Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Wreszcie zaczęli robić coś pożytecznego
Czy bilet normalny 20-minutowy na 1 i 2 strefę za 3,40 na zielonym tle mogę używać zamiennie z biletem normalnym na czerwonym tle?
Stare bilety straciły już ważność. Można je wymienić w punkcie obsługi ZTM
20 minutowe i jednoprzejazdowe za 4,40 nie straciły swojej ważności.
http://www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=1576&c=100&l=1ZTM pisze:Upłynął termin możliwości korzystania z biletów jednorazowych o nominałach 4,40 zł, 2,20 zł, 7,00 zł i 3,50 zł określonych w Taryfie przewozowej obowiązującej do 31 grudnia 2013 roku. Bilety można wymienić w Punktach Obsługi Pasażerów ZTM na bilety o tej samej wartości nominalnej i w aktualnej szacie graficznej.
Hmm. Nie napisali od kiedy. Ja pamiętam, że jeszcze we wrześniu kupiłem bilet za 2,20 wg starego wzoru w jednym z POPów i bez problemu skasowało mi go na 75minut i tak na nim jechałem.
Skasować to ci go skasuje i teraz, bo przecież elektrycznie te bilety niczym się nie różnią. Ewentualna wymiana to chyba tylko w ramach walki z bezrobociem w popach.
A bilety z automatów mają jeszcze inną szatę graficzną i nikomu to nie przeszkadza.
A bilety z automatów mają jeszcze inną szatę graficzną i nikomu to nie przeszkadza.
Tak. Ale pytanie do kiedy te bilety były ważne. ZTM podał komunikat, że bilety ze starą szatą graficzną są nieważne. Nie napisano od kiedy i nie podano żadnych dat. A przecież pod koniec 2013 roku ZTM przekonywał że te bilety będą nadal ważne.
Biletu ze starą szatą graficzną nie da się skasować. Pojawia się na wyświetlaczu kasownika komunikat "poza dozwolonym terminem użycia".
Byłem dziś w POPie na Żelaznej i dowiedziałem się, że:Premo pisze:Stare bilety straciły już ważność. Można je wymienić w punkcie obsługi ZTM
- bilety 20-minutowe nie zmieniły ceny, więc są dalej ważne nawet te w swoim kolorze.
- zwroty biletów rozpoczyna się dopiero od dobowego wzwyż.
Niemniej jednak bardzo dziękuję za pomoc.
A nie od jednorazowego?Georg pisze:- zwroty biletów rozpoczyna się dopiero od dobowego wzwyż.
wniosek z tego, że powstał bałagan którego ZTM nie ogarnia. W 2014 roku, po zmianach czerwone jednorazówki były ważne więc niektórzy pracownicy POPów (w tym ten z którym rozmawiał Georg) myślą że są ważne i teraz. Wg strony ZTMu są nieważne i podlegają zwrotowi bez prowizji.
Nie wiem, nie znam się. Wiem na pewno, że kierowcy, którzy posiadali 'stare' bilety, byli zobligowani do wymiany na 'nowe' bilety.
No właśnie nie. Specjalnie zapytałem, bo myślałem, że każdy bilet podlega zwrotowi. Ale dopiero dobowy i większy.Pawel_ pisze:A nie od jednorazowego?Georg pisze:- zwroty biletów rozpoczyna się dopiero od dobowego wzwyż.
Od dobowego wzwyż można zwrócić bilety już z nową szatą graficzną