Trasa Łazienkowska i nie tylko

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 mar 2014, 20:01

Vilén pisze:
reserved pisze:Trochę niewtajemniczony jestem więc dopytam... skąd? :D
Stąd?
To już jest wariant 2.0. Pierwotna wersja chyba jest gdzieś w tym temacie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 mar 2014, 20:04

emyl pisze:
pawcio pisze: Jako długoletni użytkownik kursów skróconych bemowsko-gocławskiego 507 czy to w formie E-5 czy 407, grunt że zawsze w stadzie, mówię zdecydowane nie rozwiązaniom z kursami skróconymi.
Nie pojmuję, jak to jest możliwe, że "zagranico" to działa na skalę masową, a u nas niby nie może. Trzeba wymyślić, jak zrobić, żeby stad nie było, na przykład sterować brygadami. Abstrahując już od tego konkretnego przypadku, rozwiązanie z kursami skróconymi może przydać się także w innych miejscach. I czy np. stado 188+523 jest w jakikolwiek sposób lepsze, niż byłoby 36 metrów 182(187) w moim wariancie?
Chcesz z ekspedycji na Zachodnim sterować korkami w Ursusie i Włochach? To może być bardzo innowacyjne rozwiązanie.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

reserved

Post autor: reserved » 31 mar 2014, 20:07

Ale sekundę... zastanówmy się przede wszystkim w jakich relacjach linia 187 służy pasażerom? Nie chodzi mi o konkretne najbardziej wykorzystywane odcinki tylko miejsca, w które poszczególni pasażerowie jeżdżą i skąd... wtedy będzie łatwiej zastanawiać się nad przyszłością tej linii.

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 31 mar 2014, 20:46

pawcio pisze:A ja się nie zgodzę że te zmiany są dla Pragi Południe niekorzystne. Niekorzystne to są one dla Witolina bo Przyczółek tego już za bardzo nie odczuje. Poza tym 182 po południu było jednak zdecydowanie najsłabiej zapełnione znacznie słabiej niż dowolne 5xx. Zaś rano na Saskiej zapełnienie miałaby nawet furmanka więc to bez znaczenia czy przyjedzie 1xx czy 5xx.
Z ostatnim zdaniem się w pełni zgodzę. Jednak wciąż uważam, że Praga Poludnie na zmianach traci. Jest to nie tylko ciąg Łukowskiej, ale tez Zamieniecka, Rawar i Kanał Gocławski. Co do Przyczółka to tam są praktycznie dwa przystanki w stronę centrum i dla ludzi mieszkających po wschodniej oraz południowo-wschodniej stronie tego ZP dojazd też się pogorszy. Dodatkowo 182 mniej zbiera wszelkie utrudnienia w ruchu niż 523 które nieraz pojawia się stadami.
182 jest najsłabiej zapełnione bo ma najkrótszą trasę przed sobą. Jednak świetnie pełni rolę zbieracza pasażerów z 520 i 525. 523 potrzebuje wzmocnienia, ale czy kosztem Ostrobramskiej? Przypominam, że najbardziej zapełnioną linią na TŁ jest jednak 525 a nie 523.

187 zastąpić 182 nie ma jak. Nie ta częstotliwość... 182 na Łukowskiej rano serio powinno być nie rzadziej niż co 5-6 minut. Inaczej pasażerowie będą kierować się na ZP Promenada i 520 / 525 będą niezabieralne już tam. Jednak już przedłużone 187 jadące do Przyczółka, nawrotka na węźle i postów na Kanale Gocławskim może byłoby dobrym pomysłem? Na pewno trochę rozluźniłoby to ZP Saska i nie trzeba by uruchamiać wtyczek na 514.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 31 mar 2014, 20:53

Za przeproszeniem ale Kanał Gocławski to plankton. Rawar też wybierze czerwone a nie 182 bo są znacząco szybsze. 182 ma swoją rolę do spełnienia (i robi to bardzo dobrze) ale nie robiłbym z tej linii klucza do sukcesu komunikacji na TŁ.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 31 mar 2014, 21:31

pawcio pisze:
emyl pisze:Nie pojmuję, jak to jest możliwe, że "zagranico" to działa na skalę masową, a u nas niby nie może. Trzeba wymyślić, jak zrobić, żeby stad nie było, na przykład sterować brygadami. Abstrahując już od tego konkretnego przypadku, rozwiązanie z kursami skróconymi może przydać się także w innych miejscach. I czy np. stado 188+523 jest w jakikolwiek sposób lepsze, niż byłoby 36 metrów 182(187) w moim wariancie?
Chcesz z ekspedycji na Zachodnim sterować korkami w Ursusie i Włochach? To może być bardzo innowacyjne rozwiązanie.
Jak dla mnie to, że przy tych wszystkich elektrodechach i innych bajerach nie zadbano o proste nadajniki, umożliwiające tworzenie w rzeczywistym czasie mapki z zaznaczonymi wszystkimi pojazdami na linii, to jakiś kryminał. Taka mapka umożliwiałaby też wypuszczanie wozów w odpowiednich odstępach (chociaż sam jestem sceptyczny co do takich kursów wariantowych).
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 31 mar 2014, 22:02

Ale w tej propozycji z zawrotką 187 na Kanale Gocławskim chodzi o Międzynarodową i Saską głównie.
187 jadące z miasta nie obsłużyłoby Kanałku.

Czy Łukowska musi być obsługiwana przez linię czarną, czy może być czerwona (nawet z czerwonością na poziomie 520)? Jeśli 520 dobrze, że jest przyspieszone na moście i to dużo daje, to dlaczego nie ma być linia z Witolina?
Poza tym dzisiejsze 523 cierpi na nierówne zapełnienie po obu stronach :mewa: Politechnika. Choć może po podbiciu będzie lepiej.
Obie powyższe uwagi skłaniają ku przekierowaniu 523 na Witolin, przez Łukowską. W DS pracowałoby lepiej niż 182, bo oprócz pasażerów dometrowych byliby jeszcze długodystansowi na Wolę.

<herezja>
Ja się w ogóle zastanawiam, czy do tego tańca nie dołożyć 171. Na Bemowie skrócić ze względu na tramwaj na Powstańców, na Powiślu zastąpić przez 517, które mogłoby znaleźć swoje miejsce na wschód od DwC. Pozwoliłoby to skrócić 520 na pl. Konstytucji lub DwZ i za jego pomocą dość dowolnie dostosowywać podaż na Ostrobramskiej, niezależnie od pl. Bankowego.
Na razie to taka luźna myśl i jeszcze nie ma formy.
</herezja>
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

bepe

Post autor: bepe » 01 kwie 2014, 0:15

Gdynianin pisze:182 na Łukowskiej rano serio powinno być nie rzadziej niż co 5-6 minut.
Toż będzie w DP po 7 rano co 5 minut, a po 8 co 7,5, czyli tak jak teraz.

Ja bym się zastanawiał nad jeszcze inną opcją: całkowitą likwidacją 182 w DS w zamian za wzmocnienie 158. Wiem, że to nie do końca ten sam kierunek, ale fakt, ze 182 w DS potrafi przyjechać na Metro Politechnika z 3 pasażerami świadczy o tym, że relacja 182 w DS nie jest niezbędna.

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 01 kwie 2014, 0:21

Wielokrotnie widzialem , ze ludzie na Ostrobramskiej przepuszczaja puste 182 i wola wbic sie do nabitego czerwonego 525.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 01 kwie 2014, 12:38

rhemek pisze:Wielokrotnie widzialem , ze ludzie na Ostrobramskiej przepuszczaja puste 182 i wola wbic sie do nabitego czerwonego 525.
Co dowodzi, że albo Einstein miał rację z tą nieskończonością ludzkiej głupoty, albo te czerwońce na Saskiej jednak nie są tak niezabieralne, jak przyjęło się uważać.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 01 kwie 2014, 12:41

Jak je zapchną na Ostrobramskiej to na Saskiej już są niezabieralne. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Pawel_
Sierściuch

Post autor: Pawel_ » 01 kwie 2014, 16:55

MichalJ pisze:A w 187 na południe przy Bartyckiej dziś o 8:30 jechały dwie osoby. Tylko nie mówcie, że przeciwpotok czy coś.
Nie, nikt nie napisze, bo to tak jeździ. Od Politechniki. No, może rano trafisz na kurs, który podrzuca młodzież do Zaruskiego. Kurde, gdzie ja pisałem, że 187 trzeba podzielić? Teraz to i tak można zjeść musztardę po obiedzie. Najlepiej wpieprzyć linię na objazd, nie zmienić nic. A wszystko to kosztem przerwy kierowcy... :roll:

Gdynianin

Post autor: Gdynianin » 01 kwie 2014, 21:04

pawcio pisze:Za przeproszeniem ale Kanał Gocławski to plankton. Rawar też wybierze czerwone a nie 182 bo są znacząco szybsze. 182 ma swoją rolę do spełnienia (i robi to bardzo dobrze) ale nie robiłbym z tej linii klucza do sukcesu komunikacji na TŁ.
Dobrze wiesz, że nie chodzi o Kanał Gocławski. Chodzi o Torwar, Saską i Międzynarodową. A że przy okazji Wał i Kanał Gocławski coś dostaną to tylko plus.
No bo gdzie indziej widzisz szansę na zawrotkę za Międzynarodową? Innej opcji niż węzeł Stanów Zjednoczonych/Ostrobramska nie widze.
KwZ pisze:Ale w tej propozycji z zawrotką 187 na Kanale Gocławskim chodzi o Międzynarodową i Saską głównie.
187 jadące z miasta nie obsłużyłoby Kanałku.
Obsłużyłyby. Ale po zawrotce na Przyczółku ;)
Saska->Międzynarodowa->Przyczółek Grochowski->Kanał Gocławski<postoj>->Międzynarodowa->Saska

No i co ważne - dzięki temu można by rozważyć usunięcie 141 143 i 188 z Kanału. 182 i 187 starczą.
KwZ pisze:Czy Łukowska musi być obsługiwana przez linię czarną, czy może być czerwona (nawet z czerwonością na poziomie 520)? Jeśli 520 dobrze, że jest przyspieszone na moście i to dużo daje, to dlaczego nie ma być linia z Witolina?
Poza tym dzisiejsze 523 cierpi na nierówne zapełnienie po obu stronach :mewa: Politechnika. Choć może po podbiciu będzie lepiej.
Obie powyższe uwagi skłaniają ku przekierowaniu 523 na Witolin, przez Łukowską. W DS pracowałoby lepiej niż 182, bo oprócz pasażerów dometrowych byliby jeszcze długodystansowi na Wolę.
Dobry kierunek myślenia. Podoba mi się!
bepe pisze:
Gdynianin pisze:182 na Łukowskiej rano serio powinno być nie rzadziej niż co 5-6 minut.
Toż będzie w DP po 7 rano co 5 minut, a po 8 co 7,5, czyli tak jak teraz.
Było z tego co pamiętam co 4. Teraz co 5. Jeśli ma być rzadziej niż co 7,5 to ludzie wybiorą rano ZP CH Promenada.
bepe pisze:Ja bym się zastanawiał nad jeszcze inną opcją: całkowitą likwidacją 182 w DS w zamian za wzmocnienie 158. Wiem, że to nie do końca ten sam kierunek, ale fakt, ze 182 w DS potrafi przyjechać na Metro Politechnika z 3 pasażerami świadczy o tym, że relacja 182 w DS nie jest niezbędna.
Jak się wygasza popyt i będzie teraz co 20 minut to już w ogóle ta linia "nie będzie niezbędna". Problem, że w tym samym czasie 520 i 525 będą coraz bardziej pełne. Tych nawet patrząc pesymistycznie 10 czy 15 pasażerów (ale pewnie z 30-50) z 182 pojedzie 5xx i jeszcze bardziej je dopcha #-o
fik pisze:
rhemek pisze:Wielokrotnie widzialem , ze ludzie na Ostrobramskiej przepuszczaja puste 182 i wola wbic sie do nabitego czerwonego 525.
Co dowodzi, że albo Einstein miał rację z tą nieskończonością ludzkiej głupoty, albo te czerwońce na Saskiej jednak nie są tak niezabieralne, jak przyjęło się uważać.
Z Ostrobramskiej jeszcze jest wybór. Możesz wybrać wolniejsze 182 (i to znacznie! mieszkałem tam ponad rok i serio 182 potrafi dojechać na rozdroże/marszałkowską/metro kilka minut później, a przy okazji wyprzedzi je stado 5xx czy 411) lub szybsze 525. W 182 z łukowskiej siedzące w porannym szczycie zazwyczaj są zajęte. Więc na rawarze i przyczółku nie ma różnicy bo tu i tu się stoi. A naturalnie ludzie wolą szybszy autobus.
Przy Międzynarodowej to 182 się zapełnia, a na Saskiej wyboru już nie ma. 525 przyjeżdża niezabieralne i wejdą pojedyncze sztuki, a 182 też się zapełnia do granic możliwości ludźmi z Saskiej Kępy i z przesiadek.

Nie wiem co ty masz do tych czerwońców? Na TŁ serio dobrze pracują. W większości dużych miast funkcjonują takie autobusy, nie tylko w PL. Dodatkowo np. w Londynie mamy nawet pospieszne pociągi metra omijające stacje, a ty u nas na siłę szukasz argumentów że takie linie są złe....

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 01 kwie 2014, 23:04

No i co ważne - dzięki temu można by rozważyć usunięcie 141 143 i 188 z Kanału. 182 i 187 starczą.
Po co? Chcesz je przekolorować na czerwono?
Dobry kierunek myślenia. Podoba mi się!
523 na Witolinie to pomysł stary i nie mój. I jak widać wypływa. Dla mnie głębokim fundamentem jest tutaj rozdział
(czerwone <-> Ostrobramska) vs (czarne <-> Wiatraczna),
przy czym nie wiem, czy to dobrze, czy źle; os. Majdańska mogłoby poczuć się skrzywdzone. Ale myślę, że mógłby ułatwić komasację 188 i 523 na Olszynce.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 01 kwie 2014, 23:41

187 można także próbować zapętlać na trasie Trasa "Ł" - Urugwajska - Lizbońska - Saska - Brazylijska - Międzynarodowa - Trasa "Ł" lub Al.Stanów Zjednoczonych - Grenadierów - Ostrobramska - Al.Stanów Zjednoczonych.

W ogóle widzę że nie wszyscy dowierzają że jest różnica między czerwonym a czarnym na Trasie "Ł". A różnica bywa znaczna, bo czarnuchy mają strasznie rozwleczone rozkłady. O patologiach jazdy 182 już tu wiele razy opowiadano.
Obrazek

ODPOWIEDZ