(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 25 wrz 2011, 20:49

Glonojad pisze:--_II
Od teraz to jedyna oficjalnie dopuszczalna forma skrótu mojego nicka :P
Glonojad pisze:Tyle, że cały kawał z AWFem jest taki, że szpital obsługuje równie dogodnie, jak metro :>
Ale AWF obsługuje, a to i tak lepiej, niż przychodnia.
129, 177, 178, 187, 194, 197, 207, 716, 401, 517, N35, N85, R1, R3, S1.

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 wrz 2011, 20:57

Ale AWF obsługuje także 17 co 5 minut z - gdy ostatnio nią w szczycie porannym jechałem - miejscami leżącymi...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 25 wrz 2011, 21:01

Glonojad pisze:Ale AWF obsługuje także 17 co 5 minut z - gdy ostatnio nią w szczycie porannym jechałem - miejscami leżącymi...
Może jakimś pocieszeniem będzie to, że po południu czasem uda się zapełnić miejsca siedzące. Ale tylko w pierwszym wagonie :( Choć rok akademicki może to nieco zweryfikować.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 25 wrz 2011, 21:03

Ostatnio to przez parę miesięcy studenci z rzadka na uczelnie zaglądali, miarodajne byłyby obserwacje w październiku... Niemniej pożytek z 15 pod AWF byłby większy, niż pożytek z 15 na Marymoncie-Potoku. Komu tam miałaby służyć?

Nazywam się Major Bień

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 25 wrz 2011, 21:38

Os0 pisze:Szkoda, że nie ma już pętli "Odrowąża", tam można by zakrańcować albo 6 albo 28 po zamknięciu Wileniaka.
kogo by taka linia obsługiwała? Zmarłych na cmentarzu? To już lepiej, żeby robiła wielką pętlę uliczną przez 11 Listopada i Jagiellońską.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 25 wrz 2011, 21:42

Starzyńskiego do Żaby, przed Żabą w 11 Listopada, Ratuszową, Jagiellońską do Starzyniaka? Lepsze niż kraniec na Ratuszowej, ale chyba trzeba więcej brygad, albo jeszcze gorsza częstotliwość by wyszła.

Nazywam się Major Bień

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 25 wrz 2011, 21:50

Szeregowy_Równoległy pisze:Starzyńskiego do Żaby, przed Żabą w 11 Listopada, Ratuszową, Jagiellońską do Starzyniaka? Lepsze niż kraniec na Ratuszowej, ale chyba trzeba więcej brygad, albo jeszcze gorsza częstotliwość by wyszła.
Kolejny potworek... Na ZOO przynajmniej toi-toi stoi.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 25 wrz 2011, 21:51

Szeregowy_Równoległy pisze:Ostatnio to przez parę miesięcy studenci z rzadka na uczelnie zaglądali, miarodajne byłyby obserwacje w październiku... Niemniej pożytek z 15 pod AWF byłby większy, niż pożytek z 15 na Marymoncie-Potoku. Komu tam miałaby służyć?
Oj już nie przesadzaj - piszesz, jakby między placem Wilsona a Trasą AK nikt nie mieszkał.

Kryterium wygląda ciekawie*, choć wciąż mam wątpliwości co do sensu takiej linii. Zwłaszcza, że jeżdżąc w ten sposób tracimy szansę na resztki zdeterminowanych pasażerów, którzy - być może - z Dworca Wileńskiego do Ratuszowej ZOO by sobie podeszli.

* - choć wymaga dodatkowej relacji skrętnej na i tak upierdliwej Żabie
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

osa

Post autor: osa » 25 wrz 2011, 21:59

Ktoś tą 15-ką pewnie będzie jeździć z Marymontu, ale przy konkurencji metra i 4 linii autobusowych ciężko będzie zapełnić nawet miejsca siedzące. Ja, gdy dojeżdżałem do Pałacu Młodzieży, byłem skazany na 36, mój syn będzie mieć wybór. Podejrzewam, że tam wsiądzie do tramwaju, ale z powrotem pojedzie metrem z przesiadką na pl. Wilsona.

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 25 wrz 2011, 22:09

Glonojad pisze:Oj już nie przesadzaj - piszesz, jakby między placem Wilsona a Trasą AK nikt nie mieszkał.
Większość z tych, którzy mieszkają na tym odcinku ma albo Pl. Wilsona w strefie dojścia, albo linie autobusowe, w sumie częstsze niż tramwaj. Wszystkie dowożące do metra, poza tym zapewniające relacje nie zapewniane przez tramwaj, a jednocześnie umożliwiające w miarę bezproblemową przesiadkę do tramwaju. ZP Bohomolca też nie bez powodu jest NŻ. Poza tym, na Marymoncie-Potoku tłumów nie ma, tłumy są wcześniej, tam, gdzie nie ma tramwaju.
Glonojad pisze:Kryterium wygląda ciekawie*, choć wciąż mam wątpliwości co do sensu takiej linii. Zwłaszcza, że jeżdżąc w ten sposób tracimy szansę na resztki zdeterminowanych pasażerów, którzy - być może - z Dworca Wileńskiego do Ratuszowej ZOO by sobie podeszli.
Przecież dalej mogą podejść do Ratuszowej-Zoo, tylko na przystanek, a nie na kraniec.

Nazywam się Major Bień

wlv

Post autor: wlv » 25 wrz 2011, 23:01

Szeregowy_Równoległy pisze:Przecież dalej mogą podejść do Ratuszowej-Zoo

Grupa mocno zdeterminowanych to jedynie podzbiór resztek zdeterminowanych. Ja na przykład odpadam. Przewidujesz dzikie tłumy lokalnie na tym Tour de Nowa Praga?
Szeregowy_Równoległy pisze:ZP Bohomolca też nie bez powodu jest NŻ. Poza tym, na Marymoncie-Potoku tłumów nie ma, tłumy są wcześniej, tam, gdzie nie ma tramwaju.
No to te tłumy (na miarę naszych skromnych możliwośći-tłumiki ;) ) się wzbudzą, ze strefy dojścia na skrzyżowanie Potockiej z Mickiewicza na plac Wilsona SIĘ zasadniczo CHODZI, a ciąg Andersa-Marszałkowska osiągany w podobnym czasie co metrem jest dosyć atrakcyjnym punktem podróży.
Obie pętle przy Potockiej są tak samo złe/dobre, a AWF to kolejne minuty jazdy, no i tymczasowość, chyba że 6/15/17 na torach tramwajowych przy lesie co 2,5 minuty w szczycie(jak między wprowadzeniem taktu 10 min, a zamknięciem wiaduktu) to docelowa podaż? Bo jeżeli nie to ten tramwaj z Bielan na Marszałkowską może być nie do ruszenia(por. z koncepcją dziadowej szóstki).

Awatar użytkownika
Szeregowy_Równoległy
Szeregowe Chamidło

Post autor: Szeregowy_Równoległy » 25 wrz 2011, 23:21

wlv pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:Przecież dalej mogą podejść do Ratuszowej-Zoo
Grupa mocno zdeterminowanych to jedynie podzbiór resztek zdeterminowanych. Ja na przykład odpadam. Przewidujesz dzikie tłumy lokalnie na tym Tour de Nowa Praga?
Nie. Glon napisał, że do krańcującej przy zoo szóstki może ktoś podejść z Wileniaka, ja napisałem, że moim zdaniem tak samo mogą podejść do przejeżdżającej koło zoo szóstki. I to tyle.
wlv pisze:
Szeregowy_Równoległy pisze:ZP Bohomolca też nie bez powodu jest NŻ. Poza tym, na Marymoncie-Potoku tłumów nie ma, tłumy są wcześniej, tam, gdzie nie ma tramwaju.
No to te tłumy (na miarę naszych skromnych możliwośći-tłumiki ;) ) się wzbudzą, ze strefy dojścia na skrzyżowanie Potockiej z Mickiewicza na plac Wilsona SIĘ zasadniczo CHODZI, a ciąg Andersa-Marszałkowska osiągany w podobnym czasie co metrem jest dosyć atrakcyjnym punktem podróży.
Oczywiście, sam mieszkam na Andersa. Niemniej, 157 co 12 minut jest równie atrakcyjne, jak tramwaj co 10 minut. A potok z potoku jest raczej autobusowy.
wlv pisze:Obie pętle przy Potockiej są tak samo złe/dobre, a AWF to kolejne minuty jazdy, no i tymczasowość, chyba że 6/15/17 na torach tramwajowych przy lesie co 2,5 minuty w szczycie(jak między wprowadzeniem taktu 10 min, a zamknięciem wiaduktu) to docelowa podaż? Bo jeżeli nie to ten tramwaj z Bielan na Marszałkowską może być nie do ruszenia(por. z koncepcją dziadowej szóstki).
Koncepcja dziadowej szóstki sprawia, że w mojej wizji szóstki nie ma, jest natomiast 15 do AWF. Bo AWF to jakiś cel podróży dla dużej grupy ludzi, Marymont-Potok już nie. Moim zdaniem relacja AWF - Bankowy realizowana bezpośrednim tramwajem jest konkurencyjna z przesiadką do metra. Różnica czasowa niewielka, komfort znacząco wyższy. Inna sprawa, że ten AWF to z braku alternatywy, a tramwaj do Potoku moim zdaniem nie ma sensu, to też jest wybór mniejszego zła.

Nazywam się Major Bień

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 25 wrz 2011, 23:57

Adam G. pisze:Ciekaw jestem, po co właściwie uruchamiać 6 w takiej postaci. Na Bielanach i Żoliborzu jedzie z grubsza tam, gdzie metro i 116 - będą nią jeździć przypadkowi i nieliczni ludzie. Na Pragę w sumie też nigdzie, poza ZOO, nie dojeżdża - nie dowiezie ani do Wileńskiego, ani do Wschodniego. Zamiast puszczać taki chłam, należałoby albo wymyślić mu lepszą trasę (niech chociaż zahacza o ten Wileński, jedzie na Wschodni, coś w tym stylu) albo zrezygnować w ogóle, a na odcinku Wilsona - Potocka zostawić tylko zjazdy do zajezdni, żeby coś te tory przecierało.
Węzeł Wileński się przesunie trochę w stronę Ratuszowej, w tym jest jakaś szansa.
ŁK

wlv

Post autor: wlv » 26 wrz 2011, 1:11

Szeregowy_Równoległy pisze:że moim zdaniem
Tyle, że twoje zdanie jest błędne.
Zamknięcie Targowej znacznie utrudni dojazd na Pragę pasażerom osieroconych po zawieszeniu 6, która tych pasażerów miała całkiem sporą ilość jeżdząc co 10 minut w szczycie.
Nie będzie to oczywiście potok na silną linie magistralną, ale tu jest problem na jaką? MSZ solówki z normalną czestotliwością miałyby szanse na przyzwoite wykorzystanie. Ale to ruletka.
Szeregowy_Równoległy pisze:Niemniej, 157 co 12 minut jest równie atrakcyjne, jak tramwaj co 10 minut.
No tyle, że mówimy tu o zupełnie innych celach podróży.
Szeregowy_Równoległy pisze:A potok z potoku jest raczej autobusowy.
Szeregowy_Równoległy pisze:Bo AWF to jakiś cel podróży dla dużej grupy ludzi
Ale właśnie raczej nie jest. Jest za to dalej od placu Wilsona, który należy uznać za początek "koniecznej" trasy linii tramwajowej Żoliborz-Marszałkowska, ma obsługę silną linią tramwajową,
jest za to świetnym powrotem do tradycji łączenia każdej ulicy z każdą za pomocą rzadkiej linii, która na dodatek ma w zamieszkanej strefie dojścia konkurencję metra.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 26 wrz 2011, 10:52

Przede wszystkim w tych rozważaniach --_II brakuje logiki (przepraszam, coś ostatnio często się jej czepiam :P). Otóż być może lepiej i byłoby na razie 6 nie uruchamiać i zostawić tory na Słowackiego puste (choć ja do tego wbrew pozorom przekonany nie jestem). Głównym powodem jej uruchomienia jest, jak wygląda, "niepolityczność" zostawienia tych torów jako nieużywanych. A skoro tak, to jaki sens ma w ogóle rozważanie niepuszczania linii na POTOK? Przecież tu byłaby ta sama argumentacja.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ