120Na SWING

Moderatorzy: JacekM, Dantte

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 26 paź 2010, 22:17

Lengyel, magyar, ket jó barat, kto wie czy TW nie postanowiły wspomóc bratanków dopadniętych kryzysem :D
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

przewoz

Post autor: przewoz » 27 paź 2010, 12:29

Tymczasem w Swingach:
W okresie jesiennym, gdy z powodu opadających liści torowiska stają się śliskie, wystąpiono do producenta tramwaju, o zmniejszenie na ten okres ich prędkości konstrukcyjnej do 55 km na godzinę"
bo:
"Motorniczy rozpędził tramwaj do prędkości 63,2 km/h (... ) nie zdołał zatrzymać tramwaju na wysokości przystanku Stawki, z powodu poślizgu kół"
TW przemówiło. Tu wycinki z TVNW:
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1679544 ... omosc.html
Zwrot "nie zdołał zatrzymać" chyba mało adekwatny, bo to było mało powiedziane. Przerżnął dwukrotnie drogę hamowania z tej prędkości - tak powinno być.
Pytanie - czy to właściwa metoda? Co to niby da? Parówkę z 60 się zatrzyma to i Swinga musi się dać zatrzymać. Nie tak się eliminuje problemy drogie TW...

Awatar użytkownika
chester

Post autor: chester » 27 paź 2010, 13:09

Rano w TVN Warszawa na pasku przewijana była informacja, że w swingach założony będzie kaganiec na 55 km/h.
Dlaczego pieprzone pierożki są dobre, a pieprzone życie już nie? (B. Schaeffer)
Historia uczy jednego - nigdy nikogo niczego nie nauczyła.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 27 paź 2010, 13:46

Bo to wielka różnica czy hamuje na madzie z 55 czy 63. Ale ważne ze "coś robią" ](*,)

Awatar użytkownika
JKTpl
Kontakt:

Post autor: JKTpl » 27 paź 2010, 18:16

Na za 4 minuty w "Miejskim reporterze" TVN Warszawa zapowiadany jest temat kagańców w Swingach.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 27 paź 2010, 18:32

chester pisze:Rano w TVN Warszawa na pasku przewijana była informacja, że w swingach założony będzie kaganiec na 55 km/h.
Stare PESY już takowy od kilku tygodni mają założony, myślałem że równolegle ograniczano też Swingi.
noidea

przewoz

Post autor: przewoz » 27 paź 2010, 21:10

Adam G. pisze:Stare PESY już takowy od kilku tygodni mają założony
Czyli co, w tamtym roku byliśmy narażeni na niebezpieczeństwo? ;) No w końcu to dla bezpieczeństwa te ograniczenia...

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 27 paź 2010, 21:13

przewoz pisze:
Adam G. pisze:Stare PESY już takowy od kilku tygodni mają założony
Czyli co, w tamtym roku byliśmy narażeni na niebezpieczeństwo? ;) No w końcu to dla bezpieczeństwa te ograniczenia...
Nie, w tym roku jesteśmy narażeni na wybory :term:
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

podrozny113

Post autor: podrozny113 » 27 paź 2010, 22:42

piotram pisze:Bo to wielka różnica czy hamuje na madzie z 55 czy 63.
Czy masz na myśli to zjawisko? (za wikipedią)"Mada - bardzo śliska powierzchnia szyny kolejowej lub tramwajowej powstająca z organicznych substancji (liście, nasiona kwitnących roślin, smoła, smog) w połączeniu z niewielką ilością wilgoci. Wydłuża drogę hamowania pojazdów szynowych nawet o kilkaset procent. Szyna zamiast metalicznego połysku przybiera kolor ciemnoszary lub czarny".

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 paź 2010, 22:43

przewoz pisze: Parówkę z 60 się zatrzyma to i Swinga musi się dać zatrzymać. Nie tak się eliminuje problemy drogie TW...
Parówkę się zatrzyma hamowaniem służbowym na długości 60 metrów (przystanek) z 63 km/h? Wątpię, nawet na suchej nawierzchni. Matematyka jest bezlitosna - zejście z prędkości 18 m/s przy opóźnieniu 1,4 m/s2 (średnim dla całego hamowania!) wymaga prawie 13 sekund, a w tym czasie wagon przebywa ponad STO metrów. Zejście przy nagłym (3,0 m/s2 sprawdzane zgodnie z przepisami na prostym, poziomym i suchym odcinku toru dla prędkości 30 km/h) zajmuje 54 metry, czyli na styk.

To oznacza, że motorniczy wjeżdżając na przystanek z prędkością 60 km/h zakładał hamowanie nagłe (!).

Aha, ja uważam, że decyzja o 55 była błędem.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 28 paź 2010, 0:16

Zaraz zaraz, ale czy on rozpoczął hamowanie równo z krawędzią przystanku? Chyba trochę wcześniej, taki odważny by nie był, szczególnie tam...
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

przewoz

Post autor: przewoz » 28 paź 2010, 10:00

Glonojadzie - jak wiesz, że motorniczy zaczął hamowanie równo z przystankiem, to zgoda. Ja nie mam takich danych.
Tak czy inaczej takie postawienie sprawy, czyli zakładanie okresowych ograniczeń jest moim zdaniem niewłaściwym postępowaniem. Jak już, to na wszytskie tramy założyć. Problemu nie widzę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 paź 2010, 10:50

120N już od kliku tygodni ma. Nie zauważyłem, by na takiej 9 nagle zaczęły jeździć ze składami stopiątek na ogonie. 123N też ma mieć, 116 podobno też mają już od dawna...

Tym niemniej uważam to za decyzję nienajlepszą, a na pewno - beznadziejnie wręcz przez TW sprzedaną.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Siecool

Post autor: Siecool » 28 paź 2010, 12:22

Swoją drogą czy Swingi faktycznie mają w odróżnieniu od PES bezpiecznik na obwodzie hamowania?
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 paź 2010, 12:52

Nie mam bladego pojęcia czy mają, a tym bardziej, czy w odróżnieniu.

ODPOWIEDZ