Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

A teraz o polityce... (tej krajowej)

Moderator: Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 27 paź 2015, 10:22

Wiliam pisze:chodzi mi o wiarygodność i rzetelność, bo w kulturę ani błyskotliwość Macierewicza nie wątpię
.
Na pewno nie przytoczyłem w druczku wszystkich wpadek pana Macierewicza, niemniej mogę podać przykład rzetelności, o którą mi chodziło.
Wystarczy przypomnieć sprawę Caracali. Macierewicz zapytany o sensowność zakupu oczywiście go zanegował przytaczając takie dane jak: użycie ich na świecie i w wojsku francuskim, opis rozwiązań technicznych itd. Następnie wysnuł tezę, że rozpisanie przetargu pod Caracale miało cel polityczny (powstrzymanie sprzedaży okrętów podwodnych Rosji?) lub prywatny (ktoś wziął w łapę?), insynuacje te mają sens, jeśli przyjąć, tak jak Macierewicz, że uwalono zakup lepszych Blackhawków.
Jaki komunikat sformułowało MON? "Caracale są lepsze, bo są lepsze, a Macierewicz to paranoik i ch...". Ja tu widzę pewną różnicę jakościową, w tym merytoryczną.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

cns80

Post autor: cns80 » 27 paź 2015, 11:31

Tyle że specjaliści wojskowi twierdzą że jednak lepsze na daną chwilę są Caracale. M.in. dlatego że spełniają wymagania przetargu, bo BH byłby zaoferowany z inną specyfikacją niż wymagana ;) I twierdzą to w rozmowach prywatnych, a nie pod publiczkę, "bo premier kazał tak mówić".

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 27 paź 2015, 12:49

Gdzieś widziałem opracowanie, że pozostałe oferty nie spełniały wymogów formalnych - jeden z oferentów zaoferował helikopter na mniejszą niż wymagana liczbę osób i w dodatku w wersji cywilnej, bo wojskowa jest dopiero w późnych testów, więc niech sobie armia polata cywilnym przez jakiś czas, a oni potem to wymienią i dostarczą właściwe.

Dziwi mnie, że strona rządowa nie opublikowała jednego, porządnego dementi na zarzuty ówczesnej opozycji i związkowców. Jednego, konkretnego, ze szczegółowym wskazaniem dlaczego pozostali oferenci odpadli, a nie ogólnikowym twierdzeniem, że "nie spełniały wymogów"

Jakby wybrali ofertę niespełniającą kryteriów (a zadowalającą związkowców) i coś się później stało, to znów byłaby wina "poprzedniego rządu, bo złe helikoptery wybrał"...
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 27 paź 2015, 13:17

cns80 pisze:Tyle że specjaliści wojskowi twierdzą że jednak lepsze na daną chwilę są Caracale. M.in. dlatego że spełniają wymagania przetargu, bo BH byłby zaoferowany z inną specyfikacją niż wymagana ;) I twierdzą to w rozmowach prywatnych, a nie pod publiczkę, "bo premier kazał tak mówić".
Można przytoczyć pewną liczbę zgoła przeciwnych twierdzeń, więc ciężko o jednoznaczną opinię.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

cns80

Post autor: cns80 » 27 paź 2015, 13:54

Podstawą jest to że BH został zaproponowany w wersji cywilnej i na testy w 2015 taki podstawiono. Właściwy (czyt. wojskowy) miał być gotowy na 2017 tymczasem wtedy to już miała się rozpocząć dostawa.
Chyba nie będziesz nakłaniał komisji przetargowej do przyjęcia oferty niezgodnej z opisem przedmiotu zamówienia ? Śmigłowiec podstawiony na testy był niezgodny z treścią SIWZ więc Wykonawca może winić tylko siebie.

Awatar użytkownika
Paweł_K
Taki ligowy Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Paweł_K » 27 paź 2015, 14:02

Związkowcy nie omieszkali oczywiście napisać listu do prezydenta Dudy, że wymagania wojska w takim przypadku nie powinny być jedynym kryterium. Jasne, niech sobie żołnierze lecą na misję cywilną wersją Black Hawka, przecież Gott mit uns i już za dwa lata będzie wersja wojskowa. Kurwa, jak markety wyprowadzają zyski do krajów w których są ich siedziby główne, to związkowym ciurom przeszkadza, ale jak na przetargu ma skorzystać amerykański właściciel Mielca, to już nie. Fuckin' logic!
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon

Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...

Awatar użytkownika
yavorius

Post autor: yavorius » 27 paź 2015, 14:10

Os0 pisze:Ze wstępnych wyliczeń wynika, że Razem dostanie 14 mln dofinansowania z budżetu. To jak, 75% podatek i redystrybucja dla maluczkich?
A to dotację dla partii politycznej (która jest przychodem) można sobie przelać na własne konto jako dochód i zapłacić od tego PIT? Ciekawe.
Rozumiem, że Krul i Kukiz, którzy "nie chcą naszych pieniędzy" oddają dotacje z powrotem?:D
Ostatnio widziany 12.04.2018 w 522

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 27 paź 2015, 15:29

PiS dostał ostatecznie 235 mandatów. Natomiast Platforma i Nowoczesna mają razem mniejszość blokującą zmiany konstytucyjne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 27 paź 2015, 15:52

pawcio pisze:PiS dostał ostatecznie 235 mandatów. Natomiast Platforma i Nowoczesna mają razem mniejszość blokującą zmiany konstytucyjne.
A z PSLem jeszcze to już w ogóle hoho.
Chociaż tyle dobrego.
Obrazek

pietia

Post autor: pietia » 27 paź 2015, 19:35

Akurat PSL łatwiej byłoby Pis-owi "podkupić" do poparcia ewentualnych zmian. Tym bardziej, że klub parlamentarny PSL będzie bez Piechocińskiego, Pawlaka, Zycha czy Stefaniuka, więc tak naprawdę nie wiadomo, jaką drogą pójdą ludowcy po wyborach

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 27 paź 2015, 19:58

Zawsze popierali zwycięzców a do PISu im bardzo blisko.
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

px33

Post autor: px33 » 27 paź 2015, 20:58

Im jest blisko do każdego...

Awatar użytkownika
Wiliam

Post autor: Wiliam » 27 paź 2015, 21:16

Niby tak, ale chyba nigdy nikt tak obcesowo nie wchodził na ich teren. Toteż poparcie PiSu przez PSL oznacza pełną anihilację tego drugiego.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 paź 2015, 21:45

Jaki jest los przystawek to raczej wszyscy eiedza.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

sajbeer

Post autor: sajbeer » 27 paź 2015, 22:02

Glonojad pisze:Jaki jest los przystawek to raczej wszyscy eiedza.
Glonie popraw się. :p
Ostatnia skonsumowana "PARÓWKA"
21.12.2012
366+218 :arrow: 013B/28
Przedostatnia:
7.12.2012
140+685 :arrow: 019B/33 :D :tancze:

ODPOWIEDZ