Nie bój nic, korekta jest też w Warszawie i Gdynireserved pisze:Nie, oddam wszystko, żeby móc pracować w Warszawie!
Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Zmagania z językiem polskim
Moderator: Szeregowy_Równoległy
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Jakie przysłowia o "kreskach w kabinach" znasz?Autobus Czerwon pisze:Bez wątpienia są tacy którzy mają po takim czymś depresję, a są tacy którzy dorysowują przysłowiową kolejną kreskę w kabinie.

"Nie taki diabeł straszny, jak go malują"?Wiliam pisze:Jakie przysłowia o "kreskach w kabinach" znasz?Autobus Czerwon pisze:Bez wątpienia są tacy którzy mają po takim czymś depresję, a są tacy którzy dorysowują przysłowiową kolejną kreskę w kabinie.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Generalnie krążą anegdotki o maszynistach którzy kredą w kabinie odznaczają sobie kolejną przejechaną osobę, a nie wiedziałem jak to ładniej ująć
Ktoś ma jakiś pomysł?
"Anegdotyczna kreska w kabinie" 
albo
(...) którzy, jak słyszałem, dorysowują kolejną kreskę w kabinie.
albo
(...) którzy, jak słyszałem, dorysowują kolejną kreskę w kabinie.

Albo po prostu "legendarna kreska". 
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Dzięki, już zmieniam.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Esz... Już nawet mnie nie zdziwiło nazwisko pod tym tekstemBastian pisze:A ja po raz kolejny widzę, że Bańko jest słaby. To ze Zgodą to blamaż, nie boję się użyć tego słowa, a nie "nieścisłość".
http://sjp.pwn.pl/slowniki/bezosobowa%2 ... wnika.htmlPod względem gramatycznym bezosobowe formy czasownika to bezokolicznik, bezosobnik (np. pisano, myto), imiesłowy i gerundium (np. pisanie, mycie).
Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski
Gerundium to czasownik?!!
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Bastian
- Sułtan Maroka
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Mam wątpliwości co do liczebników. Gdyby rozumieć dosłownie, mielibyśmy rok dwa tysiące, a ja na rok 2000 jednak mówię dwutysięczny.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bo nie złapałeś zasady, że odmieniamy dziesiątki i jedności, ale tylko wtedy, gdy są 
A więc:
- tysiąc dziewięćsetny
- tysiąc dziewięćset czterdziesty drugi
- dwutysięczny
- dwa tysiące piętnasty.
A więc:
- tysiąc dziewięćsetny
- tysiąc dziewięćset czterdziesty drugi
- dwutysięczny
- dwa tysiące piętnasty.
Ja złapałem, ktoś kto pisał ten wybór nie bardzo.
Z tego wynika, że poprawne są stwierdzenia w stylu "rok czterysta", "rok tysiąc dziewięćset".Roczniki to liczebniki porządkowe, wymagające odmiany tylko części dziesiętnych i jedności. Tysiące i setki pozostają nieodmienne.
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Jest jakakolwiek szansa wpłynięcia na tego gościa? Facet trzyma równą formę, znaczy kaleczy język ojczysty na wszelkie możliwe sposoby praktycznie od zawsze. Wielokrotnie proszono go, żeby się opamiętał i co? Nic. Ja rozumiem, że ktoś może nie wiedzieć jak jakiś wyraz napisać, ale taki bełkot to przesada. Brak szacunku dla ludzi, którzy mają to później czytać.5690 pisze:nikt nie pisał ze w roku 2014 mobilis zdjoł ze stanu 2 wozy były to A354 oraz A199 ex A310 ,
- Matrix2441
Ja podpisuję się pod apelem kolegi Szeregowego. Poprawności żadnej w tym bełkocie 5690...
Może jakieś przymusowe wakacje z językiem polskim mu admini zafundują
?
ŁK