Przeglądałem sobie na zamówienia, a tu takie coś
Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
Sam ten link bezpośrednio nic nikomu nie mówi. Jak poraz pierwszy na niego zobaczyłem, pomyślałem: "No SIWZ, czy informacje o odwołaniach jest, ale to chyba już było wcześniej, przetarg już nie dziś ogłoszony". Teraz już wiem, o co chodzi. Jest tam informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty.
http://www.tw.waw.pl/zampubl/NZ-015-201 ... 5_2012.pdf
Pesa wygrała.
http://www.tw.waw.pl/zampubl/NZ-015-201 ... 5_2012.pdf
Pesa wygrała.
- Daniel_FCB
- (kaczofob)
A CAF z jakiego powodu nie był uwzględniany?
W ogóle jestem ciekaw w którym momencie się poddadzą, bo jak na razie wszystkie przetargi równo przegrywają.
W ogóle jestem ciekaw w którym momencie się poddadzą, bo jak na razie wszystkie przetargi równo przegrywają.
Wciąż się zastanawiał, jak nielogiczne może się stać logiczne rozumowanie, jeśli zajmuje się nim dostatecznie duży komitet - Pratchett, Świat finansjery
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
A mówili nauczyciele "z gminem nie zadajemy się nie z powodu ich niskiego urodzenia, ale dlatego, że nie ma po co" - Ziemiański, Achaja
FCBARCA.COM
Czym się różnią oferowane tramwaje Pesy i Solarisa poza ceną? (pytanie retoryczne)Shiom pisze: http://www.tw.waw.pl/zampubl/NZ-015-201 ... 5_2012.pdf
Pesa wygrała.
Oferta niezgodna z wymaganiami???Daniel_FCB pisze:A CAF z jakiego powodu nie był uwzględniany?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Z tego co pamiętam to TW przeznaczyło coś koło 450 milionów a oferty wyglądały tak - Pesa 360, Solaris 460 i CAF 560.
Ale mogę się mylić gdyż z pamięci to podaje. Na pewno ktoś zaraz rzuci odpowiednim linkiem do ofert.
Ale mogę się mylić gdyż z pamięci to podaje. Na pewno ktoś zaraz rzuci odpowiednim linkiem do ofert.
Patrząc na zawiadomienie o wynikach przetargu warto zwrócić uwagę że obaj oferenci zaproponowali produkt całkowiecie spełniający wymagane parametry techniczne - w tym całkowicie płaską podłogę w przedziale pasażerskim i maksymalną odległość dolnej krawędzi drzwi od osi wagonu (to pierwsze może sugerować nowe wózki, to drugie - burty bez skosów lub z tylko minimalnymi skosami). Wygląda więc że obie oferowane konstrukcje są znaczącym rozwinięciem już wyprodukowanych (odpowiednio Swinga i S105p).Os0 pisze:http://www.tw.waw.pl/zampubl/NZ-015-2012/index.php Przeglądałem sobie na zamówienia, a tu takie coś
Gdyby było to tylko to pewnie byłaby w klasyfikacji punktowej.MeWa pisze:Czy oferta CAF-u nie przekraczała znacznie kosztorysu TW?
Dlatego niepokój o jakość produktu wzbudza zdecydowanie niska cena z oferty PESY. Myślę, że oferta Solarisa w tym wszystkim jest ceną realną, mało prawdopodobne, by Solaris oferował tramwaje drożej, by zarobić więcej.mkm101 pisze:Patrząc na zawiadomienie o wynikach przetargu warto zwrócić uwagę że obaj oferenci zaproponowali produkt całkowiecie spełniający wymagane parametry techniczne
15/12/2005-12/7/2019
Pamiętaj, że PESA ma wiele elementów własnych produkowanych u siebie (co obniża koszty), a Solaris prawie wszystko kupuje u producentów zewnętrznych.TLG pisze:Myślę, że oferta Solarisa w tym wszystkim jest ceną realną, mało prawdopodobne, by Solaris oferował tramwaje drożej, by zarobić więcej.
Oferta zawiera rozwiązania techniczne opracowane wewnątrz firmy oferującej tabor. Dlatego producent ma prawo zastrzec ofertę, aby nie narażać się na straty związane kopiowaniem ich rozwiązań i móc dalej startować z danym modelem w innych przetargach. Do dokumentów ma dostęp UZP - producent który nie wygrał przetargu ma czas na odwołania i wtedy UZP i ew. sąd oferty oceni.MichalJ pisze:Czy ktoś mi wytłumaczy, dlaczego obydwie oferty otrzymały zaledwie 1/8 możliwych punktów za masę? 8 razy za ciężkie te tramwaje? I oba co do kilo tyle samo ważą? Jak się te punkty liczy i dlaczego to nie jest jawne?