Tabor SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
Elfy powinny być coraz rzadszymi gośćmi w ZNTK MM. Mijają trzy lata od dostawy i serwisowanie powinna przejmować SKM.
Tymczasem 406, wraz z drugim Elfem (chyba 403) stoi na terenie ZNTK - nadal... lub ponownie.
Dzisiejszy #502 na 12/S1:
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9
Poprzednio widziałem bardzo podobne "bohomazy plemienne" na 508, 507 i chyba 509. Aż dziw, że służby nie namierzyły jeszcze (zapewne wciąż tych samych) sprawców. Ostatnio pomalowany też był 408, ale trafił widać do mycia, bo w ciągu 24h od czasu gdy zobaczyłem go z bohomazami nie zostało po nich prawie śladu.
SKM rozważa zakup 13-15 czteroczłonowców:
http://www.rynek-kolejowy.pl/54776/skm_ ... iagow.html
Naprawdę liczą na to, że będą jechać w konfiguracji 4+6?
http://www.rynek-kolejowy.pl/54776/skm_ ... iagow.html
Naprawdę liczą na to, że będą jechać w konfiguracji 4+6?
Pomny Waszych spostrzeżeń na temat rozbudowy sieci połączeń SKM, mógłbym powiedzieć, że przed II turą wyborów wiadomość ta pachnie kiełbaskąVLnt7 pisze:SKM rozważa zakup 13-15 czteroczłonowców
Z drugiej strony może to świadczyć o traktowaniu planów nowych linii poważnie - dotychczas rzadko się udawało by nowy tabor pojawiał się razem z nowymi liniami - np. na S2 jeździły pożyczki z SKM Trójmiasto, na S9 - PR a potem przemalowane składy KM, na S1 jeszcze 2 lata temu błąkała się część 27WE oraz 201 i 203 nim zjawiły się Impulsy - właściwie chyba tylko S3 ruszyła od zera od razu z docelowym taborem.
Z łączeniem 4+6 nie wiem czy to dobry pomysł - inna geometria, inne rozmieszczenie napędu (= nieco inne charakterystyki trakcyjne). No i trzeba by dopasowywać modele (np. Elf+Elf, Impuls+Impuls, ale Impuls+Elf już nie).
Wagon i lokomotywa mają też wszystko inne, a jednak się łączy.Jacek Z. pisze: Z łączeniem 4+6 nie wiem czy to dobry pomysł - inna geometria, inne rozmieszczenie napędu (= nieco inne charakterystyki trakcyjne).
No, nawet kobieta z mężczyzną też się czasem łączy, choć to inne gatunki i takie połączenie w większości przypadków mocno zgrzyta (zwłaszcza software'owoMichalJ pisze:Wagon i lokomotywa mają też wszystko inne, a jednak się łączy.
Nawet jeśli pomiędzy np. 35WE z 2012 a 31WE z 2015 software byłby w 100% zgodny, zostaje jeszcze temat długości peronów itp.
No właśnie do długości peronów taka kombinacja pasuje idealnie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dla mnie to jest w ogóle niepojęte, jak SKM mogła sobie nie zastrzec kompletu protokołów kontrolnych dla potrzeb ukratniania różnych typów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
A co to za pojemniki na dachu miały kiedyś 14WE ?
Swoją drogą ciekawe czy SKM planuje jakąś modernizację. Chciałbym aby 14WE jeździły jako asynchrony.

Swoją drogą ciekawe czy SKM planuje jakąś modernizację. Chciałbym aby 14WE jeździły jako asynchrony.

Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Na mój gust klimatyzacja kabiny maszynisty - obecnie też jest w tym miejscu, tylko jest ona innego typu (a przynajmniej w innej owiewce). Ta na zdjęciu przypomina nieco pierwsze EN57AKM z Newagu.zxcvbnm pisze:A co to za pojemniki na dachu miały kiedyś 14WE ?
14WE pojadą do Gdyni na naprawy poziomu P3 -
Kod: Zaznacz cały
http://skm.bip.um.warszawa.pl/NR/rdonlyres/000fecfd/lcmgofdqsxfdgogikzokmmqarssrzicd/WybórnajkorzystniejszejofertyBIP.pdfZnowu Trójmiasto ? Boże jak nienawidzę warunku najniższej ceny...
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2