Kącik porad komputerowych
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
- Ikarusomaniak
Mam pytanie odnośnie do wymiany dysku w laptopie-na leciwym hdd pojawiły się badsektory, których nie daje się usunąć, w związku z czym postanowiłem wrzucić sobie jakiś mały dysk SSD. Stary dysk działa na sata I, ew. nowy na III-czy ktoś wie może, czy w takich przypadkach sprzęt jest także zgodny wstecz? No i czy ktoś może polecić jakieś oprogramowanie do sklonowania starego dysku?
Czy dysk będzie poprawnie widziany i obsługiwany uzależnione jest od rodzaju kontrolera HDD.
"Stary" kontroler może mieć problemy z nowym dyskiem twardym.
Obejrzyj dysk i poszukaj informacji które piny trzeba zewrzeć, aby przełączyć dysk w tryb pracy do 150MB/s.
np. Norton Ghost, na płycie z Hiren BootCD.
"Stary" kontroler może mieć problemy z nowym dyskiem twardym.
Obejrzyj dysk i poszukaj informacji które piny trzeba zewrzeć, aby przełączyć dysk w tryb pracy do 150MB/s.
np. Norton Ghost, na płycie z Hiren BootCD.
W przypadku sata II i dysku sata III nie miałem takiego problemu. Nie wiem jak będzie z sata I.Ikarusomaniak pisze:Mam pytanie odnośnie do wymiany dysku w laptopie-na leciwym hdd pojawiły się badsektory, których nie daje się usunąć, w związku z czym postanowiłem wrzucić sobie jakiś mały dysk SSD. Stary dysk działa na sata I, ew. nowy na III-czy ktoś wie może, czy w takich przypadkach sprzęt jest także zgodny wstecz? No i czy ktoś może polecić jakieś oprogramowanie do sklonowania starego dysku?
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Korzystał ktoś z was z firm zajmujących się naprawianiem HDD/odzyskiwaniem danych? Padł mi dziś dysk systemowy (Seagate 500 GB), nie wykrywa go bios, dysk nie daje żadnych oznak życia (zero odgłosów przy starcie kompa) - wygląda na awarię elektroniki sterująca całością (oby
). Normalnie bym odpuścił, ale dane tam zawarte są dla mnie zbyt cenne i muszę je odzyskać. Stąd też wdzięczny będę za rekomendacje (również te negatywne) firm, które mi przywrócą dysk do życia i nie zafundują stanu przedzawałowego kwotą wystawionego rachunku. Anything anoyone?
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
- R-9 Chełmska
Zupełnie nie pamiętam nazwy, ani dokładnych danych firmy (bo to już kilka lat minęło), ale kiedyś skutecznie odzyskałem dane (których wg innych nie dało się odzyskać) w firmie mającej siedzibę na ul.Połczyńskiej. W każdym razie - oni są od odzyskiwania danych, nie wiem, czy bawią się w naprawdę dysków...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Czy na elektronice znajdują się ślady spalenia?Paweł_K pisze:Korzystał ktoś z was z firm zajmujących się naprawianiem HDD/odzyskiwaniem danych? Padł mi dziś dysk systemowy (Seagate 500 GB), nie wykrywa go bios, dysk nie daje żadnych oznak życia (zero odgłosów przy starcie kompa) - wygląda na awarię elektroniki sterująca całością (oby). Normalnie bym odpuścił, ale dane tam zawarte są dla mnie zbyt cenne i muszę je odzyskać. Stąd też wdzięczny będę za rekomendacje (również te negatywne) firm, które mi przywrócą dysk do życia i nie zafundują stanu przedzawałowego kwotą wystawionego rachunku. Anything anoyone?
Przypuszczam, że szpilka z zasilacza "poszła" i zadziałał warystor.
Ps. podaj Model tego dysku wraz z firmwarem.
Mam jakąś zdechłą 500GB pod ręką, tam głowica się rozleciała i odczytuje tylko pierwsze 67MB.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Dzięki, ale dane już odzyskane i 1:1 skopiowane na nowy dysk WD. System oczywiście nie wstał z nowego dysku, ale po starcie z płyty naprawienie instalacji zajęło nie więcej niż 3 minuty. Seagate zapakowany i wędruje do producenta - do lipca 2013 mam go na gwarancji, wymieniają na identyczny, sprawny modeltomstak pisze:Czy na elektronice znajdują się ślady spalenia?
Przypuszczam, że szpilka z zasilacza "poszła" i zadziałał warystor.
Ps. podaj Model tego dysku wraz z firmwarem.
Mam jakąś zdechłą 500GB pod ręką, tam głowica się rozleciała i odczytuje tylko pierwsze 67MB.
poszukaj w otoczeniu kogoś z umiejętnościami technicznymi, który posiada miernik uniwersalny oraz potrafi wykonać pomiary napięcia.fraktal pisze:Czy ktos ma moze jakis zasilacz do netgeara? W moim routerze nastąpił totalny black-out, nie palą się żadne lampki i ciekawe czy to tylko kwestia zasilacza? Czy czegos innego? Sprawdziłbym tylko...
Podał byś model routera, ułatwiło by to sprawę - niektóre routery zasilane są napięciem 6V, niektóre 12V przy 1A.
Dzięki za chęć pomocy.tomstak pisze:poszukaj w otoczeniu kogoś z umiejętnościami technicznymi, który posiada miernik uniwersalny oraz potrafi wykonać pomiary napięcia.
Podał byś model routera, ułatwiło by to sprawę - niektóre routery zasilane są napięciem 6V, niektóre 12V przy 1A.
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
Zaufanie mam teraz do WDMeWa pisze:Nie straciłeś już zaufania?Paweł_K pisze:Seagate zapakowany i wędruje do producenta - do lipca 2013 mam go na gwarancji, wymieniają na identyczny, sprawny model