Kilka razy w tygodniu mijam dwa kolejne kursy na odcinku Kajki - Płowiecka i im później jadę tym puściej w autobusie. Jak jadę w szczycie to faktycznie jest pełen, ale w ciągu dnia to raczej wygodna taksówka z miejscami siedzącymi ( i nie mówię o okresie wakacji).rhemek pisze:Bzdura. 525 jest zapelniony tak poza szczytem jak pisalem, w szczczycie zapelnienie jest duzo wieksze.
Komunikacja miejska w Wawrze [II]
Moderator: Wiliam
To bardzo dziwne, bo praktycznie nigdy do 18 na IX Poprzecznej nie udaje mi sie znalesc miesca siedzacego. Pusty jezdzi w weekendy, fakt.
Frekwencja jest zawsze większa z punktu widzenia pasażera niż osoby postronnej.
Czas przejazdu 411 w szczycie także jest bajką, ale trzeba przyjąć jakiś punkt odniesienia wspólny dla obu linii żeby móc to porównać. Ponadto główne opóźnienia linii wawerskich wynikają z przekraczania torów przez przejazd, a tu będzie przez tunel. Więc jednak coś się poprawi.rhemek pisze:Ponadto czas przejazdu tej twojej linii to bajka. Wiele razy 147 po szczycie przyjezdzalo na Miedzylesie tak opoznione , ze nastepny kurs po nawrocie z Miedzylesia byl opozniony 10-15 minut.
W Międzylesiu owszem. Bo ten autobus jedzie tam wyłącznie w celu zakrańcowania (bo nie ma gdzie). Dlatego żeby te wozokilometry nie były puste należy wydłużyć go do SM ale żeby nie był to kolejny autobus do Wschodniego lub M2 należy go połączyć z 411 co daje jakąś ofertę. Bo oferta do Wschodniego i M2 to zarówno w Wawrze jak i w SM istnieje i jakoś nie cieszy się powodzeniem.rhemek pisze:Poza tym poza szczytem 147 jezdzilo praktycznie puste - max 15 osob na autobus na wale.
Do 18 ? Czy na jeden konkretny kurs, gdzie akurat wychodzą jacyś pracownicy z jakiejś firmy ? Bo przed 17 to ja jedną obserwacją w ten sposób zapełniam 213/219 na Pielęgniarek i częściowo 119rhemek pisze:To bardzo dziwne, bo praktycznie nigdy do 18 na IX Poprzecznej nie udaje mi sie znalesc miesca siedzacego. Pusty jezdzi w weekendy, fakt.
Może miejsca siedzącego nie możesz znaleźć ale z twojej wypowiedzi już zniknęło zapełnienie, które opisywałeś kilka postów wcześniej
To też racja.MichalJ pisze:Frekwencja jest zawsze większa z punktu widzenia pasażera niż osoby postronnej.
Tam nie chodzi o ta jedna linie, W Wawrze potrzebna jest wreszcie kompleksowa reforma , 80 % linii jest bez sensu.
Ja proponuję jeden trzon. Drugim może być S1, a trzecim 525. A resztę trzeba dopasować do trzonów.
Po co tworzyć kolejne trzony? Nie lepiej mieć 2 zamiast 3? I resztę dopasować do tych dwóch? Jakoś czuję tutaj prywatę, a nie chęć poprawy komunikacji w dzielnicy. Ja chcę mieć linię, ja chcę żeby była czerwona i ja chcę nią dojechać BEZPOŚREDNIO do Centrum, bo ja nie lubię się przesiadać. Może się mylę, ale tak to wygląda.
Akurat ta linia omijałaby moje miejsce zamieszkania i musiałbym do niej dojeżdżać dowozówką na Gocław co w praktyce mogłoby oznaczać korzystanie z 507Georg pisze:Po co tworzyć kolejne trzony? Nie lepiej mieć 2 zamiast 3? I resztę dopasować do tych dwóch? Jakoś czuję tutaj prywatę, a nie chęć poprawy komunikacji w dzielnicy. Ja chcę mieć linię, ja chcę żeby była czerwona i ja chcę nią dojechać BEZPOŚREDNIO do Centrum, bo ja nie lubię się przesiadać. Może się mylę, ale tak to wygląda.
Stoją na przystankach i otwierają drzwi w celu dokonania wymiany pasażerskiej. Jeśli ten twór nie ma na nich się zatrzymywać to będzie jakieś E-x a to przesada!cns80 pisze:Co znaczy "stoją" ? Zatrzymują się czy stoją w korku ? Bo nie bardzo wiem o czym piszesz.Gdynianin pisze:Na Afrykańskiej czerwone stoją, na Wale ostatnio też także piszesz głupotki.
Ja też nie jeśli jest ona robiona na siłę jak upychanie tam za wszelką cenę Przyczółka i Gocławia kosztem dojazdu do Centrum. W przypadku linii takich jak 123, 146, 147 można to zrobić spokojnie już dziś.cns80 pisze:Jazda przez Stadion nie ma żadnego sensu ponieważ na ten kierunek są przesiadki (dogodne) i Ci co chcą skorzystają.Gdynianin pisze:Wydłużenie 147 plus jazda przez Stadion zamiast Zieleniecką ma sens ale o czerwońcu lepiej zapomnijmy na zawsze.
Tendencji upychania do M2 mówimy stanowcze NIE
525 pustawe?! Jeździłem tym kilka razy dziennie przez miesiąc i nigdy nie nazwałbym tego "pustawe". Okolice Lidla i UD Wawer skutecznie to wypełniają, szczególnie w szczycie. Nie bez przyczyny 525 to najbardziej zatłoczona linia na Ostrobramskiej.cns80 pisze:Nie sądzę. Obecne 525 też jeździ pustawe na Kajki ponieważ jest to autobu wyłącznie dla rejonu Kajki i Al. DP i ich strefy dojścia.rhemek pisze:Mozna by 411 puscic przez Miedzylesie/Kajki moze by wreszcie zlapal jakies zapelnienie, bo na obecnej trasie do Goclawia to on pusty prawie leci.
Z 507 vs E1 się zgadzam, z tym że metro nie jest dla Wawra i Pragi Południe też, ale co do 502 to nawet jak jeździło do Metra Politechnika to klientami byli głównie ci z Ostrobramskiej i Saskiej Kępy. Bezpośredniego połączenia z każdej części Wawra też nie trzeba - zapewnią to przesiadki na ZP Saska w cokolwiek, przy Rondzie Waszyngtona w tramwaje i autobusy.cns80 pisze:A zapełnienie 502 jak i niektórych innych linii wynika z faktu, z którym ciężko się pogodzić zarówno forumowiczom jak i ZTMowi: M2 jest nieatrakcyjne i upychanie w niej SM, Wawra czy Gocławia nie ma żadnego sensu. To jest linia dla Targówka, Bródna i Białołęki (o ile kiedyś tam dojedzie). Jakoś nie widzę żeby E1 było jakoś strasznie obłożone w przeciwieństwie do 507
-
Płowieszczołak
Bo, chcesz wydłużyć o dodatkowe 10 minut odcinek trasy, który nominalnie ma 20. Prawdziwie zadziwia mnie Twoja wiara w atrakcyjność w SM dla takiego pomysłu.Płowieszczołak pisze:
zero "kumulacji potencjałów",cns80 pisze:
Bo ?
(Niezależnie od tego, że mówimy o 411 to dla zwykłego człowieka ze SM punktem odniesienia nie jest dojazd do ulicy Bora Komorowskiego tylko szeroko rozumiane Centrum. W ofercie dla SM ważna będzie różnica pomiędzy 5xx a 502 do Metra Politechnika. A ZTM ostatnio kilkukrotnie zapowiadał w SM powrót 502 do MP. Jeśli na takiej trasie skompensujesz powstałą różnicę, to masz szansę zachować obecną frekwencję 411, w innym przypadku silnie nieliniowo ona spadnie. Przy proponowanym wydłużaniu czasu spadnie praktycznie do zera i frekwencja w kierunku Centrum będzie się opierała na przypadkowych pasażerach, którzy nie zdążyli na 502. Będzie też przepuszczanie 5xx i czekanie na 502, jeśli do przyjazdu tego drugiego będzie mniej niż 10 minut. O tym głównie pisałem.
Ponadto jeśli nie będzie skomunikowania do S1 i przystanków w pobliżu stacji nie licz również na przejęcie części potoku ze 198.
Ludzie intuicyjnie boją się wjeżdżania w obszary z remontami. Budowa tunelu automatycznie odstraszy sporo osób od 5xx.
Warto również spojrzeć na to, że 411 i 502 jadą przez SM w określonym kierunku. Nawet jeśli 5xx nie będzie kończyć przy Torfowej, to jestem ciekaw jak wyglądałaby wg. Ciebie trasa 5xx w samej SM. Wzdłuż tego samego kierunku co 502, bez postoju, z wjazdem na Trakt Brzeski i następnie ciekawym lewoskrętem w Jana Pawła II? Ewentualny brak obsługi wszystkich przystanków, to odpowiednio zmniejszenie "kumulacji potencjałów". Równie zabójczym dla "kumulacji" jak kończenie na Torfowej, byłaby też jazda w kierunku Centrum z różnych przystanków lub ich omijanie).
PS. Choć z sympatią przyglądam się zmaganiom z pomysłem 5xx i uważam, że będzie to mniejsza klapa niż z wydłużaniem 147, to pora wrócić na Ziemię i zaprojektować dobrą, częstą dowozówkę do kolei z przystankiem w pobliżu stacji (lub budowanym Centrum Handlowym). Funkcjonalną dla SM. W końcu to Wesoła napędzała ten pomysł i dążyła do powstania drogi przez las. Pora przestać być hamulcowym i komplikować proste sprawy.
-
michael112
Patrzysz w tym poście tylko i wyłącznie z punktu widzenia interesu Starej Miłosnej. A Wawrowi to już nie przysługuje żadna linia - ani przyzwoitej relacji, ani przyzwoitej częstotliwości? Pardon, jest jedna linia do Centrum: 521, idealnie wzdłuż SKM. Wszystkie inne rejony mają linie, które ani nie zapewniają bezpośrednio do centrum, jak np. 411, ani też nie mają dobrej częstotliwości. Mieszkańcy tej dzielnicy są skazani zarówno na przesiadki, jak i na linie co 30 minut.
W dodatku wynika na to że ZTM potraktował Wawer jak jakąś podmiejską gminę, a nie dzielnicę miasta. Jak gmina płaci, to ma, jak nie płaci, to nie ma. Z Wawrem to samo, bez zgody dzielnicy ZTM już nie kiwnie palcem.
I nie przeszkadza, że na Bemowie i Tarchominie autobusy jeżdżą wzdłuż tramwajów. Do Wawra nie poślą więcej autobusów, tylko trzeba coś skasować żeby coś innego było. OK, ja nie bronię 521 jak niepodległości, wolałbym raczej większej częstotliwości linii, które nie kursują wzdłuż SKM.
Co do powyższych propozycji, proponuję:
147 lub 502 (zwyklak lub przyśpiech): <M> Politechnika - TŁ - Wał - Bronowska - Trakt - Zwoleńska - Żegańska - nowa droga - JPII - STARA MIŁOSNA (powrót: JPII - Trakt Brzeski - JPII - nowa droga)
W wariancie przyspieszonym obowiązują wszystkie napotkane przystanki oprócz odcinka Pl. Na Rozdrożu - Most Siekierkowski, przy czym może zostać zwiększona liczba przystanków NŻ.
Częstotliwość: co 15-20 minut.
525: DW. CENTRALNY - ... - Pożaryskiego - Żegańska - nowa droga - JPII - STARA MIŁOSNA (powrót: JPII - Trakt Brzeski - JPII - nowa droga)
Częstotliwość bez zmian.
Połączenie z obecną relacją linii 502. Zapewnienie połączenia do Śródmieścia przez Ostrobramską przy nieznacznie wydłużonym dla SM czasie przejazdu spowodowanym obsługą Centrum Zdrowia Dziecka. Komunikacja dla SM i tak powinna się poprawić dzięki zwiększeniu częstotliwości kursów.
411: likwidacja (połączenie ze 147/502)
147 lub 502: likwidacja (jeden numerek zostaje jako połączenie <M> Politechnika - SM przez Bronowską/Zwoleńską/Żegańską, drugi znika)
Ewentualnie, w przypadku zachowania "czarnego" charakteru 147:
146: DW. WSCHODNI - Kijowska - Targowa - Zieleniecka - Waszyngtona - Saska - Egipska - Bora - Fieldorfa - Wał - Bysławska - FALENICA (wybrane kursy przez Olecką)
Skierowanie przez Gocław w zamian za 147. Przystanki 146 na Wale obsługuje w takim wypadku zmienione 147.
Przy realizacji takich zmian można jeszcze rozważyć ewentualną likwidację 119 lub jego okrojenie do szczytu, DP czy kolejne okrojenie częstotliwości.
W dodatku wynika na to że ZTM potraktował Wawer jak jakąś podmiejską gminę, a nie dzielnicę miasta. Jak gmina płaci, to ma, jak nie płaci, to nie ma. Z Wawrem to samo, bez zgody dzielnicy ZTM już nie kiwnie palcem.
I nie przeszkadza, że na Bemowie i Tarchominie autobusy jeżdżą wzdłuż tramwajów. Do Wawra nie poślą więcej autobusów, tylko trzeba coś skasować żeby coś innego było. OK, ja nie bronię 521 jak niepodległości, wolałbym raczej większej częstotliwości linii, które nie kursują wzdłuż SKM.
Co do powyższych propozycji, proponuję:
147 lub 502 (zwyklak lub przyśpiech): <M> Politechnika - TŁ - Wał - Bronowska - Trakt - Zwoleńska - Żegańska - nowa droga - JPII - STARA MIŁOSNA (powrót: JPII - Trakt Brzeski - JPII - nowa droga)
W wariancie przyspieszonym obowiązują wszystkie napotkane przystanki oprócz odcinka Pl. Na Rozdrożu - Most Siekierkowski, przy czym może zostać zwiększona liczba przystanków NŻ.
Częstotliwość: co 15-20 minut.
525: DW. CENTRALNY - ... - Pożaryskiego - Żegańska - nowa droga - JPII - STARA MIŁOSNA (powrót: JPII - Trakt Brzeski - JPII - nowa droga)
Częstotliwość bez zmian.
Połączenie z obecną relacją linii 502. Zapewnienie połączenia do Śródmieścia przez Ostrobramską przy nieznacznie wydłużonym dla SM czasie przejazdu spowodowanym obsługą Centrum Zdrowia Dziecka. Komunikacja dla SM i tak powinna się poprawić dzięki zwiększeniu częstotliwości kursów.
411: likwidacja (połączenie ze 147/502)
147 lub 502: likwidacja (jeden numerek zostaje jako połączenie <M> Politechnika - SM przez Bronowską/Zwoleńską/Żegańską, drugi znika)
Ewentualnie, w przypadku zachowania "czarnego" charakteru 147:
146: DW. WSCHODNI - Kijowska - Targowa - Zieleniecka - Waszyngtona - Saska - Egipska - Bora - Fieldorfa - Wał - Bysławska - FALENICA (wybrane kursy przez Olecką)
Skierowanie przez Gocław w zamian za 147. Przystanki 146 na Wale obsługuje w takim wypadku zmienione 147.
Przy realizacji takich zmian można jeszcze rozważyć ewentualną likwidację 119 lub jego okrojenie do szczytu, DP czy kolejne okrojenie częstotliwości.
Linia 213 już nigdy nie wróci do taktu 20 minutowego ?
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Nie, bo wraz z wydłużeniem 219 na Gocław zostało pocięte 213 do 30 minut.zxcvbnm pisze:Linia 213 już nigdy nie wróci do taktu 20 minutowego ?
-
Płowieszczołak
Myślę, że to przydatne spojrzenie, gdy w grę wchodzi likwidacja/zmiany 502 czy 411 i wydłużanie czasu dojazdu ze SM.michael112 pisze:
Patrzysz w tym poście tylko i wyłącznie z punktu widzenia interesu Starej Miłosnej.
Twoja propozycja jest lepsza od poprzedniej. Ma dla SM plus w postaci weekendów. Reszta to nadal minusy (mimo wprowadzenia do SM linii 525).
Znacznie mniej niż w poprzednim pomyśle, ale zarówno czas dojazdu jak i częstotliwość się pogorszą. Będzie miała znaczenie tylko częstotliwość 525. 147/502 nadal będzie dysfunkcyjnym rozwiązaniem, gdyż jadąc do pracy ludzie nie wybiorą jazdy o 10 minut dłuższej (choć już bez przesiadek). Czekając na 525 znajdą się w Centrum szybciej. W porannym szczycie 6 kursów/h linii 525 to mniej niż obecne 7 dla 411+502. Paradoksalnie wokoło SM będzie krążyło dużo pustych autobusów, a mimo to dojazd do Centrum się odczuwalnie pogorszy).
Wszystko pięknie ale zapominanie że 411 to przede wszystkim połączenie Goclaw-Politechnika. Bez niej żadna opcja nie ma sensu, z nią żadna nie mieści się w bilansie brygadowym. Ale bawcie się dalej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem