Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 17 paź 2011, 17:53

Bastian pisze:
person pisze:Wszyscy czekali i pchali się do autobusów przy cerkwi, a zza rogu wyjeżdżały wcale nie pełne tramwaje...
A to ja przeciwnie, byłem zaskoczony, że bardzo wielu ludzi szło do tramwajów.
Ja od znajomego słyszałem, że po 7 rano jak on jechał to wszyscy pchali się do tramwajów, a do autobusów poszła garstka pasażerów.
Obrazek

Walas

Post autor: Walas » 17 paź 2011, 19:02

Georg pisze:A jaką trasę ma mieć 512?
Pewnie prosto do Bankowego i w lewo i prosto do Centrum ;-)
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 paź 2011, 19:17

bepe pisze:Skoro dzisiaj okazało się, ze jednak nie jest tak źle
Po południu jednak okazało się, że jest źle - Ząbkowska, Okrzei i Jagiellońska to jeden wielki sajgon (przy czym pełno samochodów, za to żadnej policji). ZTM zaczął ok. 17:30 kierować autobusy prosto Jagiellońską do Zamoyskiego (nie dotyczy 169 itp.).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 17 paź 2011, 19:22

Bastian pisze:
bepe pisze:Skoro dzisiaj okazało się, ze jednak nie jest tak źle
Po południu jednak okazało się, że jest źle - Ząbkowska, Okrzei i Jagiellońska to jeden wielki sajgon (przy czym pełno samochodów, za to żadnej policji). ZTM zaczął ok. 17:30 kierować autobusy prosto Jagiellońską do Zamoyskiego (nie dotyczy 169 itp.).
Źle to mało powiedziane. A banda chamstwa i cwaniactwa bo to nie da się inaczej określić tylko korzystała... A jakie autobusy kierowano Zamoyskiego? Bo w takim razie omijały przystanek Ząbkowska...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 paź 2011, 19:23

SławekM pisze:Bo w takim razie omijały przystanek Ząbkowska...
Także ten za Kijowską. Wszystkie, które się dało.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 17 paź 2011, 19:25

Bastian pisze:
SławekM pisze:Bo w takim razie omijały przystanek Ząbkowska...
Także ten za Kijowską. Wszystkie, które się dało.
Aha, to już wiem czemu kupa narodu stała na Ząbkowskiej...

Georg

Post autor: Georg » 17 paź 2011, 19:40

Walas pisze:Pewnie prosto do Bankowego i w lewo i prosto do Centrum
Postój na przystanku CENTRUM 73 i powrót, czy do Pl.Trzech Krzyży?

michael112

Post autor: michael112 » 17 paź 2011, 19:55

Walas pisze:Pewnie prosto do Bankowego i w lewo i prosto do Centrum
A może jak siedemsetki krańcówka na Bankowym? Albo też na Okopowej (tam teraz jest wolne miejsce po 125)? Chyba dobry ruch - potencjału w obecnej trasie, po skróceniu do Placu Trzech Krzyży nie ma.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 paź 2011, 20:12

Szeregowy_Równoległy pisze:To, że jedzie dalej, to wiem. I to mi pasuje, bo z reguły też jadę dalej :P Niemniej, proponowanie przesiadki z pociągu na Wileńskim do tramwaju na Jagiellońskiej to ponury żart.
Ludzie ten żart jakoś łyknęli...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 paź 2011, 20:15

MisiekK pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:To, że jedzie dalej, to wiem. I to mi pasuje, bo z reguły też jadę dalej :P Niemniej, proponowanie przesiadki z pociągu na Wileńskim do tramwaju na Jagiellońskiej to ponury żart.
A gdzie linia tramwajowa jest bliżej dworca? Przy 11 Listopada?
Nie, moim zdaniem w tej chwili tramwaj nie obsługuje w żaden sposób przystanku Dworzec Wileński. Natomiast przystanek przy skrzyżowaniu 11 listopada z Targową miałby jedną przewagę: ileś świateł mniej do pokonania, czyli krótszy czas dotarcia do tramwaju. Chociaż może lepiej nie, ktoś jeszcze również ten przystanek nazwałby "Dw. Wileński", i Wileńskie byłyby w promieniu pół kilometra, na każdym skrzyżowaniu.
Glonojad pisze:
Ludzie ten żart jakoś łyknęli...
A mieli inne wyjście? Autobusów jest za mało, fizycznie nie zdołają wywieźć wszystkich chętnych. Chciał nie chciał, trzeba do tramwaju gonić.

BWT, może ktoś wie, jak wyglądała sytuacja po południu? Tych, co do dworca chcieli więcej było w autobusach pod dworzec, czy wybrali tramwaj plus marszobieg?
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

MichalJ

Post autor: MichalJ » 17 paź 2011, 20:22

Glątwa była do przewidzenia, należało było z góry zaordynować ludzi do kierowania ruchem w newralgicznych punktach. Nie wiem, czy to musi być policjant, czy są inne osoby do tego uprawnione, wszystko jedno, powinny być. I nie ma "prosiliśmy, ale nie przyszli", było prosić na innym szczeblu.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 17 paź 2011, 20:29

Bywalec pisze:
Bastian pisze: A to ja przeciwnie, byłem zaskoczony, że bardzo wielu ludzi szło do tramwajów.
Ja od znajomego słyszałem, że po 7 rano jak on jechał to wszyscy pchali się do tramwajów, a do autobusów poszła garstka pasażerów.
To bardzo możliwe, że lud szedł do pojazdu szynowego, gdyż jak wsiadałem do 26, to było pełno ludzi, niczym z czasów pełnej funkcjonalności węzła przy Wileńskim.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 17 paź 2011, 20:36

Naprawdę uważam że te KILKADZIESIĄT metrów różnicy w stosunku do np. starej lokalizacji przystanku autobusowego to nie jest jeszcze powód do płaczu. Do docelowego przystanku w stronę Śródmieścia też będzie podobny dystans - taka jest cena komasacji przystanków na wylotach - parę metrów więcej, za to wszystko w jednym miejscu.

I nie, że "autobusów było za mało" - od dużych potoków ludzkich jest tramwaj właśnie, a nie dalsze stada autobusów do quasi-pekaesowej pętli na placu Bankowym (słowo daję, wygląda to jak na dworcu PKS z tym ukośnym parkingiem...).

[ Dodano: |17 Paź 2011|, 2011 20:38 ]
Szeregowy_Równoległy pisze:]Nie, moim zdaniem w tej chwili tramwaj nie obsługuje w żaden sposób przystanku Dworzec Wileński. Natomiast przystanek przy skrzyżowaniu 11 listopada z Targową miałby jedną przewagę: ileś świateł mniej do pokonania, czyli krótszy czas dotarcia do tramwaju.
A swoją drogą - widziałem też ludzi idących do przystanku Park Praski. Tramwajowego.
Już tak tych świateł nie demonizuj. Jaki jest według Ciebie wskaźnik równoważności świateł - 200 metrów? 500?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ashir

Post autor: ashir » 17 paź 2011, 20:42

ZTM pisze:Zmiana trasy linii 512
od 19.10.2011 (środa)

Od dnia 19.10.2011 od początku kursowania linia 512 zostanie skierowana na nową trasę:

ZACISZE – Codzienna – Młodzieńcza – Radzymińska – al. Solidarności – most Śląsko-Dąbrowski – al. Solidarności – METRO RATUSZ-ARSENAŁ

Przyczyną zmiany jest dostosowanie trasy ww. linii do istniejących warunków ruchowych w okolicach budowanej stacji II linii metra przy Dworcu Wileńskim oraz obecnych potrzeb przewozowych.

Tym samym zawieszeniu ulega funkcjonowanie przystanku PL. TRZECH KRZYŻY 07.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 17 paź 2011, 20:46

ashir pisze:
ZTM pisze:Zmiana trasy linii 512
od 19.10.2011 (środa)

Od dnia 19.10.2011 od początku kursowania linia 512 zostanie skierowana na nową trasę:

ZACISZE – Codzienna – Młodzieńcza – Radzymińska – al. Solidarności – most Śląsko-Dąbrowski – al. Solidarności – METRO RATUSZ-ARSENAŁ

Przyczyną zmiany jest dostosowanie trasy ww. linii do istniejących warunków ruchowych w okolicach budowanej stacji II linii metra przy Dworcu Wileńskim oraz obecnych potrzeb przewozowych.

Tym samym zawieszeniu ulega funkcjonowanie przystanku PL. TRZECH KRZYŻY 07.
Pani Wanda Z. i lobby zaciszańskie wymusiły?

ODPOWIEDZ