"Śnieżna apokalipsa" - 29.11.2010

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 30 lis 2010, 21:37

Czotyk pisze:a w nich pasażerowie drzwi tak łatwo nie zepsują.
skąd taki wniosek? W parówkach drzwi się nie zawsze w pełni otwierają - raz pasążerka takie drzwi popchnęła, aż wypadły z prowadnicy. To tabor przestarzały i ewentualne zalety nie przemawiają za dłuższym podtrzymywaniem w ruchu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Walas

Post autor: Walas » 30 lis 2010, 21:45

Dziś już trochę lepiej niż wczoraj, ale były też trójskłady na 105,197 :D .
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

8833

Post autor: 8833 » 30 lis 2010, 21:56

Genialne ZTM

Tramwaje

W wagonach starszego typu przez cały okres zimowy przedziały pasażerskie są ogrzewane nadmuchem ciepłego powietrza z układu chłodzenia rozrusznika. Dodatkowo stosuje się ogrzewanie z grzejników elektrycznych (w nowszych wagonach). Dodatkowe ogrzewanie jest uruchamiane, gdy temperatura spadnie poniżej poniżej 5 st. C. W tramwajach typu 13N oraz 105N konieczna jest ingerencja zaplecza technicznego, w przypadku pozostałych typów wagonów motorniczy może sam uruchomić ogrzewanie.
Przecież obiecywali że będzie ciepło do połowy listopada. DzisiaJ jak jechałem 24 w pierwszym wagonie było ciepło a w drugim lodowato.

Ja wczoraj wracałem z Ursynowa na Bemowo tylko dwie godziny. Obserwowałem spychanie 105 na 1 na pętli Młociny oraz genialną akcję stawiania tramwaju 13N na 23 na pętli Nowe Bemowo. Mianowicie dźwig, który miał podnieść ów tramwaj zakopał się. Muszę kupić sobie aparat.

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 30 lis 2010, 22:14

Glonojad pisze:
Tyrystor pisze: Jaki najeźdźca? :D

(BP, NMSP)
Na jeźdźca? No ładnie, w tym wieku takie wydziwianie...
Za dużo internetu :P

A propos tematu wątku:
PiS na siłę chce dodać jakieś minusy ekipie PO. Trudno zrozumieć, że solarka w korku wiele nie zdziała... #-o
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lis 2010, 22:34

MeWa pisze:
Czotyk pisze:a w nich pasażerowie drzwi tak łatwo nie zepsują.
skąd taki wniosek? W parówkach drzwi się nie zawsze w pełni otwierają - raz pasążerka takie drzwi popchnęła, aż wypadły z prowadnicy. To tabor przestarzały i ewentualne zalety nie przemawiają za dłuższym podtrzymywaniem w ruchu.
Taaak, właśnie wczoraj jechałem taką "niepsujacą się" parówą - każde światła za 3 razem, zanim zamknięcie drzwi zaskoczyło...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Daniel_FCB
(kaczofob)

Post autor: Daniel_FCB » 30 lis 2010, 22:38

Niestety nie znam szczegółów ale znajomy kolegi wracał wczoraj piechotą z pl. Zawiszy do... Piastowa.

NR
(tygrys)

Post autor: NR » 30 lis 2010, 22:56

Walas pisze:Dziś już trochę lepiej niż wczoraj, ale były też trójskłady na 105,197 :D .
1/2 linii 719 (3 wozy) widziana na odcinku ulicy Warszawskiej Blizne Łaszczyńskiego - Os. Górczewska w zatrze w kierunku Warszawy

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 30 lis 2010, 22:59

Ej, ej, ej, jak zaczniemy wypisywać trójskłady (sam mógłbym sypnąć paroma), to zacznie się tu robić wypisówka, a - jak dobrze wiemy - nie kończy się to dobrze dla tematów innych niż z działu OB ;) :-#

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 lis 2010, 23:05

Żadnych wypisówek stad! (-X
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
ZaciszaniN
Kontakt:

Post autor: ZaciszaniN » 30 lis 2010, 23:05

Delfino pisze: A co mnie to obchodzi kto kieruje? Oceniam EFEKTY. A te były beznadziejne, Jeśli takie są efekty kierowania ruchem przez instruktorów, to albo należy to zmienić, albo zatrudnić ich więcej.
Raczej to drugie, ale cięzko w tej sytuacji znaleźć złoty środek. Analogicznie: na każdej zmianie na "Stalowej" powinno być 30 rezerwowych kierowców :?: Bo zakładamy, że tyle rezerw będzie musiało wyjechać w krótkim czasie :?:

Poza tym, nikt chyba nie wspomniał, ale na tramwajowych SWLkach był niezły burdel. Mój znajomy przejeździł 15 godzin (od około 5 do 20), ponieważ nie mógł zlokalizować zmiennika.
Zapraszam do oglądania moich zdjęć ze stołecznej aglomeracji na PHOTOTRANS.

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 30 lis 2010, 23:20

Jutro mamy, proszę państwa, lato. Temperatura odczuwalna 20 stopni, powietrza o połowę wyższa... :snieg:
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Awatar użytkownika
Czotyk

Post autor: Czotyk » 30 lis 2010, 23:21

A propo tych 13N jeszcze, wiem, że może przesadzam, że jest w nich zimno, że drzwi się nie domykają bądź nie otwierają ale lubię te tramwaje. 13N nie nadają się na zimę, przewoziły pasażerów 50 lat i czas na ich emeryturę. W taką zimę jak ta to nawet się cieszę, że już na 9 nie jeżdżą ;-)
Temperatura odczuwalna 20 stopni
Chyba na minusie :smile:
Obrazek
^^ widzicie go? On rozpędza się do 300 km/h a pendolino 200 km/ na 80 km...

mak_gajwer

Post autor: mak_gajwer » 30 lis 2010, 23:22

Bastian pisze:
mak_gajwer pisze:- zbiorkom niedomaga (nie tylko w tak trudnych chwilach).
Z przyczyn?
Tramwaje się psują.

Jestem miłośnikiem komunikacji miejskiej, ale uważam, że w ogólnym zarysie nie odpowiada ona w 100% potrzebom metropolii warszawskiej. Powinna być niezawodna. Zawodni mogą być kierowcy, czyli "chałupnicy" działający na własną rękę (także taksówkarze). Ale zbiorkom powinien cieszyć się pewną renomą. W przeciwnym przypadku na nic akcje marketingowe w stylu "zostaw blaszaka, przesiądź się w solarisa". Dotyczy to także sytuacji krytycznych, której byliśmy świadkami wczoraj i dziś.

Sorry za brak konkretów (typu proponowany układ sieci komunikacyjnej). To nie w moim stylu. Czytam forum i poświęcam sporo czasu na refleksję nad tego typu problemami, ale bez formalnego przygotowania logistycznego/transportowego nie śmiem się wypowiadać. Natomiast z punktu widzenia myślącego pasażera, a także adepta ekonomii dostrzegam liczne symptomy niedopasowania do potrzeb rozwijającego się ośrodka pracy.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 30 lis 2010, 23:28

Czotyk pisze:A propo tych 13N jeszcze, wiem, że może przesadzam, że jest w nich zimno, że drzwi się nie domykają bądź nie otwierają ale lubię te tramwaje. 13N nie nadają się na zimę, przewoziły pasażerów 50 lat i czas na ich emeryturę. W taką zimę jak ta to nawet się cieszę, że już na 9 nie jeżdżą ;-)
No własnie, mieszkając na Grochowie (tym przy Waszyngtona) to można cwaniakować i lubić parówki, jednak jeżdżąc tym złomem codziennie na Broniewskiego czy Jana Pawła ma się inne zdanie... :D
mak_gajwer pisze:Jestem miłośnikiem komunikacji miejskiej, ale uważam, że w ogólnym zarysie nie odpowiada ona w 100% potrzebom metropolii warszawskiej. Powinna być niezawodna. Zawodni mogą być kierowcy, czyli "chałupnicy" działający na własną rękę (także taksówkarze). Ale zbiorkom powinien cieszyć się pewną renomą. W przeciwnym przypadku na nic akcje marketingowe w stylu "zostaw blaszaka, przesiądź się w solarisa". Dotyczy to także sytuacji krytycznych, której byliśmy świadkami wczoraj i dziś.
W żadnym systemie nikt nie zapewni 100% uruchomienia i 0% awaryjności. Jednak warszawskim procedurom w sytuacjach awaryjnych (nie chodzi mi o wczorajszy dzień) wiele można zarzucić - niewykorzystywanie SIPu, brak bieżących informacji w internecie o utrudnieniach, czasem zatramwaje mogłyby szybciej się pojawiać...
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 30 lis 2010, 23:30

Mnie najbardziej wkurzył przykład, o którym wczoraj pisałem - jest łączność z każdym tramwajem, a ani jednego tramwaju nie dało się przez godzinę z Jelonek zawrócić przez R-1 żeby jednak coś tam pojechało...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Zablokowany