Nawet rok wyborczy nie pomaga: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... targu.html
Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
Tarchomin nie w tym roku, Wilanów raczej nie w tej dekadzie, Gocław nie w tym wieku, a Powstańców?
Nawet rok wyborczy nie pomaga: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... targu.html

4bis Stalowa - Woronicza
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie widzę w linku nic potwierdzającego tezę, że Wilanów "nie w tej dekadzie"...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Niemniej jednak jest to praktycznie pewne. Nie oszukujmy się.
Skoro 2 kilometry na Powstańców Śl. "robi się" piąty rok, i końca nie widać (ani początku nawet), to po co łudzić się nadziejami, że z Wilanowem będzie szybciej.
W przypadku Wilanowa będzie dobrze, jeśli zaczną budować przed końcem dekady.
W przypadku Wilanowa będzie dobrze, jeśli zaczną budować przed końcem dekady.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... mysly.htmlW rankingu firmy CH2M HILL pierwsze miejsce zajęła (...) trasa (...) - od Metra Wilanowska przez al. Wilanowską do ul. Sobieskiego. Na kolejnych miejscach eksperci rekomendują do budowy linie: * na Gocław - od Grochowskiej wzdłuż Kanału Wystawowego do ul. Bora-Komorowskiego, * do osiedla Ruda - od ul. Mickiewicza przez ul. Klaudyny, Podleśną do Gwiaździstej * Dworzec Zachodni - Pole Mokotowskie - Sobieskiego - Wilanów (z największą liczbą spodziewanych pasażerów - blisko 4 tys. w ciągu godziny na Dolnym Mokotowie).
Prawdziwym wydarzeniem byłaby jednak inwestycja pod nazwą "Drogą Królewską". To 6 km torów tramwajowych od ul. Międzyparkowej koło wieżowca Intraco przez ul. Bonifraterską, pl. Krasińskich, Miodową, Krakowskie Przedmieście, Nowy Świat, Al. Ujazdowskie i Bagatelę do pl. Unii Lubelskiej, z ewentualną odnogą od pl. Na Rozdrożu przez al. Wyzwolenia do pl. Zbawiciela. To piąta trasa w rankingu. Koszt - 63,5 mln zł (dla porównania: dłuższy o kilometr centralny odcinek II linii metra pochłonie 4,1 mld zł). Nowym Światem tramwaje jeździły przed wojną. Teraz eksperci spodziewają się, że przewoziłyby tędy 3,2 tys. pasażerów na godzinę.
A proposłonia, co tam słychać z przetargiem?por.Arek pisze:Skoro 2 kilometry na Powstańców Śl. "robi się" piąty rok, i końca nie widać (ani początku nawet)
Może trzeba obsłużyć Belweder.

Przecież to ranking na zamówienie, a nie merytoryczny. Al. Wilanowska przed Sobieskiego?! Kto się ma na to nabrać?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Przede wszystkim jest ranking firmy amerykańskiej (nie międzynarodowej, jak napisała Wybiórcza), a jak transport w Ameryce wygląda wszyscy wiemy. Na dodatek (co już być może wiemy nie wszyscy) ich metody analityczne w porównaniu do naszych przaśnych wykazują się relatywnie sporym zacofaniem poprze zastosowanie szeregu dziwnych współczynników, co do których wagi i wielkości można, zwłaszcza w Europie, się kłócić. Już prędzej zaufałbym badaniom firmy doktora-biznesmena.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Wilanowska jest krótsza.
- tarantula01
- Kontakt:
Np. jeden pasażer tracić będzie 80 s/cykl.Poc Vocem pisze:Mnóstwo to znaczy ile?Glonojad pisze:Przejazd ukośny w rejonie skrzyżowania to katastrofalny pomysł, zwłaszcza przy tej częstotliwości tramwajów "niedasie" zrobić priorytetu i pasażerowie będą tracić mnóstwo czasu.
Infrastruktura podziemna to nie tylko koszt budowy, ale też jej utrzymania, czy zakup taboru. I w tym wypadku jeśli ta infrastruktura podziemna nie będzie służyć do przewozu kilkunastu tys. pas/h na całej swej długości, to jest nieopłacalna w stosunku do odpowiednika naziemnego.Poc Vocem pisze:Bo kluczowe pytanie brzmi czy generalnie inwestycja w infrastrukturę podziemną jest opłacalna, a zatem czy ilość straconych pasażerogodzin będzie kosztować tyle, ile wyniesie wzrost kosztów inwestycji. Tego bez dokładnych analiz się jednoznacznie stwierdzić nie da.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Lista z numerkami (a zwłaszcza bez) niekoniecznie musi oznaczać ranking.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Wyborcza wyraźnie pisze o rankingu i pierwszym miejscu.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No tak Roma locuta...