(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 lut 2008, 21:25

Bastian pisze:Problem w tym, że nie da się szybko skorygować rozkładów połowy linii w mieście. Już w tej chwili układa się rozkłady na kwiecień. Mowa więc tylko o korekcie 14, ew. jeszcze 1-2 linii, więcej nie będzie nawet komu zrobić. Tymczasem 14 nie może się zbiegać także z liniami z Banacha, 18 zależy od Żerania, a 35 jest (a przynajmniej powinno, bo nie sprawdzałem) np. skoordynowane z 2 z Bemowa do Arkadii. I nie chodzi tu tylko o w miarę równe odstępy na odcinkach z paroma liniami, ale także o wciśnięcie się w wolne sloty na ciągach bardziej zatłoczonych (4 na W-Z, 35 przy Arkadii, czy także 35 na Grójeckiej). Są momenty, gdy rzeczywiście w każdej minucie jest w takim miejscu jakiś tramwaj!
Jakie pół miasta? Do zmiany byłyby tylko rozkłady z Marszałkowskiej, a wiec dodatkowo do roboty doszłyby 36, 18 i 4, przy czym olewając koordynację z 17 na Służewcu (której i tak nie ma), czy na Okęciu można by oprzeć układ na 4 i dorobić do tego 4 rozkłady: 18, 36, 14 i 35. (były robione dwa). Dwa rozkłady dorobić to słownie pół dnia roboty. Maksymalnie.
A slotami bym się tak nie przejmował. W większości nie są one wielokrotnością minuty, więc i tak dokładnie ich rozkładu w czasie nie jesteś w stanie przewidzieć.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 10 lut 2008, 22:01

Zastanawiam się czy nagle ZTM nie przesunie wprowadzenia tych zmian na 12 maja?
Od 26 kwietnia do 11 maja ma być wyłączony ruch tramwajowy na całej Puławskiej i części Marszałkowskiej (od pl.Zbawiciela aż po Wyścigi). Zmiany w układzie linii będą pewnie na tyle duże że ustawienie rozkładów tak , aby nie jeździły stada , będzie trudne do realizacji. Tramwaje na trasach objazdowych , będą miały duży wpływ na punktualność linii kursujących po swoich stałych trasach.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lut 2008, 22:24

pawcio pisze:można by oprzeć układ na 4 i dorobić do tego 4 rozkłady: 18, 36, 14 i 35
I 16, i 2, i 28 itd...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 lut 2008, 22:38

Dałoby się spasować tak, by ww. linii nie ruszać. Nie zawsze musisz mieć idealną koordynację 6-6. 5-7, czy dobrze dobrana 4-8 też jest do zaakceptowania.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 10 lut 2008, 22:48

Spędzając poł weekendu w pociągu wydumałem taką rzecz: skoro brakuje brygad, można by ich parę odzyskac w pewien prosty sposób:
19 nie jest niezbedne na Wilanowskiej, więc wysyłamy je na Służewiec
Z-9 (lub 49) dokoordynowujemy do 19-stki na trasie Służewiec-Wilanowska (tylko w szczycie, trójskłady opcjonalnie)
Uwalniamy w ten sposób 18 ze Służewca, którą puszczamy po trasie dawnej 15 do Okęcia lub Banacha.
W ten sposób nie ma problemu z koordynacją linii na Służewcu, nie ma muchowozów na Puławskiej oraz na Służewcu poza szczytem i w dni wolne, zachowujemy 2 linie z nowowiejskiej w Marszałkowską, łatwiejsza koordynacja na Marszałkowskiej (4+36, 18+35)
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lut 2008, 23:03

Jarek pisze:
inż. Glonojad pisze:No cóż, tak to po tej stronie barykady bywa, że się wie więcej, ale napisać można mniej.
A ja nie rozumiem Ciebie. Kilka lat temu zaczynaliśmy podobnie, teraz zgodnie z naszymi planami pracujemy zawodowo w transporcie, choć w różnych miejscach. Ty wybierasz drogę niepohamowanej konfrontacji i swoimi agresywnymi, do tego bardzo aroganckimi wypowiedziami doprowadzisz (czy raczej już doprowadziłeś), że z dawnymi kolegami już się pewnie nie dogadasz. .
O arogancji to akurat Ty powiedzieć możesz całkiem wiele. Od agresji zaś masz kolegów, którzy w odpowiednim momencie obskakują przeciwnika bredząc o "ślepych atakach" - zapytaj Fikandra chociażby, jak pamięć Ci nie służy.

Skończ proszę z tymi krokodylymi łzami, dostałeś to, co zamawiałeś. Jakoś wielu ludzi nie ma problemu by się ze mną dogadać, tylko paru gostków których zaciąg do ZTM przekonał o własnym geniuszu i nieomylności... no cóż, zdarza się, ja mam zamiar pisać prawdę i zło nazywać złem, a głupotę - głupotą. EOT.

[ Dodano: 2008-02-10, 23:08 ]
rufio198 pisze:
inż. Glonojad pisze:... Zabawnie się czyta takie teksty u kogoś pracującego w najdurniejszej i najbardziej zbetoniałej instytucji związanej z komunikacją publiczną w Warszawie...
Popatrz na swoje podwórko, a potem wypowiadaj sie o innych firmach.
To Kolega zaczął pisać o "darmozjazdach z Senatorskiej, zakładów autobusowych i tramwajowych"... więc może trzeba było się stosować do swoich rad, a nie strzelać na ślepo?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 lut 2008, 23:09

..."I nic nas nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe" ((C) J. Kaczyński).

Możecie się z tą własną wojenką wynieść na PW. Chyba już Was o to kiedyś prosiłem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 lut 2008, 23:13

Bastian pisze:Doskonale wiesz, że jako pracownik TW nie możesz się spodziewać, bym ci na forum podawał informacje, których nie mogę ci udzielić nawet służbowo, bo są do tego upoważnieni inni. Wyżej. Uparcie usiłujesz mnie ubrać w cudze buty, co jest dość dziwne wobec deklarowanej przez ciebie "długiej znajomości". Nie wiem, jak jest u ciebie, ale ja mam obowiązek zachować dyskrecję służbową, więc przestań pode mną ryć, dobrze?
Sebiastianie, nie mam zamiaru pod Tobą ryć, nigdy bym nie miał takiej ochoty! Po prostu pokazałem Ci przykłady, które mnie, człowiekowi co nieco obytemu z branżą niezwykle ciężko jest zrozumieć jako uzasadnione merytorycznie (w zasadzie, to ich wręcz nie rozumiem), a co dopiero zwykłemu człowiekowi (aczkolwiek Super Ekspress piał na truj-składy z zachwytu). Rozumiem, że są poza Twoim obszarem kompetencji, ale, na litość boską, czemu ich tak bronisz w takim razie? ;) Ja nie twierdzę na przykład, że brak tablic zjazdowych czy samowolka R-4 jest rzeczą dobrą... ;)

[ Dodano: 2008-02-10, 23:28 ]
pawcio pisze:..."I nic nas nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe" ((C) J. Kaczyński).

Możecie się z tą własną wojenką wynieść na PW. Chyba już Was o to kiedyś prosiłem.
Przepraszam, nie powinienem był odpisywać. :bow:
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lut 2008, 23:31

Naprawdę masz wrażenie, że bronię wszystkiego, jak leci? Pewne uwarunkowania znam, ale nie mogę ich ujawnić. Wielu po prostu nie znam.

Co do przykładów - są one częścią wielkiego systemu. Nie wiem, czy takie, a nie inne rozwiązania są przyjmowane specjalnie, czy tylko wychodzą przy okazji rozwiązań spraw zupełnie niezależnych. O niektóre rzeczy pytam, na niektóre zwracam uwagę. I nawet jeśli nikt nie napisze " to błąd, to bzdura", nie znaczy to, że problem pozostanie niezauważony - przeciwnie, ci pracownicy ZTM-u, którzy czytują forum czynią to nie po to, by wiedzieć, przed czym się bronić, ale szukają tu także pomysłów i inspiracji. Najlepszym, choć jednym z wielu, przykładem jest temat o mapce. Od dawna wiadomo, że forumowicze są w stanie wyłapać różne usterki i niedoróbki na tyle szybko, że można je nieraz zawczasu poprawić. W wielu przypadkach dzieje się to niezauważalnie. I jestem przekonany, że taka symbioza znacznie lepiej służy sprawom zbiorkomu, niż konfrontacja, z jaką mieliśmy do czynienia jeszcze nie tak dawno.

Reasumując - jeśli jest jakaś kwestia, której na forum nie jestem w stanie wytłumaczyć, to:

1) nie wiem, czemu tak jest
2) wiem, czemu tak jest i być powinno bądź musi, ale nie mogę się tą wiedzą podzielić
3) wiem, ale mam na ten temat inne zdanie (które z oczywistych przyczyn ty też byś raczej zachował dla siebie).

Wbrew pozorom trzecia grupa jest najmniej liczna, co nawet mnie zaskoczyło ;) A na razie wciąż dominuje pierwsza :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Teokryt

Post autor: Teokryt » 11 lut 2008, 0:08

A tak przerywając nieco wasza gorącą dyskusję, gdzie jest aktualna mapa sieci tramwajowej - tzn torowisk i pętli (nawet tych nieużywanych liniowo) jak i wszystkich możliwych skrętów na rozjazdach.
Przy okazji, czy dla sie wjechać na Piaski od Strony Huty? Z której strony można wjechać na pętlę al. zielenieceka?
Gdzie sa wolne żeberka by mozna sie zatrzymać nie blokując ruchu liniowego? Wiem ze na Pl. Narutowicza, ale czy gdzieś jeszcze?
Obrazek

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 11 lut 2008, 0:17

Ryoga pisze:czy dla sie wjechać na Piaski od Strony Huty?
A jak wjeżdża na tę pętlę Z-8? ;-)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lut 2008, 0:21

Ryoga pisze:Z której strony można wjechać na pętlę al. zielenieceka?
Tylko od strony Ronda Waszyngtona.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 11 lut 2008, 0:25

Bastian pisze: Tylko od strony Ronda Waszyngtona.
Na koło z tego co wiem z obydwu stron a na AWF tylko od strony Marymontu... Hmm... Szukam jakiś postojowych punktów do zmiany ustawienia kamer czy filmowania na zewnątrz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lut 2008, 0:36

Ryoga pisze:Na koło z tego co wiem z obydwu stron
Niewątpliwie 20 (i 2) nie zawraca na trójkąt :P

Już przynajmniej o liniowe byś nie pytał... :P

Teokryt

Post autor: Teokryt » 11 lut 2008, 0:50

nie pytał bym gdybym miał pewność ;) Przy tej liczbie projektów i zmian i propozycji łatwo sie zgubić.

bo jest mapka na tras busie która tego nie przewiduje. I rzeczywiście zostały mi tylko piaski (ale tam Z-8 jeździ), Naruciak, Wyścigi, zielenicka, koło, Cm. Wolski. I to właściwie na tyle. Na upartego jeszcze Okęcie. Cm. bródnowski. Na Starynkiewicza to mnie raczej nie wpuszczą, ani na żadną trasę przebiegająca przez aleje jerozolimskie 13N.
Obrazek

ODPOWIEDZ