Echa objazdĂłw linii na Andersa...

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2009, 21:32

Tragedia byłaby dopiero wtedy, gdyby nie mieli innej możliwości.

Co nie zmienia faktu, że póki co nie widzę potwierdzenia twojej diagnozy w obserwacjach. Oczywiście będziemy to jeszcze sprawdzać, na wypadek gdyby rzeczywiście sytuacja była marna.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2009, 21:34

Bastian pisze:. Przy czym od razu was rozczaruję - wliczając pasażerów metra (bo czemu nie?) jestem przekonany, że łączna liczba korzystających ze zbiorkomu na terenie Bielan wzrosła.
Tu byłbym ostrożny - podobne badania na Ursynowie, przeprowadzone parę lat temu przyniosły wynik zgoła nieoczekiwany - otóż w korytarzu metra wyssało ono prawie wszystkich pasażerów autobusów i sporą część aut, ale... w rejonach dalekich od metra, autobusom spadło - pasażerowie szybko wsiedli do aut i zajęli miejsca na drogach zwolnione przez nowometrowców. Ogólny bilans tej inwestycji był bardzo bliski zeru, jeśli chodzi o modal split.

Chociaż nie da się ukryć, że Bielany jednak komunikację pozametrowską mają chyba jednak lepszą - na Ursynowie nie ma chociażby żadnej linii autobusowej "do miasta", w korytarz niemetrowski, o częstotliwości porównywalnej z 17 czy nawet 116, a jedyny realnie konkurencyjny szlak - autobusy na trakt - ewidentnie słabnie.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 sty 2009, 21:36

Fikander pisze:No a jak mają inaczej robić, skoro 116 jest rano niezabieralne i totalnie niepunktualne?
A może po prostu ludzie wolą rano dojść (wszak strefa dojścia do metra jest większa, niż do autobusu), aby oszczędzić sobie przesiadek (czynnik psychologiczny), wsiąść na wcześniejszej stacji (miejsce siedzące?), no i ew. nie czekać na zapchany autobus.

Ergo: nie powiedziałbym, że ludzie idą pieszo do metra, głównie dlatego że autobusy są zapchane/jeżdżą za rzadko. Ot, "efekt metra" równoważy kilka minut więcej spaceru dziennie.

[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2009-01-20, 21:44 ]
Korekta autora cytatu.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 20 sty 2009, 21:46

Tak, oczywiście, ludzie uwielbiają półtorakilometrowe spacery o szóstej rano w środku zimy. :term:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2009, 21:48

Ilukilometrowe? :shock:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 20 sty 2009, 21:56

A ile, Twoim zdaniem, jest z rejonu Aspektu do najbliższej stacji metra?

fraktal

Post autor: fraktal » 20 sty 2009, 22:00

Proszę o przeniesienie postów dotyczących Bielan i 116 do tematu "KM po ukończeniu pierwszej linii metra". Bo znowu zaczną się dublować dyskusje.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2009, 22:00

Zależy z której strony. Andersena na pewno bliżej - i stamtąd ludzie do metra dochodzą. Z przeciwnej strony Wólczyńskiej raczej dojeżdżają, to oczywiste.

Tylko że wcześniej wszyscy z nich musieli dojeżdżać.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 20 sty 2009, 22:09

Bastian pisze:Z przeciwnej strony Wólczyńskiej raczej dojeżdżają, to oczywiste.

Tylko że wcześniej wszyscy z nich musieli dojeżdżać.
Tylko, że problem z zabieralnością 116 rano z Aspektu (i konsekwentna migracja pasażerów do tramwajów i Młocin) pojawił się już po otwarciu ostatniego odcinka metra. Innymi słowy, gdyby wcześniej pomyśleć i zapewnić odpowiednią podaż i regularność kursów... :-$

(i pisałem, że tak się stanie, już pół roku temu)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2009, 22:25

No dobra. Tylko że przed cichnięciem 195 i 520 nie było na to wozów, ot co.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 20 sty 2009, 23:09

A po ciachnięciu tych wozów nie ma jeszcze bardziej, że likwiduje się (po raz drugi!) E-1/316 (*)?

(*) nb. a mówiłem, że fki łatwiej wyciąć, niż całą linię? :|

[ Dodano: Wto 20 Sty, 2009 23:13 ]
W ogóle, to kto w końcu na tej pseudoreformie zyska? Broniewskiego w dupę, Aspekt w dupę, Żeromskiego +/- na zero, można w ogóle mówić o znaczącej poprawie w jakiejkolwiek masowo wykorzystywanej relacji?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 20 sty 2009, 23:25

Fikander pisze:(*) nb. a mówiłem, że fki łatwiej wyciąć, niż całą linię? :|
No przecież takie jest właśnie uzasadnienie ich istnienia, czego zresztą nikt nie krył :>

Adam G.

Post autor: Adam G. » 20 sty 2009, 23:29

Fikander pisze:W ogóle, to kto w końcu na tej pseudoreformie zyska? Broniewskiego w dupę, Aspekt w dupę, Żeromskiego +/- na zero, można w ogóle mówić o znaczącej poprawie w jakiejkolwiek masowo wykorzystywanej relacji?
odnoszę wrażenie, że zyskują mieszkańcy okolic Gwiaździstej. szkoda tylko, że inni nie tyle niczego nie zyskują, co wręcz tracą :/
noidea

Harry

Post autor: Harry » 20 sty 2009, 23:37

Bastian pisze:Szczegółowych danych nie ma.
ZTM jeszcze nie przeprowadził badań napełnienia na Bielanach po rzekomych zmianach???? A kiedy zamierza? Za pół roku?
To przepraszam na jakiej podstawie ucina "fki" i dodaje 112 i brygady na 110?? Na oko??
Bastian pisze:Oczywiście będziemy to jeszcze sprawdzać, na wypadek gdyby rzeczywiście sytuacja była marna.
Marna to jest od paru miesięcy? ZTM nie zauważył?
Glonojad pisze:A może po prostu ludzie wolą rano dojść
Ja wolę. Parę razy już próbowałem dojechać jeden przystanek do metra. Rozkosz. W DS czekasz najpierw na przystanku 10 minut na cokolwiek a potem na metro.
Fikander pisze:W ogóle, to kto w końcu na tej pseudoreformie zyska?
To jest bardzo dobre pytanie. W ciągu Żeromskiego np. jest tyle samo brygad, z tą różnicą, że są nabite pod sufit - tak jak metro rano, do którego dowożą.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sty 2009, 23:39

Harry pisze:
Glonojad pisze:A może po prostu ludzie wolą rano dojść
Ja tego akurat nie napisałem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ