Objazdy i inne okresowe zmiany tras tramwajów - 2015
Moderator: Wiliam
Nie wiedziałem, że 73 dojazdowe z Mokotowa na Bemowo cieszy się takim wzięciem. Jechałem kursem z Norblina. Tłok spory, na każdym przystanku wsiadała większość oczekujących, a na Rogalińskiej wraz ze mną wysiadły 3 osoby, a reszta (tramwaj z zajętymi niemal wszystkimi miejscami siedzącymi) pojechał na Bemowo. Czy to oznacza, że należy uruchomić połączenie Prostej z Młynarską i Obozową (przynajmniej w szczycie)?
Jeśli jechałeś nim dziś to zwyczajnie masz pecha, bo też nim jechałem i nie potwierdzę Twojej wersji. Tłum był ale do Ronda ONZ (przed Nowowiejską tyle traci czasu jak co chwilę 14, 18 i 31 skręca, że wiele osób wsiada by podjechać jak najdalej mogą). Na Rondzie ONZ tramwaj się wyludnił i dalej były pustki i miejsca prócz tego, że siedzące to i leżące.Georg pisze:Nie wiedziałem, że 73 dojazdowe z Mokotowa na Bemowo cieszy się takim wzięciem. Jechałem kursem z Norblina. Tłok spory, na każdym przystanku wsiadała większość oczekujących, a na Rogalińskiej wraz ze mną wysiadły 3 osoby, a reszta (tramwaj z zajętymi niemal wszystkimi miejscami siedzącymi) pojechał na Bemowo. Czy to oznacza, że należy uruchomić połączenie Prostej z Młynarską i Obozową (przynajmniej w szczycie)?

Dziś faktycznie było mniej osób, bo przed 73 jechała 10. Wczoraj 10 jechała za 73. Za 73 - 11. Swoją drogą czekanie na tramwaj w popołudniowym szczycie to średnia przyjemność. Nic nie ma, a potem przyjeżdża wszystko naraz.Bywalec pisze:Jeśli jechałeś nim dziś to zwyczajnie masz pecha, bo też nim jechałem i nie potwierdzę Twojej wersji. Tłum był ale do Ronda ONZ (przed Nowowiejską tyle traci czasu jak co chwilę 14, 18 i 31 skręca, że wiele osób wsiada by podjechać jak najdalej mogą). Na Rondzie ONZ tramwaj się wyludnił i dalej były pustki i miejsca prócz tego, że siedzące to i leżące.Georg pisze:Nie wiedziałem, że 73 dojazdowe z Mokotowa na Bemowo cieszy się takim wzięciem. Jechałem kursem z Norblina. Tłok spory, na każdym przystanku wsiadała większość oczekujących, a na Rogalińskiej wraz ze mną wysiadły 3 osoby, a reszta (tramwaj z zajętymi niemal wszystkimi miejscami siedzącymi) pojechał na Bemowo. Czy to oznacza, że należy uruchomić połączenie Prostej z Młynarską i Obozową (przynajmniej w szczycie)?
Jechałeś może tym kursem do Młynarskiej? Ciekawy jestem ile osób z tych, co jechało 73, pojechało nim dalej, myśląc, że to 10/11.
Przypadek, a ci, co jechali, może myśleli, ze pojedzie jak jedenastka. A do ONZ to normalne, przeciez tam nikt nie patrzy na numery (chyba ze 17 i 37).
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
ŁK
Nie ma przecież 37.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Naprawdę nie wyczułeś tej odrobiny ironii ze strony Łukasza?
-
michael112
To 41 będzie już jeździć?pawcio pisze:1 17 41. Nie. 11 chyba nie ma na liście.
Będzie się działo!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak, wiem, pamiętam, dla Ciebie im więcej linii, tym lepsza komunikacja. Tym niemniej dla większości pasażerów 17 lepsze sa kursy wariantowe.michael112 pisze:Już lepsze to niż skrócony co drugi kurs w ramach jednej linii.Glonojad pisze:Tego demona naprawde warto nie budzic.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Jeżdżę czasem tą linią do końca, i sądzę że większość z tych ludzi których widziałeś wysiadła pomiędzy Młynarską a Kołem (w niektórych pasmach sporo ładnie ogarniętych 20+/30-letnich pań z tych nowych blokowiszczGeorg pisze:Nie wiedziałem, że 73 dojazdowe z Mokotowa na Bemowo cieszy się takim wzięciem. Jechałem kursem z Norblina. Tłok spory, na każdym przystanku wsiadała większość oczekujących, a na Rogalińskiej wraz ze mną wysiadły 3 osoby, a reszta (tramwaj z zajętymi niemal wszystkimi miejscami siedzącymi) pojechał na Bemowo. Czy to oznacza, że należy uruchomić połączenie Prostej z Młynarską i Obozową (przynajmniej w szczycie)?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak, myślę, ze dalsze tłumienie podazy na trasie do Bemowa poprawi jej atrakcyjność, a muchy w 13 sie juz nie mieszcza i potrzebne im wzmocnienie oferrty....
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Nie można dostosowywać układu do tego, co dzieje się wieczorem. Chociaż jak czasem wracam z pracy przez Cm. Żydowski i wsiadam w 27, to między 20, a 21 (różnie wracam) rzadko kiedy sobie siądę. W drugą stronę 27 jeździ prawie puste. W stronę Woli puste 27 jest tylko w dni zamknięcia Arkadii. Nawet zastanawiałem się, czy w dni jej zamknięcia nie jest sensowne zawieszanie 27 i podbicie 26. Na pewno byłoby to lepiej wykorzystane (tak, wiem - 27 w ogóle jest do likwidacji).Jacek Z. pisze:Jeżdżę czasem tą linią do końca, i sądzę że większość z tych ludzi których widziałeś wysiadła pomiędzy Młynarską a Kołem (w niektórych pasmach sporo ładnie ogarniętych 20+/30-letnich pań z tych nowych blokowiszczGeorg pisze:Nie wiedziałem, że 73 dojazdowe z Mokotowa na Bemowo cieszy się takim wzięciem. Jechałem kursem z Norblina. Tłok spory, na każdym przystanku wsiadała większość oczekujących, a na Rogalińskiej wraz ze mną wysiadły 3 osoby, a reszta (tramwaj z zajętymi niemal wszystkimi miejscami siedzącymi) pojechał na Bemowo. Czy to oznacza, że należy uruchomić połączenie Prostej z Młynarską i Obozową (przynajmniej w szczycie)?). Za Kołem 73 wieczorem przemienia się już prawie w żulowóz - ze zwykłych pasażerów pozostają niedobitki, a robi się to połączenie dla pijanych kolesi jadących z imprezy na Woli na drugą część na Bemowie lub Żoliborzu. Do tego stopnia, że zastanawiam się, czy 23 nie wystarczałyby do Koła, a za Kołem odrobinę częstsze 20 i 24.
Orientuje się ktoś może do kiedy będzie wyłączony ruch tramwajowy na Bródnie?
-
michael112
To akurat różnica tylko w nazwie. Tym lepsza, że łatwiej komuś kto wysiada przed Marymontem pamiętać, że pasuje mu 17 i 37, niż komuś kto jedzie dalej pamiętać, że pasuje mu 17, ale tylko ta, która ma napisane "Tarchomin Kościelny" na wyświetlaczu.Glonojad pisze:Tak, wiem, pamiętam, dla Ciebie im więcej linii, tym lepsza komunikacja. Tym niemniej dla większości pasażerów 17 lepsze sa kursy wariantowe.michael112 pisze: Już lepsze to niż skrócony co drugi kurs w ramach jednej linii.
A co, jeśli wyświetlacz się zepsuje, albo wgrany zostanie niepoprawny kraniec? Raz jechałem taką 15 (przebieraną z 14). Na wyświetlaczu miała napisane "Marymont-Potok", w środku była tablica z Okęciem. Na pl. Zbawiciela motorowy zmienił napis na wyświetlaczu i jednak skręcił. Konia z rzędem było przewidzieć, która informacja jest prawidłowa.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Różnica jest przede wszystkim we wspolnym rozkładzie jazdy (oraz ilosci rozkladow do sprawdzenia). Nie ma zadnego sensu sztuczne mnożenie bytow, kursy skrócone to rozwiązanie sprawdzone nie tylko w Warszawie i po prostu dobre.