Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra

Moderator: Wiliam

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 17 paź 2011, 20:46

ashir pisze:
ZTM pisze:Zmiana trasy linii 512
od 19.10.2011 (środa)

Od dnia 19.10.2011 od początku kursowania linia 512 zostanie skierowana na nową trasę:

ZACISZE – Codzienna – Młodzieńcza – Radzymińska – al. Solidarności – most Śląsko-Dąbrowski – al. Solidarności – METRO RATUSZ-ARSENAŁ

Przyczyną zmiany jest dostosowanie trasy ww. linii do istniejących warunków ruchowych w okolicach budowanej stacji II linii metra przy Dworcu Wileńskim oraz obecnych potrzeb przewozowych.

Tym samym zawieszeniu ulega funkcjonowanie przystanku PL. TRZECH KRZYŻY 07.
Pani Wanda Z. i lobby zaciszańskie wymusiły?

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 17 paź 2011, 20:53

Glonojad pisze:I nie, że "autobusów było za mało" - od dużych potoków ludzkich jest tramwaj właśnie, a nie dalsze stada autobusów do quasi-pekaesowej pętli na placu Bankowym (słowo daję, wygląda to jak na dworcu PKS z tym ukośnym parkingiem...).
Ja wiem, że tramwaj winien być do dużych potoków pasażerskich, tylko czy masz lepszy pomysł na pętlę dla całego towarzystwa z pl. Bankowego?
BTW, Tak mi wpadła do głowy jedna rzecz. Przewidywano od początku, że będzie tam pełno ludzi (zresztą to było bardzo łatwe do przewidzenia :-" ). Czy można było/jest jeszcze ogarnąć coś takiego. Od Jagiellońskiej pociągnąć tymczasowe tory tramwajowe. Na wysokości Dyrekcji PKP i CH Wileńska zrobić jakiś tor w miejscu rozdzielenia jezdni, co by mógł motorniczy przesiąść się z jednego końca wagonu na drugi*? W rezultacie można by było wywalić którąś z linii autobusowych z Trasy W-Z na rzecz tego tramwaju. Od razu uprzedzam, że patrzę na to pod katem laika.
* - mam na myśli te dwukierunkowe tramy co to Glon kiedyś pisał.

[ Dodano: Pon 17 Paź, 2011 ]
SławekM pisze:Pani Wanda Z. i lobby zaciszańskie wymusiły?
Coś czuję, że to nie spodoba się tym, co chcieli 512 na Powiślu na rzecz wygodnej przesiadki na 128 :-k

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 17 paź 2011, 20:57

SławekM pisze:
ashir pisze:
Pani Wanda Z. i lobby zaciszańskie wymusiły?
Lepiej jechać na Arsenał 15 minut niż na Pl. Trzech Krzyży 60... i to wszystko tłumaczy.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 paź 2011, 21:00

Glonojad pisze:Naprawdę uważam że te KILKADZIESIĄT metrów różnicy w stosunku do np. starej lokalizacji przystanku autobusowego to nie jest jeszcze powód do płaczu. Do docelowego przystanku w stronę Śródmieścia też będzie podobny dystans - taka jest cena komasacji przystanków na wylotach - parę metrów więcej, za to wszystko w jednym miejscu.
Tylko to nie jest komasacja za skrzyżowaniem, to jest skrzyżowanie dalej... I, szczerze mówiąc, sam pewnie poszedłbym do miśków, bo skoro i tak muszę pokonać dystans dłuższy, niż mieszczący się w moim pojmowaniu strefy dojścia bądź dogodnej przesiadki, to niech chociaż mam wszystko w jednym miejscu, w miarę możliwości z jednego przystanku.
Glonojad pisze:I nie, że "autobusów było za mało" - od dużych potoków ludzkich jest tramwaj właśnie, a nie dalsze stada autobusów do quasi-pekaesowej pętli na placu Bankowym (słowo daję, wygląda to jak na dworcu PKS z tym ukośnym parkingiem...).
Skojarzenia mamy w takim razie podobne, ja tylko ubolewam, że autobusy pod ratuszem na stanowiska nie wjeżdżają tyłem :P
Glonojad pisze:Jaki jest według Ciebie wskaźnik równoważności świateł - 200 metrów? 500?
Nie, ja to przeliczam na stracone minuty. Jedne światła to z reguły minuta w plecy. Stąd zresztą moja odwieczna niechęć do traktowania Wileńskiego jako dogodnego węzła przesiadkowego skądkolwiek dokądkolwiek, nie lubię kretowisk i nadmiaru świateł, tam było albo jedno, albo drugie. Teraz w bonusie dodatkowo wzrosły odległości między przystankami. Nie jest dogodnie, a jeśli chce się pasażerów przegonić do tramwajów, to najlepiej zlikwidować przystanek "Dworzec Wileński" dla linii w stronę Bankowego. Piszę poważnie, tych, którzy naprawdę w tamtą stronę potrzebują autobusu, jest niewielu. I tak większość jedzie najdalej do Feminy. Reszta może podejść do miśków. Tyle że to ma być węzeł przesiadkowy, a w tej chwili wygląda to jak gigantyczna plansza do gry w lemmingi.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 paź 2011, 21:00

Szeregowy_Równoległy pisze:Nie, moim zdaniem w tej chwili tramwaj nie obsługuje w żaden sposób przystanku Dworzec Wileński.
Odpowiedzi udzielę zdjęciem:
Załączniki
Zdjęcie3620.jpg
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 paź 2011, 21:02

Ci po lewej stronie torów na pewno czekają na 509 :term: A tak serio: ludzie tam chodzą, bo nie mają wyboru, a to autobusów się nie mieszczą. Jak to lemmingi, jak się w jedną dziurę nie mieszczą, to idą dalej.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 paź 2011, 21:02

Szeregowy_Równoległy pisze:A mieli inne wyjście? Autobusów jest za mało
Na to też odpowiem zdjęciem:
Załączniki
Zdjęcie3616.jpg
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 paź 2011, 21:04

Dwa przeguby, w tym jeden to 517, reszta solówki (żadna solówka do Bankowego nie jedzie), czyli zostaje jeden przegub, który być może jedzie w stronę metra.

Nazywam się Major Bień

ness

Post autor: ness » 17 paź 2011, 21:04

MichałJ pisze:Nie rozumiem niedasia z przystankiem na al. S przed placem Wileńskim (jadąc od wschodu). Nawet jeśli tam będą później jakieś przesunięcia i wykopki.
niedas jest dlatego ze ZTM boi sie ze tlumy z wileniaka dobijalyby pelne wozy z radzyminskiej na tym przystanku a tramy jezdziliby puste bo komu chcialoby sie biegac do jagiellonskiej majac przystanek pod reka.
Generalnie logiczne ale..
Myśl mnie naszła, że chyba przystanek przy Rzeszotarskiej jest bliżej peronu niż ten przy cerkwi - tylko że ludzie nie lubią się przesiadać do tyłu...
Jesli pasazerowie to zalapia to moze byc problem gdyz patrz wyzej :>

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 paź 2011, 21:06

Szeregowy_Równoległy pisze:Nie, ja to przeliczam na stracone minuty. Jedne światła to z reguły minuta w plecy.
No to od 11 Listopada masz tyle samo świateł, co od Jagiellońskiej. W stronę przeciwną trzeba jeszcze przejść przez tory tramwajowe. Za to tramwajem pokonuje się o dwie sygnalizacje mniej.

[ Dodano: |17 Paź 2011|, 2011 21:07 ]
Szeregowy_Równoległy pisze:zostaje jeden przegub, który być może jedzie w stronę metra.
W sensie "stoi w stronę metra"? :>

ashir

Post autor: ashir » 17 paź 2011, 21:12

A na tym 512 to pozostaną solówki? :-?

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 paź 2011, 21:14

Bastian pisze:W sensie "stoi w stronę metra"? :>
Stoi do lewoskrętu, żaden z tamtych autobusów nie jedzie w stronę metra. Pokazałeś mi zdjęcie ciągu autobusów, z których żaden nie jedzie do Bankowego, żeby udowodnić, że pasażerowie mogą autobusem pojechać do Bankowego? Przecież pisząc o tym, że autobusów jest za mało, i ludzie chcąc czy nie idą dalej do tramwaju nie miałem na myśli autobusów jadących gdzieś indziej niż tramwaj. A że autobusy stoją, to wina projektanta tej i dwóch kolejnych sygnalizacji. Nie spotkałem kierowcy, który by się o światłach na skrzyżowaniach Jagiellońskiej z Solidarności, Kłopotowskiego i Okrzei wypowiedział nie używając dużej ilości soczystych bluzgów.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 paź 2011, 21:20

Szeregowy_Równoległy pisze:Stoi do lewoskrętu, żaden z tamtych autobusów nie jedzie w stronę metra. Pokazałeś mi zdjęcie ciągu autobusów, z których żaden nie jedzie do Bankowego
Aha, a możesz mi wobec tego powiedzieć, gdzie są te do metra? Bo ja wiem, gdzie, ale aparat w telefonie takich sztuk nie potrafi, żeby je także pokazać.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 17 paź 2011, 21:21

primoż pisze:Coś czuję, że to nie spodoba się tym, co chcieli 512 na Powiślu na rzecz wygodnej przesiadki na 128 :-k
Takie tłumy jeździły tym 512 z Powiśla, że można ich policzyć na palcach jednej ręki

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 17 paź 2011, 21:23

Bastian pisze:Aha, a możesz mi wobec tego powiedzieć, gdzie są te do metra? Bo ja wiem, gdzie, ale aparat w telefonie takich sztuk nie potrafi, żeby je także pokazać.
Zapytaj osoby odpowiedzialnej za ustawienie świateł. Oraz policji i straży miejskiej zapytaj, czemu tam były osobówki, i czemu utrudniały skręcanie autobusom.

Nazywam się Major Bień

ODPOWIEDZ