W związku z problemami technicznymi możliwe są utrudnienia w dostępie do forum w najbliższych dniach.
Egzaminy...
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Matmę podstawową pominę milczeniem. Bardzo mi się spodobał tekst, że "matura podstawowa z matematyki jest najbardziej humanistyczna - siadasz, dostajesz pytania i podręcznik. Nic tylko go przeczytać". 
Rozszerzona chyba trudniejsza niż w ostatnich latach. Poległem na dwóch rzeczach: zad. 9: "ile jest liczb ośmiocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero" - oczywiście policzyłem z zerem; zad. 11: Pitagoras dla wysokości ściany bocznej: przeciwprostokątna^2 + przyprostokątna^2. Jakieś 5 - 8 punktów poszło w las...
Choć 84% jest ok, zwłaszcza biorąc pod uwagę ilość zadań na dowodzenie (ponoć najbardziej nielubiane)...
Ale zad. 3 i zad. 7 sprawiły mi dużą satysfakcję
Jeszcze jedno: zadanie 26. Mamy sobie funkcję f(x), która jest sklejeniem kilku funkcji liniowych dla jakichś tam przedziałów (mamy sam wykres). Polecenie b): "przedział maksymalnej długości, w którym funkcja f jest malejąca."
W odpowiedziach piszą, że <-2;2>. Czemu przedział domknięty? Przecież przy takim y=|x| dla x=0 funkcja jest nieróżniczkowalna. Tutaj imho winno działać podobnie - jeśli mamy "pik", nie można powiedzieć czy funkcja w tym punkcie jest rosnąca.
Rozszerzona chyba trudniejsza niż w ostatnich latach. Poległem na dwóch rzeczach: zad. 9: "ile jest liczb ośmiocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero" - oczywiście policzyłem z zerem; zad. 11: Pitagoras dla wysokości ściany bocznej: przeciwprostokątna^2 + przyprostokątna^2. Jakieś 5 - 8 punktów poszło w las...
Jeszcze jedno: zadanie 26. Mamy sobie funkcję f(x), która jest sklejeniem kilku funkcji liniowych dla jakichś tam przedziałów (mamy sam wykres). Polecenie b): "przedział maksymalnej długości, w którym funkcja f jest malejąca."
W odpowiedziach piszą, że <-2;2>. Czemu przedział domknięty? Przecież przy takim y=|x| dla x=0 funkcja jest nieróżniczkowalna. Tutaj imho winno działać podobnie - jeśli mamy "pik", nie można powiedzieć czy funkcja w tym punkcie jest rosnąca.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Ja sobie rozwiązałem zadanie z turystą (poranny zestaw pytań), który pokonał 112 km - pytanie ile km pokonywał dziennie, jeśli tyle samo każdego dnia i drugi warunek: gdyby szedł o 3 dni dłużej, to każdego dnia miałby do zaliczenia o 12 km mniej. Oczywiście obliczyłem to szybko w pamięci (28 km dziennie), ale z rozwiązaniem układu równań, miałbym już problem po równo 20 latach od mojej matury. Zapomniało się wzory na deltę i miejsca zerowe w równaniach kwadratowych. Wtedy cieszyłem się, że matematyka była na maturze nieobowiązkowa i można było zdawać biologię.
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Jest w tablicach.osa pisze:Zapomniało się wzory na deltę i miejsca zerowe w równaniach kwadratowych.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
FCBARCA.COM
FCBARCA.COM
Podstawa poszło łatwo, szybko i przyjemnie
(choć znając życie pewnie w którymś zadaniu walnąłem jakiś prosty błąd). Rozszerzenie natomiast średnio, aczkolwiek biorąc pod uwagę, że według większości była ona trudna, lub wręcz bardzo trudna, może spodziewane przez mnie 50-70% nie jest takim złym wynikiem.

Czemu?Daniel_FCB pisze:Ale zad. 3 i zad. 7 sprawiły mi dużą satysfakcję
- Solaris U10
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Zad. 3 z tego powodu, że było to pałowanie czegoś odrobinę bardziej złożonego niż funkcje kwadratowe. A zad. 9 to fajne pałowanie analityczne. Choć w sumie wychodziła funkcja kwadratowa, więc może nie aż tak fajne...snooker pisze:Czemu?Daniel_FCB napisał/a:
Aha, jeszcze optymalizacyjne było fajne; i musiałem wepchnąć, że V'(a)=0 dla a=1.
FCBARCA.COM
FCBARCA.COM
W jakich tablicach? To znaczy, że teraz maturzysta dostaje już nawet na stół wzory, których się powinien nauczyć? To by oznaczało totalny upadek tego egzaminu. Już teraz łapię się za głowę, jak niski jest poziom egzaminów po podstawówce i gimnazjum, które zdawały moje dzieci - wszystko wyłożone na tacy, a Ty łaskawco tylko wpisz rozwiązania. Mimo to zdarzają się tacy, którzy na teście po 6 klasie nie potrafią zdobyć nawet 50 proc. punktów!Daniel_FCB pisze:Jest w tablicach.osa pisze:Zapomniało się wzory na deltę i miejsca zerowe w równaniach kwadratowych.To jest właśnie esencja matury z matmy.
Ekhm... Dla mnie w ogóle to jakoś dziwnie sformułowane było. Jak można zapisać to jako jeden przedział skoro w poszczególnych etapach zmienia się wzór funkcji? Mnie tam przez trzy lata uczyli, że w takim wypadku traktuje się to jako dwa przedziały malejące. Ale jak widać matura podstawowa rządzi się własnymi prawami... i nie będzie setki. Sam przedział, czy raczej sprawa jego domknięcia bądź otwarcia - podobno, z racji tego, że właściwości funkcji w rzeczonych punktach nie można określić można zaznaczać to na różne sposoby, z tym, że bezpieczniej jest stosować przedziały otwarte.Daniel_FCB pisze:W odpowiedziach piszą, że <-2;2>. Czemu przedział domknięty? Przecież przy takim y=|x| dla x=0 funkcja jest nieróżniczkowalna. Tutaj imho winno działać podobnie - jeśli mamy "pik", nie można powiedzieć czy funkcja w tym punkcie jest rosnąca.
A teraz przejdźmy do rzeczy poważnych...
Rozszerzona mnie zaskoczyła, szczególnie tym, że zadanie pierwsze nie brzmiało rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną. Poza tym było dużo trudniej niż w zeszłym roku, chociaż zrobiłem wszystkie zadania i wyciągnąłem chyba jakieś 85-90%, ale zz chwaleniem się zaczekam na oficjalne wyniki, bo na sprawdzanie z bajdurzeniem po Onetach nie mam jakoś ochoty.
Natomiast nie rozumiem po co w 8 (optymalizacyjnym) wytaczać armaty w postaci pochodnych, skoro prościej można było to zrobić korzystając z wzoru na x wierzchołkowe...
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears
Dokładnie to: http://www.cke.edu.pl/images/stories/09 ... ablice.pdfosa pisze: W jakich tablicach? To znaczy, że teraz maturzysta dostaje już nawet na stół wzory, których się powinien nauczyć?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ja tam nigdy nie lubiłem wkuwać wzorów 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- hafilip84
- Jego Gryząca Albumowość
Nie masz racji twierdząc, że funkcja nieróżniczkowalna nie może być malejącaJeszcze jedno: zadanie 26. Mamy sobie funkcję f(x), która jest sklejeniem kilku funkcji liniowych dla jakichś tam przedziałów (mamy sam wykres). Polecenie b): "przedział maksymalnej długości, w którym funkcja f jest malejąca."
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
Co do zera masz rację, tutaj rozsterek nie mam. Ale dla x=2, -2 nie masz argumentów wíększych/mniejszych. No ale ok, może tak jest, zwłaszcza że to matura.
FCBARCA.COM
FCBARCA.COM