[Elbląg] O tramwaju z Pesy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2006, 8:33

Cóz, zacznijmy od tego, że 121N jest konstrukcją, a nie składakiem jak 14WE, któe przecież zaprojektowano na zgodność wstecz z EN57 (nie licząc wysokości sprzęgu, he he), co się dobrze skończyć nie musiało ;).

Jeśli udało się ominąć błędy projektowo-wykonawcze popełnione pry EN95 - a sądzę, że tak się stało - to powinno być dobrze.

Co do drugiej rzeczy ze zdjęcia - może to rzeczywiście pierwszy Acatus, picowany na Berlin. :-k
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 14 wrz 2006, 8:56

inż. Glonojad pisze:Cóz, zacznijmy od tego, że 121N jest konstrukcją, a nie składakiem jak 14WE, któe przecież zaprojektowano na zgodność wstecz z EN57 (nie licząc wysokości sprzęgu, he he), co się dobrze skończyć nie musiało ;) .

Jeśli udało się ominąć błędy projektowo-wykonawcze popełnione pry EN95 - a sądzę, że tak się stało - to powinno być dobrze.
Wszystkie te konstrukcje to jednak pociągi, a tu mamy do czynienia z tramem ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2006, 9:08

E tam, z EN95 to taki pociąg, jak ze mnie magister :p. Prawie robi jednak różnicę ;)
W zasadzie od tramu różni go ciężkość konstrukcji jedynie...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Tm

Post autor: Tm » 14 wrz 2006, 20:15

swoja drogą Pesa mogłaby zaoferowac testowe wypuszczenie 121N do normalnego ruchu, przetestowaliby zachowanie wagonu z pasażerami, a przy okazji zrobiliby w Bydgoszczy presję na zakup nikiego taboru
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2006, 20:26

Kiedyś mówiono o czymś takim... biorąc pod uwagę, że drugi egzemplarz 121N był "tuż za" pierwszym w montażu, wciąż nie jest wykluczone, że Elbląg dostanie pierwszą sztukę zgodnie z kontraktem, a druga pojeździ wcześniej po Bydzi w ramach testów bliżej producenta.

Nawiasem mówiąc, do PESY jest wjazd z torów tramwajowych?

Tm

Post autor: Tm » 14 wrz 2006, 20:30

inż. Glonojad pisze:Nawiasem mówiąc, do PESY jest wjazd z torów tramwajowych?
możliwe, że był jak było(w calości) torowisko do dworca, ale teraz to prawie na pewno nie

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2006, 20:33

Tm pisze:
inż. Glonojad pisze:Nawiasem mówiąc, do PESY jest wjazd z torów tramwajowych?
możliwe, że był jak było(w calości) torowisko do dworca, ale teraz to prawie na pewno nie
Czekaj, a to torowisko do dworca nie było przypadkiem po zupełnie drugiej stronie torów, niż PESA? :?: Sorry, dawno byłem w Bydzi :neutral:

Tm

Post autor: Tm » 14 wrz 2006, 20:37

inż. Glonojad pisze:Czekaj, a to torowisko do dworca nie było przypadkiem po zupełnie drugiej stronie torów, niż PESA? :?: Sorry, dawno byłem w Bydzi :neutral:
eeeeee, a to Pesa nie jest po tej samie stronie co było torowisko? ;-)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2006, 20:45

No czekaj, popatrz tutaj:
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q ... 9&t=h&om=1
Moim zdaniem PESA jest po północnej stronie torów kolejowych, a tory tramwajowe były po południowej, "miejskiej" stronie.

Tm

Post autor: Tm » 14 wrz 2006, 22:51

wygląda, że po przeciwnych, sądziłem, że Pesa to gdzie indziej jest, no ale teraz to i tak wszystko jedno

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 14 wrz 2006, 23:07

Jestem prawie pewien, że ten budynek w kształcie L przy torach z szarym dachem to zarząd, i z sali konferencyjnej widać dworzec... ;)

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 14 wrz 2006, 23:36

PESA jest po drugiej stronie torów kolejowych niż była pętla tramwajowa, do PESY nigdy tory tramwajowe nie docierały.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

TLG

Post autor: TLG » 15 wrz 2006, 1:17

805NM też wędrowało do/z PESY na lawecie.
Tm pisze:swoja drogą Pesa mogłaby zaoferowac testowe wypuszczenie 121N do normalnego ruchu, przetestowaliby zachowanie wagonu z pasażerami, a przy okazji zrobiliby w Bydgoszczy presję na zakup nikiego taboru
Przecież testy w MZK Bydgoszcz nie są wykluczone. Możliwe, że któryś z 121N pojedzie w większe torunee po kraju, zaliczy sieci wąskotorowe, pokaże sie w Łodzi w rmach pokazu. To samo może też spotkać naszego przyszłego 120N, dużo łatwiej o sieć normalnotorową. Może PESA zechce zaprezentować swoje wagony np. w Rydze, Bratysławie albo Tallinie. Poza tym-jeżeli MZK rospisze przetarg-to i tak jest prawie pewne, że wygra go PESA.
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 wrz 2006, 10:50

inż. Glonojad pisze:No czekaj, popatrz tutaj:
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=en&q ... 9&t=h&om=1
OT: Bardzo mi się spodobała nazwa ulicy w prawym górnym rogu... ;)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 15 wrz 2006, 11:11

Bastian pisze:OT: Bardzo mi się spodobała nazwa ulicy w prawym górnym rogu... ;)
Zaświat, czy jeszcze jakaś inna? :-k :D
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

ODPOWIEDZ