(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
-
michael112
- Bastian
- Sułtan Maroka
Przy czym na 35 znów zagoszczą 13N... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
michael112
Właśnie. Warto się nad tym pochylić...
To już nie pierwszy raz, kiedy ktoś "zapomniał" zlikwidować linię. Pamiętacie połączenie 20 i 13? Tam było sformułowanie "... nowa linia powstała z połączenia linii 20 i zawieszonej linii 13". To 13 też jest formalnie w zawieszeniu? Oj, coś ostatnio ZTM nie lubi używać słowa "likwidacja".
To już nie pierwszy raz, kiedy ktoś "zapomniał" zlikwidować linię. Pamiętacie połączenie 20 i 13? Tam było sformułowanie "... nowa linia powstała z połączenia linii 20 i zawieszonej linii 13". To 13 też jest formalnie w zawieszeniu? Oj, coś ostatnio ZTM nie lubi używać słowa "likwidacja".
Wydaje mi się, że 13 zlikwidowali, nie zawiesili. I ZTM się nie boi używać słowa "likwidacja", bo właśnie 46 oficjalnie likwidują.michael112 pisze:Właśnie. Warto się nad tym pochylić...
-
michael112
ashir pisze:Wydaje mi się, że 13 zlikwidowali, nie zawiesili. I ZTM się nie boi używać słowa "likwidacja", bo właśnie 46 oficjalnie likwidują.
Co do drugiego zdania, uważam że się boi. Ile linii ostatnio zlikwidowano bez zawieszenia? 505. Tyle tylko pamiętam. Nawet jak przedłużono 715 do <M> Wilanowska, to 809 & 815 było przez miesiąc zawieszone, mimo że od razu było wiadomo, że w nowej sytuacji nie będzie potrzebne. W dodatku, 1 sierpnia nastąpiła formalna likwidacja, a tabliczki na przystankach wisiały chyba jeszcze przez miesiąc
Większość zawieszają, często na wiele miesięcy (jak 46, 36), a informację o likwidacji nie zawsze łatwo jest odnaleźć. Miesiąc temu, napisano np. tylko że 382 nie powróci po wakacjach. Informację o formalnej likwidacji znalazłem jedynie na kilku przystankach i później w jakimś komunikacie, którego pierwotnie nie widziałem na głównej stronie. Takie 46 można było już dawno zlikwidować.
Wracając do poruszonej wcześniej 15: Ona była również zlikwidowana w zakamuflowany sposób. Pamiętam, jak napisano coś w stylu: zmiany wprowadzone xx.02.2008 dla linii 10, 14, 15 i 35 zostają uznane jako stałe. Zamiast napisać "zlikwidowana", trzeba się było tego domyślić.
Natomiast teraz, w ulotce napisali "uruchomienie", nie "odwieszenie" (jak napomknął Pawcio). Co ciekawe jednak, w stosunku do 6 również napisali "uruchomienie", choć ta nigdy nie została formalnie skasowana.
Interesujący może też być status 101, 150, 155 i 506. Z tego co mi się wydaje, 101 jest zlikwidowane, bo napisali o zmianach uznanych za stałe (tak jak 15), natomiast pozostałe są chyba zawieszone, chociaż za bardzo nie wierzę w ich powrót.
A powiedzcie mi jaka jest różnica między linią zawieszoną a skasowaną? Jednej i drugiej nie spotkacie na ulicach. Jak ZTM wpadnie na pomysł ponownego uruchomienia, to pasażerowi będzie naprawdę obojętne czy wsiada w linię przywróconą czy uruchomioną. Dyskusja czysto akademicka. Ewentualnie może powstać pytanie, czy uruchomienie linii tramwajowej nie wymaga nowych zezwoleń?
Nie, to nie komunikacja drogowa.Paweł D. pisze:Ewentualnie może powstać pytanie, czy uruchomienie linii tramwajowej nie wymaga nowych zezwoleń?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
13 jest zawieszona. Nawet ostatnio została ujęta w wykazie linii, na których nie zaleca się wysyłania 116N*. Co ciekawe, jadąca po podobnejtrasie 20 stoszesnastki teoretycznie może mieć...
Z drugiej jednak strony, w maximum tramwajowym nie figuruje,w przeciwieństwie do 6, 36 oraz 46 (hm, może go magia 6 na pozycji jedności).
Z drugiej jednak strony, w maximum tramwajowym nie figuruje,w przeciwieństwie do 6, 36 oraz 46 (hm, może go magia 6 na pozycji jedności).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
I na skasowanej linii zakazali stoszesnastek wysyłać? Jejku, to nie Paryż w latach 30, chyba można to wszystko jakoś ogarnąć...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.