Co w dzielnicy Ursynów piszczy
Moderator: Wiliam
Czy następujące zmiany na Ursynowie miałyby sens?
166, 195 - likwidacja
179 i 192 - zwiększenie częstotliwości do 7,5/10/10 lub nawet 5/7,5/10
136 MŁYNÓW - ... - Cynamonowa - Płaskowickiej - URSYNÓW ZACHODNI 10/15/15
Cel: zastąpienie linii 195 na Płaskowickiej
504 - wyprostowanie trasy - OS. KABATY (lub ewentualnie KABATY STP) - ... - Stryjeńskich - Dereniowa - ... - DW. CENTRALNY lub wg. propozycji fika - URSUS NIEDŹWIADEK 10/15/15
Cel: przyspieszenie przejazdu, obecne relacje zapewnia 192
185 - GWIAŹDZISTA - STEGNY 10/15/15
Lepsza jedna częstsza linia, niż dwie rzadkie (185 i 187); skrócenie trasy to poprawa punktualności; połączenie św. Bonifacego z Ursynowem zapewnia 148
187 URSUS NIEDŹWIADEK - PL. NARUTOWICZA 10/15/15
Skrócenie trasy, kosztem zwiększenia częstotliwości.
166, 195 - likwidacja
179 i 192 - zwiększenie częstotliwości do 7,5/10/10 lub nawet 5/7,5/10
136 MŁYNÓW - ... - Cynamonowa - Płaskowickiej - URSYNÓW ZACHODNI 10/15/15
Cel: zastąpienie linii 195 na Płaskowickiej
504 - wyprostowanie trasy - OS. KABATY (lub ewentualnie KABATY STP) - ... - Stryjeńskich - Dereniowa - ... - DW. CENTRALNY lub wg. propozycji fika - URSUS NIEDŹWIADEK 10/15/15
Cel: przyspieszenie przejazdu, obecne relacje zapewnia 192
185 - GWIAŹDZISTA - STEGNY 10/15/15
Lepsza jedna częstsza linia, niż dwie rzadkie (185 i 187); skrócenie trasy to poprawa punktualności; połączenie św. Bonifacego z Ursynowem zapewnia 148
187 URSUS NIEDŹWIADEK - PL. NARUTOWICZA 10/15/15
Skrócenie trasy, kosztem zwiększenia częstotliwości.
Nie za bardzo, w każdym razie nie wszystko.
Na trakt zostaje wyłącznie 503, a 166 pracuje przyzwoicie. Podbicie częstotliwości 179 nic nie da, zresztą nie jestem do końca przekonany, czy potrzeba.
Pchanie 136 w korek na Płaskowickiej utopi tę linię na odcinku ursynowskim.
Czy 504 na Stryjeńskich byłoby lepsze niż zawijasem przez KEN? Nie wiem, trzeba by spytać mieszkańców i dojeżdżającyc na bazar "Na dołku".
Ja osobiście widzę pewną potrzebę pozostawienia 193 na obecnej trasie. W kierunku Ursynowa Płn do Metra Stokłosy pracuje zadziwiająco dobrze, lepiej niż pracowało dojeżdżając do Ursynowa Płd, bo jest wygodniejsze. A i na Jastrzębowskiego pasażerów ma. Oczywiście wszystkich miejsc siedzących nie zajmą, ale jest ich więcej niż kiedyś w 210, takie mam wrażenie.
Na trakt zostaje wyłącznie 503, a 166 pracuje przyzwoicie. Podbicie częstotliwości 179 nic nie da, zresztą nie jestem do końca przekonany, czy potrzeba.
Czy 504 na Stryjeńskich byłoby lepsze niż zawijasem przez KEN? Nie wiem, trzeba by spytać mieszkańców i dojeżdżającyc na bazar "Na dołku".
Ja osobiście widzę pewną potrzebę pozostawienia 193 na obecnej trasie. W kierunku Ursynowa Płn do Metra Stokłosy pracuje zadziwiająco dobrze, lepiej niż pracowało dojeżdżając do Ursynowa Płd, bo jest wygodniejsze. A i na Jastrzębowskiego pasażerów ma. Oczywiście wszystkich miejsc siedzących nie zajmą, ale jest ich więcej niż kiedyś w 210, takie mam wrażenie.
Popatrz, jaka franca!
193 rzeczywiście dobrze pracuje na tym odcinku i pozostawienie jej na tej trasie było by rozsądne. Co do 504 to nie będę się wypowiadał na temat odcinka ursynowskiego, ale pomysł do Ursusa jest moim zdaniem kiepski. Dlaczego? Dlatego że powstał by jeszcze dłuższy tasiemiec niż obecnie. Poza tym potrzebna była by linia która zastąpiła by 504 na Żwirkach, bo tam frekwencja w szczególności rano i po południu jest dobra jeżeli nie bardzo dobra.drapka pisze:Nie za bardzo, w każdym razie nie wszystko.
Dzień dobry. Nie wiem czy dobrze trafiłem, ale... Czy ta beznadziejna linia 185 musi jechać aż pod Feu Vert? Przejechanie jednego przystanku zajęło mi dzisiaj prawie dziesięć minut. Niby norma w tym miejscu, ale irytuje, że przez pierdzielnik autobus potrafi odjechać opóźniony. Pech chciał, że odjechałem o czasie, ale wyjeżdżałem z pętli (tak, kuźwa, z pętli) siedem minut... Czy 185 nie może robić oberka na rondzie i stać przy Realu? Tam jest w... dużo miejsca. A jak komuś mało, to jest pas rozbiegowy. Nikomu nie zaszkodzi, jak przerobi się go na przystanek... 
- Matrix2441
To z powrotem na Natolin? Niby tym 185 od Pileckiego do UZ i z powrotem mało kto jeździ (chociaż ja to tym w wakacje w międzyszczycie jeździłem), ale bez powodu z Natolina tego chyba nie zabrali. A na skrzyżowaniu przy wyjeździe z południowej pętli 185 zawsze, nawet o 9.30 w środku lipca korki są...
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Nie, niech po prostu zawraca na rondzie nie jadąc dalej. To kilkaset metrów a kilkanaście minut ten odcinek się jedzie. O problemach z wyjazdem z krańca, pomimo sygnalizacji świetlnej, też Futrzasty napisał.
- Matrix2441
Tylko tam trzeba zrobić jakiś postój, bo 2 godziny ganiać bez przerwy to trochę słaby pomysł. Więc powstaje pytanie - czy bez przedłużania zatoki jakaś deskorolka czy SU18 na owym 185 podczas zasłużonego postoju nie będzie mocno utrudniać obsłudze przystanka i wyjeździe z niego 179? Raczej będzie przeszkadzać. Więc trzeba przebudować jakoś przystanek. 
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Moim zdaniem spokojnie jedno 185 się zmieści. A nie ma potrzeby jakiegoś długiego postoju, 10 minut wystarczy. Dłużej niech stoi na Gwiazdach.
- Matrix2441
To zrozumiałe. Z tym zmieszczeniem się 185 i 179 na jednym przystanku bez drobnej przebudowy jednak bym polemizował, choć nie pamiętam tak bardzo dokładnie ile ta zatoka ma długości.Szeregowy_Równoległy pisze:Dłużej niech stoi na Gwiazdach.
I ludzie to jadą. A potem krzyk i płacz, żeby otworzyć im drzwi, bo się śpieszy do pracy... Do tego dochodzi gamoniowatość osobówek. Są kwadraciki. Marnie je widać, ale są. Nie, musi podjechać do trójkącików, co przy opcji "SU15" skręt nie jest możliwy do zrealizowania. No i zastawianie wjazdu na kraniec.Szeregowy_Równoległy pisze:To kilkaset metrów a kilkanaście minut ten odcinek się jedzie.
Tymczasem 193 na odcinku do Ursynowa Płn. pracuje coraz ładniej. Pomału staje się alternatywą w dojazdach do metra dla 179, na przystanku nż na Jastrzębowskiego praktycznie w każdym kursie, z którego korzystam jest zatrzymanie i to nie dla jednej osoby, a dla dojeżdżających do metra Stokłosy od strony SGGW ta trasa to wielka wygoda - nie trzeba drałować kilkuset metrów. Jednym słowem - coraz więcej przemawia za tym, żeby tę linię pozostawić.
Nie wiem czy to, że w wozach i na rozkładach nie ma śladu po tym, że to trasa objazdowa (na początku były, takie 187 też je ma, chociaż Piękną i Górnośląską jeździ dłużej) nie jest jakąś przymiarką, ale dobrze by było, gdyby tak było.
Nie wiem czy to, że w wozach i na rozkładach nie ma śladu po tym, że to trasa objazdowa (na początku były, takie 187 też je ma, chociaż Piękną i Górnośląską jeździ dłużej) nie jest jakąś przymiarką, ale dobrze by było, gdyby tak było.
Popatrz, jaka franca!
187 nie ma trasy objazdowej na tablicach. Tzn. obecna trasa jest tam przyjęta jako stała.
Ale 193 realizuje całą swoją podstawową trasę i jest dodatkowo wydłużone a 187 ma objazd po środku trasy, więc porównywanie jednej do drugiej jest trochę bez sensu.drapka pisze:Ale na wuwuwu jest na żółto. A 193 nie
Nawet jak jest wydłużone to taki odcinek też zaznacza się na żółto.Miki996 pisze:Ale 193 realizuje całą swoją podstawową trasę i jest dodatkowo wydłużone a 187 ma objazd po środku trasy, więc porównywanie jednej do drugiej jest trochę bez sensu.drapka pisze:Ale na wuwuwu jest na żółto. A 193 nie