Remonty pętli autobusowych w Warszawie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 28 paź 2008, 13:19

Teokryt pisze:Szkoda ze nie będzie wymiany nawierzchni peronów, poprawy kanalizacji deszczowej i oświetlenia.
Będzie.
Podczas budowy P&R. ;-)

Teokryt

Post autor: Teokryt » 28 paź 2008, 13:30

Ciekawe za ile lat? Bo nowe wiaty na połamanych peronach z płyty chodnikowej.
Obrazek

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 28 paź 2008, 14:01

Mowa była o 2010.

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 28 paź 2008, 15:53

Przydałoby się jeszcze poszerzenie stanowisk (zwłaszcza 04), bo czasem ciężko jest się minąć i wyjechać z pętli.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 28 paź 2008, 16:49

Zapomnijcie. Pętla została wykonana na podstawie zatwierdzonego projektu budowlanego. Jej poprawki teraz = przyznanie się do błędu wszystkich, którzy się przyczynili do powstania zatwierdzonego projektu.
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 28 paź 2008, 17:10

tarantula01 pisze:Zapomnijcie. Pętla została wykonana na podstawie zatwierdzonego projektu budowlanego. Jej poprawki teraz = przyznanie się do błędu wszystkich, którzy się przyczynili do powstania zatwierdzonego projektu.
Domniemywam że podobnie jest w sytuacji skrętu we Włościańską, gdzie ciężko się wyrobić autobusem, do tego uważać trzeba na ciągle biegających ludzi (-X

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 28 paź 2008, 17:22

Ależ oczywiście:
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-marymont080812.doc
rysunek: http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-marym ... 12_zal.jpg
i odpowiedź:
http://radny.com.pl/pisma/ztm/ztm-marym ... 30_ztm.jpg

choć akurat zbyt ostrego łuku nie opisałem (jest o promieniu co najmniej 12 m).
Tak dla warszawskiej obwodnicy www.siskom.waw.pl
Na zdjęciu jest ul. Światowida. Ciekawe, czy tramwaj też tak będą budować?
Wojciech Tumasz
radny dz. Białołeka
www.radny.com.pl

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 23 sty 2009, 17:22

ZTM pisze:Pętle przejdą metamorfozę

Kolejne cztery pętle autobusowe zostaną wyremontowane w tym roku. Zmodernizowane zostaną postoje: Wilanów, Cmentarz Północny-Brama Główna, Międzylesie oraz Stare Bemowo. W tym roku na ten cel przeznaczono ok. 3,45 mln zł.

Wyremontowane bowiem zostaną zarówno perony przystankowe, jak i miejsca postojowe dla autobusów. Perony zostaną obłożone elegancką kostką brukową. Na krawędziach znajdą się płytki z wypustkami, które ułatwią orientację osobom niewidomym lub słabowidzącym. Wyremontowane będą także nawierzchnie pętli, dzięki temu łatwiej będzie manewrować kierowcom autobusów. Zyskają one także oświetlenie. Wykonawcy robót zadbają również o otaczającą je zieleń.

Pierwsze przetargi na projekty i remonty pętli, zostaną ogłoszone najprawdopodobniej w marcu. Wszelkie prace modernizacyjne powinny zakończyć się przed końcem roku. Co ważne, prace remontowe będą najprawdopodobniej prowadzone, bez konieczności całkowitego wyłączania pętli z ruchu, dzięki temu utrudnienia w funkcjonowaniu komunikacji miejskiej, będą nieznaczne.

Wbrew pozorom, remonty pętli to nie są wcale łatwe przedsięwzięcia, wykonawcy muszą uwzględnić cały szereg warunków i okoliczności, które niejednokrotnie mogą utrudniać prowadzenie prac. Część postojów, jak np. wyremontowana pod koniec ubiegłego roku pętla Żerań FSO, położonych jest na "trudnym" gruncie, który często nasiąka wodą. Tworzy się wtedy tzw. wodna poduszka. W trakcie ruchu ciężkich pojazdów, z tego powodu może dochodzić do uszkodzenia nawierzchni pętli. W tego typu sytuacjach stosowane są różne sposoby wzmacniania gruntu. Warstwy podbudowy mają niejednokrotnie po kilkadziesiąt centymetrów grubości. Bywa, że bezpośrednio pod pętlami, przechodzą też instalacje kanalizacyjne (np. kanalizacji deszczowej) lub ciepłownicze, które, w przypadku awarii, również mogą mieć wpływ na podmywanie jezdni.
Ciekawe, zwłaszcza pętla wilanowska... Może to być pretekst do ubicia 130... Ale też i szansa na jakieś bonusy dla okolic (Powsinek :) ).
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 23 sty 2009, 17:24

TGM pisze:Perony zostaną obłożone elegancką kostką brukową.
elegancką kostką "burkową" typu Bauma?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 23 sty 2009, 17:29

MeWa pisze:
TGM pisze:Perony zostaną obłożone elegancką kostką brukową.
elegancką kostką "burkową" typu Bauma?
W przypadku Wilanowa to chyba jakiś konserwator czy ktoś podobny powinien mieć coś do powiedzenia...
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 23 sty 2009, 17:38

A ja jestem ciekaw czemu na liście nie ma Gwiaździstej? Czy oni naprawdę czekają aż będą musieli wszystko nie będące Ikarusem ściągać stamtąd przy użyciu ciężkiego holownika (z powodu zalania. urwania zawieszenia itp.)?
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 23 sty 2009, 18:15

Perony zostaną "obłożone kostką"? Kto to do cholery* pisał? Sprzątaczka? Pomijam fakt, że słowo jest nietechniczne, jest jednak bezsensownie użyte. Mam rozumieć, że zostaną wybudowane perony i, już gotowe, zostaną dookoła obłożone kostką? Żeby je zabezpieczyć przed zużyciem? Najazdem przez opony autobusów?

:mur:

*- u Jarka mocniej nie napiszę, ale gdyby to było na TiP wypadałoby użyć sformułowania mocniejszego, z nędzą w tle na przykład.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 sty 2009, 18:54

Kolejne cztery pętle autobusowe zostaną wyremontowane w tym roku.
Jeśli tak, jak Żerań FSO, to niech nas Opatrzność ma w swojej opiece... :twisted:
volviak pisze:A ja jestem ciekaw czemu na liście nie ma Gwiaździstej?
Spokojnie, Gwiaździsta jest budowana od podstaw kilkadziesiąt metrów dalej.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 23 sty 2009, 19:16

Bastian pisze:Spokojnie, Gwiaździsta jest budowana od podstaw kilkadziesiąt metrów dalej.
:arrow: Jest? To znaczy, że już?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 23 sty 2009, 19:28

Jest lub ma być, nie jestem pewien :P

W każdym razie po obecnej pętli niczego prócz doraźnego podłatania spodziewać się nie można.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ