Przetargi na obsługę linii - 2010-2021
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Stalko i 2.26 za kilometr? Serio?
Gdzie Zielonka i gdzie Kampinos. Linie im się przypadkiem nie pomyliły?
Tylko, żeby nie było tak jak w Otwocku i Wiązownie, gdzie już jest kolejny wóz w postaci wysokopodłogowej Setry z 1995 roku, a niby linię mają obsługiwać wozy niskowejściowe/niskopodłogowe nie starsze niż z 2006 roku. 
Ja wiem, że dla ciebie się liczy, co będzie jeździło, ale tu nie chodzi o to... Chodzi tu naprawdę o stawkę... Rażąco niska stawka za wozokilometr. Jeżeli Stalko wyda na ropę jakieś sto złotych/100 km, to na czysto będzie 126 złotych. A gdzie wynagrodzenie kierowcy? Gdzie zysk firmy? 
Raczej dla pasażerów z myślą o których zamówiło się tabor niskopodłogowy/niskowejściowy. A stawki bywały już mniejsze na liniach tego typu. Już Polonus się raz tak obronił, argumentując wpływami z biletów. A miał takie dane, bo sam te linie wcześniej obsługiwał. 
Wpływami? Coś słabe mają te wpływy, jak nie wygrywają nowych przetargów. 
Cierpliwości 
A ten przewoźnik z Wołomina rażąco niską cenę za wozokilometr czym wytłumaczył? Ekonomicznymi wozami? Za 171 groszy?
No z pewnością krótkimi dojazdami, dziwne że tu Stalko za wzkm chciał aż 2,97 zł mimo że linie pod nosem, a i chyba wymagania odnośnie taboru mniejsze, ale widocznie musieliby busiki skądś sprowadzić do obsługi L26 i L27, a i tylko zarabiałyby w DP, a tabor dla L29 może mają pod ręką. 
Mi się ten przewoźnik z Wołomina kojarzy z jednym z wcieleń linii na trasie Zielonka - M1 Marki.Pawel_ pisze:A ten przewoźnik z Wołomina rażąco niską cenę za wozokilometr czym wytłumaczył? Ekonomicznymi wozami? Za 171 groszy?
Jeździł taki szrot, że Libero z Mobilisu to są nawet teraz super wypasione limuzyny.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Ich złom (chyba, że coś nowego wprowadzili co jest zgodnego z SIWZ) na 900 jeździ.Frencher pisze:Mi się ten przewoźnik z Wołomina kojarzy z jednym z wcieleń linii na trasie Zielonka - M1 Marki.
Jeździł taki szrot, że Libero z Mobilisu to są nawet teraz super wypasione limuzyny.
Bo Polonus jest głównie zainteresowany pakietami linii wieliszewskich i piaseczyńskich, które aktualnie obsługuje to i nie ma czego obsługiwać. Np. za wzkm obsługi L-9, L10 i L11 chciał tylko 2,10 wzkm, wygrał i jakoś się wybronił z powodu rażąco niskiej ceny, mimo że tabor jest o wiele lepszy i bardziej pojemny, co ciekawe wtedy Stalko z ofertą 2,12 wzkm odpadł, bo nie potrafił obronić ceny. Więc cena zwłaszcza za L29, ale też L26 i L27 jakoś zaskakująco niska nie jest. Np. EEC wozi Procity za 2,24 wzkm na L23, z kolei ten sam przewoźnik woziłby ludzi za 1,90 zł na L-8, ale w innych kryteriach setnymi punktu przegrał i busikami wozi Vis Atracttiva za 1,92 zł. Jak widać przewoźnikom takie niskie ceny się opłacają i nie ma tu nic nowego.Pawel_ pisze:Wpływami? Coś słabe mają te wpływy, jak nie wygrywają nowych przetargów.
To co jeździło do Zielonki to był prawdziwy złom. Z wyglądu to rocznikowo początek lat 90-tych. Przeżarte rdzą, piszczało, skrzypiało, miejscami poskręcane na drut. Wyglądało jakby co najmniej 10 razy objechało kule ziemską do okola.ashir pisze:Ich złom (chyba, że coś nowego wprowadzili co jest zgodnego z SIWZ) na 900 jeździ.Frencher pisze:Mi się ten przewoźnik z Wołomina kojarzy z jednym z wcieleń linii na trasie Zielonka - M1 Marki.
Nie przypominam sobie. 
Do już dawno było, jedno z pierwszych wcieleń komunikacji w Zielonce.ashir pisze:Nie przypominam sobie.
Jeżeli dobrze pamiętam do okres 2000 - 2006... coś w tych latach. Oni wtedy wygrali jeden z przetargów.
Aha, czyli nie mieli wtedy nic wspólnego z ZTM.