Należy po prostu kupić nowe tramwaje na wymianę "na miasto". Tylko tyle i aż tyle. Niektórym - np. Wspaniałaemu Prezydentowi Warszawy Lechowi "Szeryfowi" Kaczyńskiemu to się wydaje, że wydzielenie TW jako Spółki spowoduje cudowne rozmnożenie środków i radośnie będzie ona wymieniać tramwaje ze środków na bieżącą eksploatację... na ile tych środków starcza, to widzimy - na wkład własny w projekty unijne z mocną ledwością.
Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No cóż, diagnoza słuszna, zaproponowane leczenie - skandaliczne
.
Należy po prostu kupić nowe tramwaje na wymianę "na miasto". Tylko tyle i aż tyle. Niektórym - np. Wspaniałaemu Prezydentowi Warszawy Lechowi "Szeryfowi" Kaczyńskiemu to się wydaje, że wydzielenie TW jako Spółki spowoduje cudowne rozmnożenie środków i radośnie będzie ona wymieniać tramwaje ze środków na bieżącą eksploatację... na ile tych środków starcza, to widzimy - na wkład własny w projekty unijne z mocną ledwością.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wczoraj 123N widziany na 24
.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
Krzysiek_S
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
A ja kolegów serdecznie, z takimi postami, zapraszam tutaj 
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dlaczego? Tak się nazywa producent, to tak, jakbyś powiedział, że mówienie o kimś "po nazwisku" jest sztuczneSławek pisze:[ PESA brzmi sztucznie
Glizda jest mało apetyczna, gąsiennica za długa, to może stonoga? Niby nóżek (kółek) ma tylko sześć, ale
Upieram się jednak, że podobnie jak ze 105 i 13, bardzo popularna, bo łatwo mówiona, będzie nazwa odliczbowa - po prostu Stodwudziestka.
A czasy, że był jeden gatunek tramwaju... raczej nie wrócą, bo nawet gdyby podpisać umowę z PESą na zakup 400 sztuk i wycofać wszystkie wysokie, to zostaną jeszcze uboty
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No nie wiadomo, może jak się okażą remedium na warszawskie tramwaje będzie tak jak w 1969-1973, same MEX-y, same 13N, same Skody 9Tr i tak też może być teraz. Napisane jest w książce "85 lat autobusów i trolejbusów warszawskich", iż po epokach dominacji określonych marek: Chaunssonów, jelczów, berlietów, ikarusów nadchodzi epoka niskiej podłogi. Kto wie czy nie nadchodzi epoka solarisów tudzież solariso/manów, a dla tramwai epoka pesy 
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bardzo bym chciał, żeby PESA stała się tramwajowym Solarisem. Ale PESA też się musi o to starać...
Zgadzam się w całej rozciągłości, lecz niech pojawi się w warszawie także jakiś inny typ tramwaju.inż. Glonojad pisze:Bardzo bym chciał, żeby PESA stała się tramwajowym Solarisem. Ale PESA też się musi o to starać...
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 
Z nazwa to ja bym poczekal az sie przejedziemy tym tramwajem
Moze bedzie wydawal jakis charakterystyczny dziek podczas jazdy
Wtedy sie pomysli
Apropos... Tramwaj ma mniec 30m dlugosci prawda... Jak zostanie on czy moze ona
przewieziona do Warszawy?? Na zwyklej platformie w calosci czy moze w kawalkach jakos??
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie przypominam sobie nic o montażu w Wawie, a takie długie lawety, chociaż nie powszechne, istnieją - patrz zdjęcia z przyjazdu 16T do Wrocka.
Mianowicie jaki? Falowniki+silniki AC pracujące w tramwajach pod napięciem 600V niemal zawsze wydają takie same dźwięki czyli cichy gwizd aparatury i nieco inny dźwięk silnika niż DC. Ciekawe dźwięki zaczynają się dopiero od 750V (np. Metropolisy)czaroT-11 pisze:Moze bedzie wydawal jakis charakterystyczny dziek podczas jazdy
To nie stanowi problemu - pierwsze CRy dla Łodzi przyjechały z Wiednia na takiej lawecie, a to dużo dłuższy dystans niż Bydgoszcz - Warszawa.czaroT-11 pisze:Tramwaj ma mniec 30m dlugosci prawda...
15/12/2005-12/7/2019
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dla niedowiarków:
http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-127820.html
http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-127820.html