bo w obecnej sytuacji Gocław nie zyskał kompletnie nic. A miał szansę!
To znaczy:
* gdyby 168 pojechało do Olszynki, to - po pierwsze - poprawiła by się w sposób znaczący obsługa relacji Gocław - Grochowska (moim zdaniem, to bardzo potrzebne). Po drugie Gocław zyskałby atrakcyjne (moim zdaniem) skomunikowanie z koleją.
* relację Gocław - Promenada (której broniono jak Kmicic Jasnej Góry) należało, oczywiście utrzymać, ale można to było zrobić przedłużając np. 117 do Witolina.
* przy okazji można też było zrobić porządek ze 123, które - od Saskiej - jest linią kuszetkową (czyli z miejscami leżącymi). Zamiast wlec toto do Kijowskiej, można to było spokojnie obciąć przy Zwycięzców (trasa: Saska, Zwycięzców, powrót Brazylijską). Odzyskane brygady poszły by na przedłużone 117.
Tak więc - w ramach tego samego bilansu brygadowego - można było kilka dobrych rzeczy zrobić. Ale, jak zwykle, zamiast szerszej perspektywy, zwyciężyło egoistyczne myślenie w stylu: "Gwałtu, rety, autobus mi zabierają." ZTM temu, oczywiście, uległ, więc mamy to, co mamy. Czy to jest najlepsze z możliwych rozwiązań - śmiem wątpić.
To znaczy:
* gdyby 168 pojechało do Olszynki, to - po pierwsze - poprawiła by się w sposób znaczący obsługa relacji Gocław - Grochowska (moim zdaniem, to bardzo potrzebne). Po drugie Gocław zyskałby atrakcyjne (moim zdaniem) skomunikowanie z koleją.
* relację Gocław - Promenada (której broniono jak Kmicic Jasnej Góry) należało, oczywiście utrzymać, ale można to było zrobić przedłużając np. 117 do Witolina.
* przy okazji można też było zrobić porządek ze 123, które - od Saskiej - jest linią kuszetkową (czyli z miejscami leżącymi). Zamiast wlec toto do Kijowskiej, można to było spokojnie obciąć przy Zwycięzców (trasa: Saska, Zwycięzców, powrót Brazylijską). Odzyskane brygady poszły by na przedłużone 117.
Tak więc - w ramach tego samego bilansu brygadowego - można było kilka dobrych rzeczy zrobić. Ale, jak zwykle, zamiast szerszej perspektywy, zwyciężyło egoistyczne myślenie w stylu: "Gwałtu, rety, autobus mi zabierają." ZTM temu, oczywiście, uległ, więc mamy to, co mamy. Czy to jest najlepsze z możliwych rozwiązań - śmiem wątpić.
Też mnie to zaskoczyło, że frekwencja na 135 na wschód od Grenadierów znacząco wzrosła. Wyjęcie 135 z Olszynki może być teraz poważnym problemem "społecznym".kangoo2 pisze:Dodam jeszcze z obserwacji, że jednak bardziej zapełniona jest linia 135 niż 311, więc chyba bardziej potrzebny był jednak dojazd na Zamieniecką i Szembeka (czyżby bazarek?) niż krążenie po Gocławiu,
Chodziło mi o to, że wpierw stwierdzasz, że pierwszy wariant był wybrany słusznie i dobrze, podczas gdy w następnym poście stwierdzasz, że kontrwariant był nie do przyjęcia z przyczyn leżących poza 135. Oznaczałoby to, że wariant przyjęty był nie tyle słuszny, co jedyny możliwy do akceptacji.kangoo2 pisze:Do Pawcia: nie jestem pewny, czy rozumiem, o co Ci chodzi...
Nigdzie nie była. To tu się zalęgła myśl, że skoro linii będzie mniej, to częstotliwość wzrośnie. A wzrosnąć nie mogła, co już kilka razy tłumaczyłem. Na połaczeniu 135 z 311 zyskałby Gocław, a nie nowoobsłużony Przyczółek.kangoo2 pisze:Podejrzewam, że może chcesz mi wytknąć, że zwracam uwagę na słabą częstotliwość 135, a w drugiej opcji ze 135 na Gocław była obiecana lepsza częstotliwość. Tak, była... no ale niestety na warunkach nie do zaakceptowania.
Gocław zjadłby ZTM w kapciach. 168 z relacji skrętnej na Ostrobramską jest nie do wyjęcia i to nie tylko z powodu potrzeb Gocławia. I dlatego Twoją propozycję zastąpienia 168 przez 117 potraktuję jako mało śmieszny żart.man1956 pisze:gdyby 168 pojechało do Olszynki, to
^^ A czemu ta 117 w relacji taka zła? Nie żebym to rozwiązanie popierał, ale może jakiś argument?
Bo jak zrozumiałem chodzi o:
117 ... - Meissnera - Fieldorfa - Ostrobramska - WITOLIN
123 ... - Grochowska - Zamieniecka - Fieldorfa - Umińskiego - Iskra - Meissnera - Saska - Zwycięzców - ZWYCIĘZCÓW (Międzynarodowa)
135 ... - Poligonowa - JNJ - Fieldorfa - Jugosławiańska - GOCŁAW
168 ... - Fieldorfa - Zamieniecka - Chłopickiego - OLSZYNKA
Sprawa się kolejny pojawia: 123 ma najgorsze napełnienie na trasie Gocław-Saska. Można tego użyć przy ratowaniu ciągu Francuskiej od komunikacyjnej pustyni (ciągłe zmniejszanie znaczenia 117). Pytanie jak..
Bo jak zrozumiałem chodzi o:
117 ... - Meissnera - Fieldorfa - Ostrobramska - WITOLIN
123 ... - Grochowska - Zamieniecka - Fieldorfa - Umińskiego - Iskra - Meissnera - Saska - Zwycięzców - ZWYCIĘZCÓW (Międzynarodowa)
135 ... - Poligonowa - JNJ - Fieldorfa - Jugosławiańska - GOCŁAW
168 ... - Fieldorfa - Zamieniecka - Chłopickiego - OLSZYNKA
Sprawa się kolejny pojawia: 123 ma najgorsze napełnienie na trasie Gocław-Saska. Można tego użyć przy ratowaniu ciągu Francuskiej od komunikacyjnej pustyni (ciągłe zmniejszanie znaczenia 117). Pytanie jak..
Jeśli idzie o żarty w tej kwestii, to - o ile sobie dobrze przypominasz - pierwszy był ZTM, który proponował przekierowanie 168 do Olszynki. Uważam, że należy brać pod uwagę ich sugestie, bo - co by nie powiedzieć - są to profesjonaliści, wyposażeni w najpełniejszą wiedzę i narzędzia pomiarowe.pawcio pisze:Gocław zjadłby ZTM w kapciach. 168 z relacji skrętnej na Ostrobramską jest nie do wyjęcia i to nie tylko z powodu potrzeb Gocławia. I dlatego Twoją propozycję zastąpienia 168 przez 117 potraktuję jako mało śmieszny żart.man1956 pisze:gdyby 168 pojechało do Olszynki, to
Kto i po co chciałby wyjmować 135 z Olszynki?!Wyjęcie 135 z Olszynki może być teraz poważnym problemem "społecznym".
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Dlaczego akurat 168 musi w tej relacji? Słyszałem, i słyszę, głośne domaganie się utrzymania relacji Gocław - Promenada, ale dlaczego nie może ona zmienić numerka?Gocław zjadłby ZTM w kapciach. 168 z relacji skrętnej na Ostrobramską jest nie do wyjęcia i to nie tylko z powodu potrzeb Gocławia. I dlatego Twoją propozycję zastąpienia 168 przez 117 potraktuję jako mało śmieszny żart.
168 sluży tez jako polączenie Witosa z Ostrobramską (czyli przesiadki w 502, 525 a także weekendowo 520 czy 514) ktorego nie zapewni 148 znowu przez beznadziejne przesiadki na skrzyzowaniu Fieldorfa/Ostrobramska.
401+125/411?
W weekend 401 oraz 411 nie kursują.
Pozdrawiam. Szerokiej drogi.
Ikarus
Ikarus
Na wschodnią część Nowaka na przykład.KwZ pisze:Kto i po co chciałby wyjmować 135 z Olszynki?!Wyjęcie 135 z Olszynki może być teraz poważnym problemem "społecznym".
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na Infrę z tym!
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow