Nowe trasy tramwajowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 09 gru 2013, 17:39

żeby się przesiąść
Nie chcę się przesiadać.
...

A jeśli ma być jedna jedyna przez Rakowiecką
Skąd taki pomysł? #-o
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 09 gru 2013, 17:45

Chyba stąd, że coś o dwukierunkowcach (na początek) była mowa ...

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 gru 2013, 17:50

Tak, było. 43. Na jedną linię? Co ile chcielibyście je puszczać? :p
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 09 gru 2013, 17:51

Co tyle, żeby TGM-a zadowolić :P
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

MichalJ

Post autor: MichalJ » 09 gru 2013, 17:55

Ile brygad ma 17, co? :) :)

ashir

Post autor: ashir » 09 gru 2013, 18:40

MichalJ pisze:Ile brygad ma 17, co? :) :)
Maksymalnie 40 brygad. :wink:

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 gru 2013, 17:34

A ile ma kilometrów? :>
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 10 gru 2013, 18:46

Też ze 17. Ale przykładowo linia z Branickiego na Banacha przez Nowowiejską będzie miała 12.5, czy jakoś tak, to nie są rzędy wielkości mniej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 gru 2013, 21:42

O połowę dłuższa trasa, o 1/3 niższa prędkość...

Półtorak

Post autor: Półtorak » 30 gru 2013, 19:12

Jest przesunięcie przesunięcia, czy coś tam: http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... LokWarsTxt

Budowa cd. na Tarchomin ma się zacząć już na początku "sezonu budowlanego", czyli jak stopnieją śniegi, co zważywszy, że tegoroczna Wielkanoc była biała, to może w maju.

A już za trzy lata mamy mieć koncepcję co dalej nie robić z torami na Kasprzaka. Jakieś dwa lata (optymistycznie rzecz biorąc) po otwarciu metra na tym ciągu. A to i tak tylko koncepcja, nie budowa...
4bis Stalowa - Woronicza

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 30 gru 2013, 19:38

A czy tory na Kasprzaka w ogóle powinny być budowane? Jest szereg ważniejszych tras podobnej wielkości, które powinny zostać wybudowane wcześniej. Wymienić tu warto chociażby:
- dociągnięcie tramwaju z Gocławka do węzła Marsa,
- budowę tramwaju na Gwiaździstą,
- tramwaj na Gagarina.
Nie widzę powodu, dla którego akurat Kasprzaka, w pobliżu świętego metra, miałaby być budowana najszybciej, skoro tamte trasy znacząco mogłyby poprawić obsługę rejonów bez tej i tak drogiej alternatywy.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

michj

Post autor: michj » 30 gru 2013, 19:50

Przede wszystkim:
- Wilanów, Dw. Zachodni (ale warto zbudować też tory na Kasprzaka, by tą trasę pociągnąć za Zachodni i połączyć z Kasprzaka)
- Gocław
- Modlińska
No i zajezdnia Annopol.
Być może jednak będziemy musieli długo czekać na te inwestycje, jeśli obecny samorząd nie poprawi się ani nie zostanie wybrany lepszy.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 30 gru 2013, 20:14

Wymieniłem inwestycje o porównywalnej skali i kosztach. Na każdą z tych, o których piszesz ty, środki z Kasprzaka starczyłyby może do połowy.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Vilén

Post autor: Vilén » 30 gru 2013, 20:26

Poc Vocem pisze:A czy tory na Kasprzaka w ogóle powinny być budowane? Jest szereg ważniejszych tras podobnej wielkości, które powinny zostać wybudowane wcześniej. Wymienić tu warto chociażby:
- dociągnięcie tramwaju z Gocławka do węzła Marsa,
- budowę tramwaju na Gwiaździstą
Dziwne, że wrzucasz dwie ostatnie inwestycjie, i tą na Kasprzaka do dwóch różnych worków, mimo że we wszystkich trzech chodzi o to samo – dociągnięcie do końca trasy, która obecnie urywa się w połowie, i która musi być dublowana przez linie autobusowe obsługujące nieobsługiwany tramwajami odcinek.
Poc Vocem pisze:Wymieniłem inwestycje o porównywalnej skali i kosztach.
Tyle że np. tramwaj na Gagarina nie miałby większego sensu, jeżeliby go nie dociągnąć albo do Siekierek, albo do Sadyby. A już tego rodzaju inwestycje byłyby porównywalne w skali i kosztach bardziej do Gocławia, niż do Kasprzaka.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 30 gru 2013, 21:26

Vilén pisze:Dziwne, że wrzucasz dwie ostatnie inwestycjie, i tą na Kasprzaka do dwóch różnych worków, mimo że we wszystkich trzech chodzi o to samo – dociągnięcie do końca trasy, która obecnie urywa się w połowie, i która musi być dublowana przez linie autobusowe obsługujące nieobsługiwany tramwajami odcinek.
Zauważ, że na Kasprzaka jest to obsługa na dobrą sprawę jeden przystanek - PKP Kasprzaka, Ordona nie liczę, bo północna strona znajduje się w strefie dojścia do Elekcyjnej, a sam ZP jest na żądanie. Dalej, jedyną linią, którą zastąpiłby tamże tramwaj jest 105, gdyż 154 i 159 jadą niejako w poprzek względem tramwaju, a 184 wyleci po oddaniu torów na Powstańców Śląskich.

Zatem zostaje 105... tylko że 105 musi i tak dojeżdżać co najmniej do ronda Daszyńskiego, aby dowieźć ludzi z Lazurowej do metra. Oznacza to, że w bliskiej perspektywie, tzn. do czasu oddania wolskiego odcinka metra (więcej niż 3+3 czyli zapewne grubo po 2020 r.) połączenie to będzie wręcz niezbędne do realizacji autobusem. Oznacza to zaś, że instalacja tramwaju tamże nie przyniesie żadnych widocznych zysków w układzie komunikacyjnym.
Vilén pisze:Tyle że np. tramwaj na Gagarina nie miałby większego sensu, jeżeliby go nie dociągnąć albo do Siekierek, albo do Sadyby. A już tego rodzaju inwestycje byłyby porównywalne w skali i kosztach bardziej do Gocławia, niż do Kasprzaka.
Jest to mocno dyskusyjne w kontekście na przykład struktury napełnienia, jaka kształtuje się chociażby w 131. Pewnie będę żałował tego, co tu napiszę, ale autobusy na Gagarina dojeżdżają z napełnieniem rzędu miejsc siedzących i dopiero tamże wypełniają się całkowicie, co oznacza, że ulica posiada możliwość generowania potoków około 20 pasażerów na minutę w samym tylko kierunku do centrum. Jest to potok wystarczający na wypełnienie dowolnej słabej linii tramwajowej, a nawet wystarczający do uruchomienia linii mocnej. Oczywiście zakończenie linii na Sielcach postrzegam jako rozwiązanie etapowe i też uważam, że linia tamże powinna być pociągnięta dalej, ale jeśli już to na Siekierki.

Mimo to nawet taki pojedynczy etap ma większe umotywowanie niż zapewnienie obsługi jednego przystanku na Woli bez możliwości jakiejkolwiek reorganizacji układu autobusowego.

ODPOWIEDZ