Pani Wanda Z. i lobby zaciszańskie wymusiły?ashir pisze:ZTM pisze:Zmiana trasy linii 512
od 19.10.2011 (środa)
Od dnia 19.10.2011 od początku kursowania linia 512 zostanie skierowana na nową trasę:
ZACISZE – Codzienna – Młodzieńcza – Radzymińska – al. Solidarności – most Śląsko-Dąbrowski – al. Solidarności – METRO RATUSZ-ARSENAŁ
Przyczyną zmiany jest dostosowanie trasy ww. linii do istniejących warunków ruchowych w okolicach budowanej stacji II linii metra przy Dworcu Wileńskim oraz obecnych potrzeb przewozowych.
Tym samym zawieszeniu ulega funkcjonowanie przystanku PL. TRZECH KRZYŻY 07.
Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
Ja wiem, że tramwaj winien być do dużych potoków pasażerskich, tylko czy masz lepszy pomysł na pętlę dla całego towarzystwa z pl. Bankowego?Glonojad pisze:I nie, że "autobusów było za mało" - od dużych potoków ludzkich jest tramwaj właśnie, a nie dalsze stada autobusów do quasi-pekaesowej pętli na placu Bankowym (słowo daję, wygląda to jak na dworcu PKS z tym ukośnym parkingiem...).
BTW, Tak mi wpadła do głowy jedna rzecz. Przewidywano od początku, że będzie tam pełno ludzi (zresztą to było bardzo łatwe do przewidzenia
* - mam na myśli te dwukierunkowe tramy co to Glon kiedyś pisał.
[ Dodano: Pon 17 Paź, 2011 ]
Coś czuję, że to nie spodoba się tym, co chcieli 512 na Powiślu na rzecz wygodnej przesiadki na 128SławekM pisze:Pani Wanda Z. i lobby zaciszańskie wymusiły?
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Tylko to nie jest komasacja za skrzyżowaniem, to jest skrzyżowanie dalej... I, szczerze mówiąc, sam pewnie poszedłbym do miśków, bo skoro i tak muszę pokonać dystans dłuższy, niż mieszczący się w moim pojmowaniu strefy dojścia bądź dogodnej przesiadki, to niech chociaż mam wszystko w jednym miejscu, w miarę możliwości z jednego przystanku.Glonojad pisze:Naprawdę uważam że te KILKADZIESIĄT metrów różnicy w stosunku do np. starej lokalizacji przystanku autobusowego to nie jest jeszcze powód do płaczu. Do docelowego przystanku w stronę Śródmieścia też będzie podobny dystans - taka jest cena komasacji przystanków na wylotach - parę metrów więcej, za to wszystko w jednym miejscu.
Skojarzenia mamy w takim razie podobne, ja tylko ubolewam, że autobusy pod ratuszem na stanowiska nie wjeżdżają tyłemGlonojad pisze:I nie, że "autobusów było za mało" - od dużych potoków ludzkich jest tramwaj właśnie, a nie dalsze stada autobusów do quasi-pekaesowej pętli na placu Bankowym (słowo daję, wygląda to jak na dworcu PKS z tym ukośnym parkingiem...).
Nie, ja to przeliczam na stracone minuty. Jedne światła to z reguły minuta w plecy. Stąd zresztą moja odwieczna niechęć do traktowania Wileńskiego jako dogodnego węzła przesiadkowego skądkolwiek dokądkolwiek, nie lubię kretowisk i nadmiaru świateł, tam było albo jedno, albo drugie. Teraz w bonusie dodatkowo wzrosły odległości między przystankami. Nie jest dogodnie, a jeśli chce się pasażerów przegonić do tramwajów, to najlepiej zlikwidować przystanek "Dworzec Wileński" dla linii w stronę Bankowego. Piszę poważnie, tych, którzy naprawdę w tamtą stronę potrzebują autobusu, jest niewielu. I tak większość jedzie najdalej do Feminy. Reszta może podejść do miśków. Tyle że to ma być węzeł przesiadkowy, a w tej chwili wygląda to jak gigantyczna plansza do gry w lemmingi.Glonojad pisze:Jaki jest według Ciebie wskaźnik równoważności świateł - 200 metrów? 500?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Odpowiedzi udzielę zdjęciem:Szeregowy_Równoległy pisze:Nie, moim zdaniem w tej chwili tramwaj nie obsługuje w żaden sposób przystanku Dworzec Wileński.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Ci po lewej stronie torów na pewno czekają na 509
A tak serio: ludzie tam chodzą, bo nie mają wyboru, a to autobusów się nie mieszczą. Jak to lemmingi, jak się w jedną dziurę nie mieszczą, to idą dalej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Na to też odpowiem zdjęciem:Szeregowy_Równoległy pisze:A mieli inne wyjście? Autobusów jest za mało
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Dwa przeguby, w tym jeden to 517, reszta solówki (żadna solówka do Bankowego nie jedzie), czyli zostaje jeden przegub, który być może jedzie w stronę metra.
niedas jest dlatego ze ZTM boi sie ze tlumy z wileniaka dobijalyby pelne wozy z radzyminskiej na tym przystanku a tramy jezdziliby puste bo komu chcialoby sie biegac do jagiellonskiej majac przystanek pod reka.MichałJ pisze:Nie rozumiem niedasia z przystankiem na al. S przed placem Wileńskim (jadąc od wschodu). Nawet jeśli tam będą później jakieś przesunięcia i wykopki.
Generalnie logiczne ale..
Jesli pasazerowie to zalapia to moze byc problem gdyz patrz wyzejMyśl mnie naszła, że chyba przystanek przy Rzeszotarskiej jest bliżej peronu niż ten przy cerkwi - tylko że ludzie nie lubią się przesiadać do tyłu...
- Bastian
- Sułtan Maroka
No to od 11 Listopada masz tyle samo świateł, co od Jagiellońskiej. W stronę przeciwną trzeba jeszcze przejść przez tory tramwajowe. Za to tramwajem pokonuje się o dwie sygnalizacje mniej.Szeregowy_Równoległy pisze:Nie, ja to przeliczam na stracone minuty. Jedne światła to z reguły minuta w plecy.
[ Dodano: |17 Paź 2011|, 2011 21:07 ]
W sensie "stoi w stronę metra"?Szeregowy_Równoległy pisze:zostaje jeden przegub, który być może jedzie w stronę metra.
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Stoi do lewoskrętu, żaden z tamtych autobusów nie jedzie w stronę metra. Pokazałeś mi zdjęcie ciągu autobusów, z których żaden nie jedzie do Bankowego, żeby udowodnić, że pasażerowie mogą autobusem pojechać do Bankowego? Przecież pisząc o tym, że autobusów jest za mało, i ludzie chcąc czy nie idą dalej do tramwaju nie miałem na myśli autobusów jadących gdzieś indziej niż tramwaj. A że autobusy stoją, to wina projektanta tej i dwóch kolejnych sygnalizacji. Nie spotkałem kierowcy, który by się o światłach na skrzyżowaniach Jagiellońskiej z Solidarności, Kłopotowskiego i Okrzei wypowiedział nie używając dużej ilości soczystych bluzgów.Bastian pisze:W sensie "stoi w stronę metra"?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Aha, a możesz mi wobec tego powiedzieć, gdzie są te do metra? Bo ja wiem, gdzie, ale aparat w telefonie takich sztuk nie potrafi, żeby je także pokazać.Szeregowy_Równoległy pisze:Stoi do lewoskrętu, żaden z tamtych autobusów nie jedzie w stronę metra. Pokazałeś mi zdjęcie ciągu autobusów, z których żaden nie jedzie do Bankowego
- Szeregowy_Równoległy
- Szeregowe Chamidło
Zapytaj osoby odpowiedzialnej za ustawienie świateł. Oraz policji i straży miejskiej zapytaj, czemu tam były osobówki, i czemu utrudniały skręcanie autobusom.Bastian pisze:Aha, a możesz mi wobec tego powiedzieć, gdzie są te do metra? Bo ja wiem, gdzie, ale aparat w telefonie takich sztuk nie potrafi, żeby je także pokazać.