Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
System informacji pasażerskiej w metrze
Moderator: JacekM
Do angielskiego w warszawskim zbiorkomie w wielu miejscach można się przyczepić, ale tu jest ok. W londyńskim metrze jest "Stand back, train approaching", na kolei podobnie.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
ness pisze:Angielski na poziomie przedszkolaka. Siara.
Nie chcę się obsrywać i robić za jakiś przesadny autorytet, ale jako człowiek studiujący angielski, z poziomem C2 i stałym kontaktem z native'ami, nie widzę tutaj niczego, co kwalifikowałoby się do zmiany...
- vernalisadonis
Teraz mogliby poprawić zapowiedź w metrze o tym, że istnieje możliwość do przesiadki pociągów podmiejskich i dalekobieżnych na dw. Gdańskim na czas remontów.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej
-
Mateusz950
Właśnie jest ta zapowiedź.
To tak bajdełej: jak jest po angielsku kasownik? Bo jak kiedyś miałem zajęcia z takim jednym Anglikiem z Northampton, to on śmiał się z naklejek w tamwajach z takim napisem.emyl pisze:ness pisze:Angielski na poziomie przedszkolaka. Siara.A czego chcesz od tego komunikatu?
Nie chcę się obsrywać i robić za jakiś przesadny autorytet, ale jako człowiek studiujący angielski, z poziomem C2 i stałym kontaktem z native'ami, nie widzę tutaj niczego, co kwalifikowałoby się do zmiany...
Popatrz, jaka franca!
[suchar]Dobrze że nikt nie wpadł na pomysł by był to "cash machine"[/suchar]

W UK raczej niespotykane są kasowniki takie jak u nas i nie wiem czy znajdzie się jakieś powszechnie zrozumiałe słowo niewywołujące reakcji jak powyżej - a w Londynie przy wejściu do autobusów i na stacje są Oyster readers (edit: na wiki piszą też Oyster validator...).
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
Hm, na stronie WKD rozkład jazdy tłumaczony jest jako "schedule of riding"
. Jakby tam słowa timetable nikt nie znał.
Może na kasownikach "insert ticket to validate" byłoby lepsze?
Może na kasownikach "insert ticket to validate" byłoby lepsze?
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Validator może i jest śmieszny, ale zupełnie czytelny. Ten wyraz jest zrozumiały dla wszystkich, w zasadzie nie wiem, czy jest sens to zmieniać.

A to już jest skandal.WojtekE65 pisze:Hm, na stronie WKD rozkład jazdy tłumaczony jest jako "schedule of riding". Jakby tam słowa timetable nikt nie znał.
Chyba zresztą wystarczyłoby samo "schedule", bez konieczności zamiany na "timetable"? 
noidea
Wystarczyłoby. Czy MeWa albo ktoś inny mógłby wydzielić wątek o angielskim i przerzucić na Informację Pasażerską? 
Trzeba napisać wniosek po angielsku i czekać na rozpoznanie, co zostanie obwieszczone w drodze komunikatu 
Jechałem dzisiaj Inspiro no i słyszałem ciekawe komunikaty. Po za standardowymi o następnej stacji i przesiadkach był jeszcze o stacji na którą się wjeżdża i stronie na którą się wysiada (było wspominane).
Ciekawe rzeczy się działy na stacji Centrum, bo tam komunikaty były takie:
- głos Jasieńskiego: Stacja: Centrum
- głos syntezatora czy kogoś tam: proszę wysiąść na prawo
- głos tego od przesiadek: Centrum
Na Dworcu Gdańskim analogicznie. Sprawia to wrażenie jakiegoś chaosu i niepotrzebnego dubla informacji.
Ciekawe rzeczy się działy na stacji Centrum, bo tam komunikaty były takie:
- głos Jasieńskiego: Stacja: Centrum
- głos syntezatora czy kogoś tam: proszę wysiąść na prawo
- głos tego od przesiadek: Centrum
Na Dworcu Gdańskim analogicznie. Sprawia to wrażenie jakiegoś chaosu i niepotrzebnego dubla informacji.

Swoją drogą, czemu ten komunikat nie może brzmieć po prostu informacyjnie: "Peron z prawej/z lewej"?