Komunikacja miejska w czasie budowy II linii metra
Moderator: Wiliam
Ja wiem, że może wydam się nudny, ale poruszę ponownie temat linii 509 i okolic Dworca Wileńskiego. Po zamknięciu mostu Grota-Roweckiego linia 509 straciła znacznie na regularności - przykład z minionego tygodnia - przyszedłem na przystanek Okrzei o godzinie 7:25, czyli teoretycznie za 2 minuty powinno się pojawić 509, lecz nie pojawiło się. Dopiero o 7:33 pojawił się opóźniony kurs z 7:13 bodajże, potem następny pojawił się bodajże 7:37, opóźniony z 7:18, a na następnym cyklu świateł przemknęły kolejne dwa - opóźnione 7:18 i 7:21. Wszystkie oczywiście załadowane po dach. Następnie pojawił się kurs z 7:24 i 7:27, ale oba pojawiły się dobre 10 minut po poprzednim składzie 509. Po krótkiej wymianie zdań z kierowcą dowiedziałem się, że na Jagiellońskiej są problemy z korkami, bo na Śliwicach był przed czasem, tak na Rondzie Starzyńskiego miał na sterowniku już grubo ponad 15 minut po czasie. Tak sobie myślałem czy nie można w związku z tym uruchomić jakiejś linii szczytowej na trasie z dw. Wileńskiego do Ronda Waszyngtona, żeby jakoś ten tłum przewieźć, a nie ładować w opóźniony i już zapełnione 509.
Korki na Jagiellońskiej to małe powiedziane, to jest istny armagedon, 15 minut straty to minimum, kiedyś stałem ze 40... Korek zaczyna się przy Metropolu i w tej chwili jest dzień w dzień, dlatego kto normalny jedzie na Pragę z Zachodniej Białołęki to przesiada się w tramwaj, nie dziwota że potem nie ma normalnego dojazdu za rondem na Pragę skoro wszystko stoi w tym chorym korku...Po krótkiej wymianie zdań z kierowcą dowiedziałem się, że na Jagiellońskiej są problemy z korkami, bo na Śliwicach był przed czasem, tak na Rondzie Starzyńskiego miał na sterowniku już grubo ponad 15 minut po czasie.
126: Nowodwory - Mehoffera - Modlińska - Klasyków - Czołowa - Marywilska!
- Matrix2441
Likwidujcie 517, na pewno będzie łatwiej. ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
517 ma tak zawrotną częstotliwość, że jest właściwie pomijalne...
A przykładowo z brygad odzyskanych z 517 można zrobić częstą linię z Wileniaka na Pragę Południe
A przykładowo z brygad odzyskanych z 517 można zrobić częstą linię z Wileniaka na Pragę Południe
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
To co ty powiesz o 156? Dowózówce z/na Dw. Wschodni (z czasem przejazdu jednego półkursu ponad godzinę), jeśli chcę skorzystać z pociągu.Wolfchen pisze:517 ma tak zawrotną częstotliwość, że jest właściwie pomijalne...
Nie chcemy likwidować, chcemy ją skrócić do placu Trzech Krzyży od strony Ursusa.Matrix2441 pisze:Likwidujcie 517, na pewno będzie łatwiej.
Jakiś czas temu w którymś temacie wyliczyłem ile brygad po skróceniu 517 można odzyskać - jeśli mnie pamięć nie myli na częstą dowozówkę (nawet szczytową) dalej trzeba by mimo wszystko kilka brygad dołożyć.Wolfchen pisze:A przykładowo z brygad odzyskanych z 517 można zrobić częstą linię z Wileniaka na Pragę Południe
Mylisz funkcję linii 156 i 517 - ta pierwsza jest już typową linią socjalną, zaś druga jest lub miała być dowozówką Targówka do Centrum, jednak pełni trochę inną rolę, bo dowozi pasażerów z Targówka do dworca Wileńskiego, gdzie zapełnia się ludźmi z kilku kierunków i zawozi do Centrum, jednak częstotliwość zabija ideę tejże linii, poza tym organizator już coś takiego stworzył i jeździ po identycznej trasie - 509 i tramwaj (7, 9, 22, 25 i pochodne).ashir pisze:Tso co ty powiesz o 156? Dowózówce z/na Dw. Wschodni (z czasem przejazdu jednego półkursu ponad godzinę), jeśli chcę skorzystać z pociągu.
156 to jest kompletna pomyłka, a nie dowozówka...ashir pisze:To co ty powiesz o 156? Dowózówce z/na Dw. Wschodni (z czasem przejazdu jednego półkursu ponad godzinę), jeśli chcę skorzystać z pociągu.Wolfchen pisze:517 ma tak zawrotną częstotliwość, że jest właściwie pomijalne...![]()
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Matrix2441
Ale póki co popyt na to 517 na Targówku i Pradze jest i likwidacja linii bez czegokolwiek w zamian to nie było by dobre wyjście. Zresztą przez wiele lat to była flagowa linia tych terenów (szczególnie Targówka) w relacji z Centrum, a 160 wcale rzadko nie jeździło (460 nawet było). Problemu nikt nie widział, a nagle pojawił się teraz...
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
Błagam, musimy znów przejść do przedstawiania obserwacji zapełnienia w newralgicznych godzinach?Matrix2441 pisze:Ale póki co popyt na to 517 na Targówku i Pradze jest i likwidacja linii bez czegokolwiek w zamian to nie było by dobre wyjście. Zresztą przez wiele lat to była flagowa linia tych terenów (szczególnie Targówka) w relacji z Centrum, a 160 wcale rzadko nie jeździło (460 nawet było). Problemu nikt nie widział, a nagle pojawił się teraz...
- Matrix2441
A jakie to są dla Ciebie newralgiczne godziny? Bo dla mnie o praktycznie każdej popyt jest spory.
Czasy się zmieniają i ludzie również. 517 kiedyś kursowało co 3 minuty w szczycie, a nie zmienia to faktu, że aktualnie kursuje co 15 minut. Popyt na linię 517 z Targówka jest tylko do przystanku Dw. Wileński, gdzie ludzie wysiadają, a jedynie nieznaczna część jedzie dalej.Matrix2441 pisze:Ale póki co popyt na to 517 na Targówku i Pradze jest i likwidacja linii bez czegokolwiek w zamian to nie było by dobre wyjście. Zresztą przez wiele lat to była flagowa linia tych terenów (szczególnie Targówka) w relacji z Centrum, a 160 wcale rzadko nie jeździło (460 nawet było). Problemu nikt nie widział, a nagle pojawił się teraz...
Zależy czy 517 trafi się przed jakąś linią czy za. Regularnie od ponad roku korzystam z jednego kursu z Okrzei do Centrum i śmiem twierdzić, że zapełnienie tej linii jest zależne od powyższej formuły przyjazdu za lub przed inną linią na danym odcinku.Matrix2441 pisze:A jakie to są dla Ciebie newralgiczne godziny? Bo dla mnie o praktycznie każdej popyt jest spory.
- Matrix2441
Ale jedzie i często nie jest to taka nieznaczna część. Ilekroć tym jadę, to na Wileńskim wyładowuje się mniej, niż połowa ludzi.Domas pisze:a jedynie nieznaczna część jedzie dalej. [...]
I ta połowa mogłaby spokojnie przesiąść się w 160 i dojechać potem do Centrum metrem.Matrix2441 pisze:Ale jedzie i często nie jest to taka nieznaczna część. Ilekroć tym jadę, to na Wileńskim wyładowuje się mniej, niż połowa ludzi.
- Matrix2441
Czyli z korzystania z jednej linii robimy korzystanie z dwóch lub trzech. 
No a co? Pociąg+M2+M1+autobus. Poproszę bezpośrednią linię z Ząbek na Ursynów.