Jak dojechać szybko i sprawnie?

Moderatorzy: Wiliam, Szeregowy_Równoległy

ashir

Post autor: ashir » 12 maja 2014, 13:05

I to od dosyć dawna, nie mniej nawet Grodzio przy pustych drogach nie złapie jakiegoś olbrzymiego opóźnienia. Kwestia kilku dodatkowych minut jazdy, co najwyżej. :wink:

bepe

Post autor: bepe » 13 maja 2014, 19:40

Teokryt pisze:Rayan i Wizz z Modlina tylko? Daty niesztywne i na kilka dni. Tylko jak mam dojechać do Modlina.. Niemniej nie widziałem tak niskich oferta, całość przelotu oscylowała koło 600zł dla dwóch osób.
W zeszłym roku moi rodzice lecieli do Rzymu. Mieli bagaże. Sprawdzaliśmy wiele różnych opcji i zdecydowanie najtaniej wyszła... Alitalia. Oczywiście cena "biletu" była najniższa w Ryanairze, ale jak się doliczyło wszelkie opłaty dodatkowe pobierane przez tanie linie, to okazało się, ze podróż "tanimi" liniami jest o połowę droższa od podróży Alitalią, a nawet droższa (ale nie aż o połowę) od lotu LOT-em.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 14 maja 2014, 0:57

Wszystko zależy, czego potrzebujesz, w ile osób lecisz itp. W moim przypadku zwykle na korzyść wychodzą jednak tanie linie - jak lecę na 2-3 dni mogę w ogóle nie brać bagażu, a jeśli na dłużej - wziąć np. jeden na dwie osoby (w wizzairze da radę nawet 1 na 3-4, bo jest aż 32kg). W zasadzie, to nie wiem jakie opłaty jeszcze masz na myśli.
noidea

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 14 maja 2014, 10:52

W podręczną walizkę można się zapakować i na tydzień, zwłaszcza jeśli jedzie się na ciepłe południe.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 14 maja 2014, 13:17

Bagaż tylko podręczny pod warunkiem że sprawisz sobie kosmetyki w opakowaniach spełniających standardy - nie większe niż 100 ml i mieszczące się w litrowej torbie.
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Adam G.

Post autor: Adam G. » 15 maja 2014, 1:26

Paweł_K pisze:Bagaż tylko podręczny pod warunkiem że sprawisz sobie kosmetyki w opakowaniach spełniających standardy - nie większe niż 100 ml i mieszczące się w litrowej torbie.
Przy czym tej litrowej torby nie sprawdza nikt i nigdzie - przynajmniej ja dotychczas nie trafiłem. Ważne, by opakowania były mniejsze niż 100ml.
noidea

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 15 maja 2014, 6:44

Przepraszam że pozwolę sobie dołączyć się do pytań które tu padły, i sam pewne zadam.
Paweł_K pisze: Bagaż tylko podręczny pod warunkiem że sprawisz sobie kosmetyki w opakowaniach spełniających standardy - nie większe niż 100 ml i mieszczące się w litrowej torbie.
Adam G pisze:Przy czym tej litrowej torby nie sprawdza nikt i nigdzie - przynajmniej ja dotychczas nie trafiłem. Ważne, by opakowania były mniejsze niż 100ml.
W zwykłym bagażu można przewozić większe kosmetyki i płyny? I jak rozumiem, w czasie lotu, nie wolno wstać żeby coś sięgnąć z bagażu podręcznego?

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 15 maja 2014, 6:58

W zwykłym można przewozić większe kosmetyki i płyny. A do bagażu podręcznego masz stały dostęp podczas całego lotu, chyba że masz największą dozwoloną walizkę, wsiadasz na ostatniego i nie ma miejsca na bagaż, wtedy ten bagaż bezpłatnie trafia do luku bagażowego, wtedy faktycznie nie masz do niego dostępu. Ale to tak spokojnie można korzystać.
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 15 maja 2014, 10:33

Ja zawsze kosmetyki ładowałem do bagażu rejestrowanego, bo pianka do golenia, woda toaletowa, pasta do zębów - z racji częstych podróży nie chciało mi się kupować małych opakowań. Nigdy nie wiadomo na jakiego służbistę trafisz - koleżanka z firmy kiedyś się nacięła i musiała połowę paryskich zakupów kosmetycznych zostawić w koszu przy kontroli na CDG, bo nie zmieściły się do litrowej torby a nie dała ich do bagażu głównego...

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 maja 2014, 10:52

W ogóle bardzo trudno jest znaleźć tak małe opakowania większości kosmetyków. A co z maszynką do golenia?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 15 maja 2014, 10:54

Paweł_K pisze:Ja zawsze kosmetyki ładowałem do bagażu rejestrowanego, bo pianka do golenia, woda toaletowa, pasta do zębów - z racji częstych podróży nie chciało mi się kupować małych opakowań. Nigdy nie wiadomo na jakiego służbistę trafisz - koleżanka z firmy kiedyś się nacięła i musiała połowę paryskich zakupów kosmetycznych zostawić w koszu przy kontroli na CDG, bo nie zmieściły się do litrowej torby a nie dała ich do bagażu głównego...
Z innej beczki - Moskwa, Szeremietiewo, lato 2012. Państwo z totalnym pierdolcem na punkcie bezpieczeństwa, przynajmniej pobieżna kontrola na każdym większym i średnim dworcu kolejowym, itd. Zostawiło mi się kosmetyczkę, z kupą nieregulaminowych zabawek wewnątrz, w podręcznym. Pan od skanowania zaprosił mnie na chwilę na bok, poprosił o otworzenie, spojrzał, machnął ręką i wpuścił. Wszystko zależy od człowieka (co mimo wszystko, w kontekście celu, w jakim te wszystkie kontrole funkcjonują, jest dosyć przerażające).
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Adam G.

Post autor: Adam G. » 15 maja 2014, 11:49

MichalJ pisze:W ogóle bardzo trudno jest znaleźć tak małe opakowania większości kosmetyków.
Czy ja wiem? Pierwszy lepszy Rossmann.
MichalJ pisze:A co z maszynką do golenia?
Można przewozić w podręcznym.
fik pisze:Z innej beczki - Moskwa, Szeremietiewo, lato 2012. Państwo z totalnym pierdolcem na punkcie bezpieczeństwa, przynajmniej pobieżna kontrola na każdym większym i średnim dworcu kolejowym, itd. Zostawiło mi się kosmetyczkę, z kupą nieregulaminowych zabawek wewnątrz, w podręcznym. Pan od skanowania zaprosił mnie na chwilę na bok, poprosił o otworzenie, spojrzał, machnął ręką i wpuścił. Wszystko zależy od człowieka (co mimo wszystko, w kontekście celu, w jakim te wszystkie kontrole funkcjonują, jest dosyć przerażające).
W Baku pan tak bardzo przyczepił się klucza kwadratowego, że nie zauważył litrowej wody :D Na jednym lotnisku każą zdejmować buty, na innym bluzę, na jeszcze innym po prostu sobie wchodzisz - nie ma na to reguły i tak jak piszesz, trochę to przeraża.
noidea

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 16 maja 2014, 12:47

Adam G. pisze:Na jednym lotnisku każą zdejmować buty, na innym bluzę, na jeszcze innym po prostu sobie wchodzisz - nie ma na to reguły i tak jak piszesz, trochę to przeraża.
To też zależy od sprzętu jakim lotnisko dysponuje i od ustawionego poziomu czułości tychże - na Okęciu zdarzyło mi się że raz pantofle uaktywniają alarm na bramce a raz nie. Dodatkowo np w Turcji czy Rosji jest skanowanie wszystkich bagaży przy wejściu na lotnisko i wstępna kontrola osobista. Po przejściu rzeczonej na bagaż główny dostaje się przepiękną naklejkę z napisem "Досмотрено" (mam ją naklejoną do dziś ;) )

reserved

Post autor: reserved » 31 maja 2014, 10:00

Jak się dostać do Domu Kultury ARSUS? 194 lub 716 wysiąść jak rozumiem na przystanku Ursus-Ratusz i gdzie się kierować dalej?

ashir

Post autor: ashir » 31 maja 2014, 10:08

reserved pisze:Jak się dostać do Domu Kultury ARSUS? 194 lub 716 wysiąść jak rozumiem na przystanku Ursus-Ratusz i gdzie się kierować dalej?
Tak i musisz się kawałek cofnąć (oczywiście jeśli jedziesz z Cm. Wolskiego). Dom Kultury jest po tej samej stronie co przystanek. :wink:

ODPOWIEDZ