[PL] Infrastruktura drogowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 gru 2006, 10:59

R-11 Kleszczowa pisze:Kto wymyślił absurdalny przebieg S8 przez Łodź #-o
A którędy ma biec, jak nie przez Łódź? Myślałem, że tylko na pekapie są zwolennicy jeżdżenia z Wrocławia do Wawy przez Częstochowę bądź Poznań.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 gru 2006, 11:01

Nie no, ale pomyśl. Po co dobre drogi (i kolej) milionowej aglomeracji? Przecież tym nikt by nie jeździł, nie?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 gru 2006, 11:02

geograf pisze:Polska nie jest warszawocentryczna (to znaczy jest, ale to nie jest dobry obyczaj) i nie należy wszystkiego projektować pod stolicę.
Pełna zgoda.
geograf pisze:Są w tym kraju też inne miasta, które mają swoje potrzeby. Obecną krajową "ósemkę" można (i to się właśnie robi) zmodernizować i polepszyć jakoś jazdy na niej (np. poprzez budowę obwodnicy Bełchatowa i innych).
Budowa S8 w ciągu obecnej ówsemki także polepszy komfort jazdy.
gegoraf pisze:Taka trasa ma nie tylko połączyć Wawę z Wrocławiem, ale i skomunikować Wrocław z centralną Polską oraz w kierunku północno-wschodnim.
Tak samo skomunikuję Wrocław z centralną Polską gdyby nie zahaczała o Łodź.S8 do Piotrkowa i potem hop na A1. Albo tak jak pisałem budowa S14 do S8.
gegoraf pisze:Dodatkowo jest to jedyna szansa na budowę prawdziwych obwodnich takich miast jak Pabianice, Łask, Zduńska Wola, Sieradz...O tych miastach obecnie się nie myśli. Natomiast prace na "ósemce" już teraz się prowadzi.
Gdybyśmy zbudowali S14 ciągiem planowanej S8 te miasta także doczekałyby się obwodnic z prawdziwego zdarzenia. A co do prac to są prowadzone: buduje się S8 za Radzyminem i zbudowano własnie obwodnicę Oleśnicy w ciagu S8. Jak narazie nic więcej.

Czekam więc na lepsze argumenty za budową S8 przez Łódź :>

Fikander pisze:A którędy ma biec, jak nie przez Łódź? Myślałem, że tylko na pekapie są zwolennicy jeżdżenia z Wrocławia do Wawy przez Częstochowę bądź Poznań.
Przez Bełchatów i Piotrków. Mniej więcej tak jak obecna DK8.

"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 gru 2006, 11:04

R-11 Kleszczowa pisze:Czekam więc na lepsze argumenty za budową S8 przez Łódź :>
Weź mapę Polski, linijkę i poprowadź linię prostą między Warszawą a Wrocławiem.

[ Dodano: 2006-12-21, 11:04 ]
R-11 Kleszczowa pisze: Przez Bełchatów i Piotrków.
Metropolie normalnie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 gru 2006, 11:05

Tyle, że to Warszawa generuje największe potoki.

A A-1 przez Warszawę wcale by absurdalna nie była - potok na S-10 do Torunia będzie z potokiem na A-1 między Łodzią a Toruniem co najmniej porównywalny, jeśli nie silnie większy.

Podobnie, zrealizowana w całości S-7 będzie miała potok porównywalny z A-1 na odcinku na północ od A-2.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 gru 2006, 11:08

inż. Glonojad pisze:Tyle, że to Warszawa generuje największe potoki.
Widać to po połączeniach IC chociażby...
Czy to oznacza, że należy zapominać o potrzebach innych miast?

A-1 ma przede wszystkim połączyć Śląsk i południe kraju z Trójmiastem i jego portami. Obecnie rzeczą absurdalną jest to, że polskie porty nie mogą konkurować z Hamburgiem w walce o klientów ze Słowacji, czy Węgier, bo nie ma jak dojechać do polskich portów.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 gru 2006, 11:11

Fikander pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Czekam więc na lepsze argumenty za budową S8 przez Łódź :>
Weź mapę Polski, linijkę i poprowadź linię prostą między Warszawą a Wrocławiem.
Niech Ci będzie. Ale dla mnie to żaden argument. Bo w takim razie S7 powinna biec przez Przysuchę, a nie przez Radom bo wg. linijki właśnie przez to miasteczko biegnie prosta droga z Wawy do Krakowa.
Fikander pisze:
Metropolie normalnie.
No Sieradz, Łask i Zduńska Wola są większe #-o Metropolie normalnie.
inż. Glonojad pisze:Tyle, że to Warszawa generuje największe potoki.
=D>
inż. Glonojad pisze: A A-1 przez Warszawę wcale by absurdalna nie była - potok na S-10 do Torunia będzie z potokiem na A-1 między Łodzią a Toruniem co najmniej porównywalny, jeśli nie silnie większy.
Tylko trochę by na około było przez Warszawę.
inż. Glonojad pisze:Podobnie, zrealizowana w całości S-7 będzie miała potok porównywalny z A-1 na odcinku na północ od A-2.
Pełna zgoda. Szkoda tylko, że to bedzie S7, a nie A7. No ale wiadomo- taniej. Kiedyś słyszałem tłumaczenie, że S7 nie będzie A7 bo byłaby zbyt duża konkurencja w dziedzinie płatych autostrad w relacji północ- południe #-o
geograf pisze: A-1 ma przede wszystkim połączyć Śląsk i południe kraju z Trójmiastem i jego portami. Obecnie rzeczą absurdalną jest to, że polskie porty nie mogą konkurować z Hamburgiem w walce o klientów ze Słowacji, czy Węgier, bo nie ma jak dojechać do polskich portów.
Pełna zgoda. Dlatego tez priorytetem powinna być budowa trasy S3 (też kiedys miało to być A3 #-o )
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 gru 2006, 11:15

R-11 Kleszczowa pisze: Niech Ci będzie. Ale dla mnie to żaden argument. Bo w takim razie S7 powinna biec przez Przysuchę, a nie przez Radom bo wg. linijki właśnie przez to miasteczko biegnie prosta droga z Wawy do Krakowa.
Ale Radom może wygenerować większe potoki. Niekiedy opłaca się nieco wydłużyć drogę, by udostępnić ją większej ilości pasażerów.
Fikander pisze:
Metropolie normalnie.
Sieradz, Łask i Zduńska Wola razem z Pabianicami mają więcej mieszkańców, niż tamte dwa.

A jakby wrzucić do tego grona Łódź? Ona już mniej ważna od Bełchatowa?!

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 gru 2006, 11:15

R-11 Kleszczowa pisze:Bo w takim razie S7 powinna biec przez Przysuchę, a nie przez Radom bo wg. linijki właśnie przez to miasteczko biegnie prosta droga z Wawy do Krakowa.
Drogi powinny biec przez największe miasta w otoczeniu prostej linii łączącej punkty krańcowe.
geograf pisze:Obecnie rzeczą absurdalną jest to, że polskie porty nie mogą konkurować z Hamburgiem w walce o klientów ze Słowacji, czy Węgier, bo nie ma jak dojechać do polskich portów.
Węglówkę rozebrali? :-s

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 gru 2006, 11:18

Fikander pisze: Węglówkę rozebrali? :-s
Oczywiście, że nie. Oczywiście, że jak najwięcej przewozów towarowych powinno być realizowanych koleją. Powinno, a jak jest w PL? Jaki jest stan węglówki i dlaczego tyle TIRów jedzie tranzytem przez Łódź?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 gru 2006, 11:20

Bo pekap. Tylko że całkowite otwarcie rynku przewozów towarowych nastąpi raczej szybciej niż budowa A1, i skoro już dyskutujemy o przyszłości i planach, a nie teraźniejszości, to twierdzenie, że A1 ma być remedium na problemy transportu Śląsk-Trójmiasto, jest nie do końca 'poprawne politycznie'.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 gru 2006, 11:30

Ciekawe, jaka byłaby różnica w czasie przejazdu zgodnie z przepisami między A-7 + A-8 a A-1, na odcinku między Piotrkowem a Trójmiastem?
Ciekawe, czy ciężarówkom zrobiłoby różnicę czy Sląsk połączy z Trójmiastem S-1 czy A-1? Oprócz tego, że S-1 mogłaby powstać szybciej...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 21 gru 2006, 11:33

geograf pisze:Zapomniałem, że w Warszawie tylko o niej można dyskutować.
Bez przesady. Nie wywlekajmy na forum odwiecznej walki Warszawy z Łodzią :P Wystarczy, że jak pojadę w świeta do Łodzi to się nasłucham, że zabieramy Wam inwestycję i że macie super nowoczesny tabor... =;

Natomiast jeszcze co do trasy. Nie zmienię zdania. S8 powinna biec mniej więcej śladem DK8, a Łodź powinna dostać jako rekompensadę S14 w kierunku Wrocławia. Wówczas "wielkie" metropolie typu Zduńska Wola dostaną obwodnice i Łódź będzie także zadowolona. Dodatkowo za budową S8 przez Bełchatów świadczy fakt, że jadąc S8 przez Łódź będziemy musieli się wracać na południe, żeby znów wjechać na S8 :roll:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 21 gru 2006, 12:01

R-11 Kleszczowa pisze:Bo w takim razie S7 powinna biec przez Przysuchę, a nie przez Radom bo wg. linijki właśnie przez to miasteczko biegnie prosta droga z Wawy do Krakowa.
Fikander pisze:Drogi powinny biec przez największe miasta w otoczeniu prostej linii łączącej punkty krańcowe.
:arrow: Tylko akurat w przypadku S7 ma ona przebiegać kilka kilometrów na zachód od miasta, tym bardziej, że władze podradomskiej gminy Zakrzew chcą, żeby obwodnica była bliżej stolicy ich gminy, a jak najdalej od Radomia.

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 21 gru 2006, 14:40

S8 powinna biec mniej więcej po śladze DK8, tyle, że obwodnicą Warszawy, a z Piotrkowa do Łodzi będzie można dojechać A1.

ODPOWIEDZ