Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Jeszcze przyjmowanie reklamacji w przypadku awarii automatu biletowego 
-
mateusz2813
Mam bilet zakodowany na legitymacji studenckiej i ostatnio miałem ciekawą historię. Zbliżyłem kartę do wejścia do pierwszej linii metra i wyświetlił się napis "Zablokowano ..." (niestety nie pamiętam całego komunikatu) i od tamtej pory przyłożenie mojej karty do kasownika (zarówno w metrze jak i w autobusie) kończyło się komunikatem "Tylko jedną kartę proszę", natomiast w biletomacie w autobusie wyskoczył "Błąd odczytu karty". Postanowiłem więc wybrać się do POPu wyjaśnić sprawę. Pani z obsługi podpowiedziała, że karta automatycznie odblokuje się, gdy zbliżę ją do bramki wejścia do drugiej linii metra na Świętokrzyskiej (co ważne, podkreśliła, że to musi być druga linia i wyłącznie stacja Świętokrzyska). Faktycznie, od razu karta się odblokowała i działa poprawnie. Wiecie może, co mogło być przyczyną takiej blokady?
Na czas remontu na linii Skierniewickiej w pociągach SKM honorowane są bilety KM. W pociągach KM natomiast honorowane są bilety IC. Czy osoba posiadająca bilet miesięczny IC Żyrardów-Zachodnia może pojechać do Pruszkowa SKM?
Zapomniałeś o masie papierologii niekoniecznie potrzebnej przy jazdach po aglomeracji - raporty z jazdy, wykaz pojazdów w składzie (tu akurat w SKMce zbytniego problemu nie ma), karta próby hamulca, raporty usterek/braków, wykazy pracy drużyny trakcyjnej, notatki ze zdarzeń, etcBJ pisze:Nie przychodzi mi do głowy nic ponad dawanie sygnału odjazdu i próby hamulców (tak to się nazywa chyba?) podczas obrotu.
Wybitnym ekspertem kolejowym nie jestem, więc poprawcie, jeśli się mylę.
WKD jak metro jest odrębnym systemem, oddzielonym od reszty sieci, więc łatwiej o odstępstwo.BJ pisze:Ciekawe, że na WKD dało się pozbyć kierownika z pociągu...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
-
Stary Pingwin
WKD chyba wyszło ze struktury PKP?
Klimatyzatory są złe.
Niszczą torowisko.
Niszczą torowisko.
Chyba kierownictwo ZTM zaczęło myśleć podobnie do ciebie. Jeszcze niedawno były plany zorganizowania przetargu na kontrole w pociągach SKM. ktoś mądry pomyślał że po co płacić zewnętrznej firmie skoro to samo mogą zrobić pracownicy podległej spółki bo i tak przez większość czasu nie mają co robić. W najbliższym czasie wszyscy kierownicy z SKMki mają otrzymać uprawnienia do kontroli. Kierownik pociągu poza dawaniem odjazdu i robieniem próby hamulca będzie także kontrolował bilety. Nie będzie już lotnej kontroli.BJ pisze:Nie przychodzi mi do głowy nic ponad dawanie sygnału odjazdu i próby hamulców (tak to się nazywa chyba?) podczas obrotu.person pisze:Z chęcią je poznam.
Wybitnym ekspertem kolejowym nie jestem, więc poprawcie, jeśli się mylę.
Ciekawe, że na WKD dało się pozbyć kierownika z pociągu...
Jedno z drugim nie ma nic do rzeczyStary Pingwin pisze:WKD chyba wyszło ze struktury PKP?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
To ze WKD wyszło ze struktury nie znaczy ze UTK nie dopiernicza sie im do skóry. Tak jak z tym że będzie wycinka od krawędzi toru wszystkich drzew w promieniu 15m...

http://www.mazowieckie.com.pl/pl/zmiany ... -szkolnych
Zbliżają się wakacje a co za tym idzie szkoły będą zamknięte. gdy uczeń dostanie karę za brak numeru PESEL na legitymacji to nie będzie miał możliwości odwołania się od kary
Zbliżają się wakacje a co za tym idzie szkoły będą zamknięte. gdy uczeń dostanie karę za brak numeru PESEL na legitymacji to nie będzie miał możliwości odwołania się od kary
- fik
- Naczelne Chamidło
Sekretariaty szkolne są czynne latem, osobiście w czasach licealnych wyrabiałem duplikat legitymacji, bo oryginał utopiłem (żeby było śmieszniej, było to już po maturze).
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Gorzej jak ktoś wyjeżdża. To wtedy ma problem
Zdaje się, że nry PESEL miały być wpisywane zimą. Jak ktoś nie dopilnował tego przez pół roku, to ma problem.
-
Domino2001
U mojej córki PESEL w szkole wpisywali miesiąc temu.
Najczęściej jeżdżę liniami: M1, 179, 185, 195, 209, 503, 737.
Na oko - 40% uczniów nie ma nr PESEL na legitymacjach i nawet nie wiedzą o co chodzi.
Nic dziwnego, że nie wiedzą. U mnie głośno zrobiło się o tym dopiero gdy kogoś konduktor chciał spisać za brak peselu. Szkoła sama z siebie nic nie zrobiła, nie poinformowała o zmianie. Dopiero po zebraniu klasy i oddaniu legitymacji do sekretariatu na własną rękę zostały dopisane pesele. Szkoda, że nie zostało to bardziej nagłośnione, bo teraz na pewno przez wakacje będzie z tym sporo problemów.