Moderator: Wiliam
-
Krzysiek_S
ftp://85.128.61.21/petla_goclaw/
Proponuje połączyć wszystkie podobne tematy w jeden, bo może być więcej tego.
Oczywiście nie mam zamiaru wchodzić w kompetencie modów, to jest tylko moja cicha propozycja.

-
Colony
-
Kontakt:
Szkoda, że jej nie powiększa, przydałoby się. Ale na remont zasługuje, bo się biedaczka sypie.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
-
MZ
- Słońce Radomia
-
Kontakt:

W porównaniu z poprzednimi latami, trochę jednak zaczyna się dziać.
Szkoda tylko, że nie wzięli się też za nierówną i ciasną pętlę MARYSIN.
GW pisze:Lifting pętli autobusowych
Justyna Trocka, ostatnia aktualizacja 2007-07-24 20:29
Całkowicie zmieni się pętla na Gocławiu - powstają podjazdy dla niepełnosprawnych, a przystanki będą podwyższone. Podobny remont trwa na Sadybie, skończył się na os. Ostrobramska, a czeka pętle na Bródnie i Natolinie.
Przy skrzyżowaniu ul. Bora-Komorowskiego z Jugosłowiańską koparka zrywa już stary asfalt. Robotnicy zaczęli układać nową kostkę brukową na chodnikach i peronach przystanków znajdujących się na pętli. Będą wyższe od dotychczasowych, aby pasażerom łatwiej wsiadało się do autobusów. Z kolei fragmenty krawężników mają być obniżone jako podjazdy dla niepełnosprawnych. Na terenie pętli zostaną wyznaczone przejścia dla pieszych. Zarząd Transportu Miejskiego zamierza też wymienić wiaty przystankowe i zamontować dodatkowe kosze na śmieci. Będzie więcej zieleni.
- Remont prowadzimy z myślą już o trzeciej linii metra, która będzie kończyć się właśnie w okolicach pętli na Gocławiu - podkreśla Michał Powałka, rzecznik ZTM. Choć nie wiadomo jeszcze, kiedy powstaną tu tunele metra, autobusy będą dowozić pasażerów właśnie do jego końcowej stacji zapewne także z różnych części Wawra. Muszą więc mieć miejsce do zawracania.
Teraz podczas przebudowy część linii zabiera pasażerów z innych przystanków lub kursuje objazdami. Jednocześnie trwa bowiem remont starej części ul. Bora-Komorowskiego (ruch prowadzi otwartą niedawno sąsiednią jezdnią).
Oprócz pętli na Gocławiu ZTM remontuje inną - na Sadybie. Skończył się już remont zawrotki na os. Ostrobramska. Trwają poszukiwania wykonawców remontów na Bródnie u zbiegu Chodeckiej i Krasnobrodzkiej oraz na Natolinie - ZTM chce, żeby były gotowe przed końcem listopada.
Jeszcze w tym roku zacznie się budowa pętli autobusowej przy ul. Włościańskiej koło stacji metra Marymont. Dzięki temu podróżni jadący z Bielan, Białołęki i Bródna w stronę centrum będą mogli wygodnie przesiadać się do metra.
-
MeWa
- Cukiereczek
Podoba mi sie ta wersja z III linia metra

Przez kilkanascie lat wiele moze sie zmienic, a ja bym raczej postawil na wybudowanie nowoczesnego terminala autobusowego, takiego, jakie buduje sie na calym swiecie...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
Rosa
Jakos nie jestem przekonany co do tej kostki brukowej zamiast asfaltu. W czym ona jest niby lepsza?
-
MZ
- Słońce Radomia
-
Kontakt:
Rosa pisze:Jakos nie jestem przekonany co do tej kostki brukowej zamiast asfaltu. W czym ona jest niby lepsza?

Jeśli jest dobrze ułożona na solidnej podbudowie, to nie zrobią się tam koleiny. Zdecydowanie lepsza byłaby nawierzchnia betonowa, ale kostkę łatwiej zdjąć w przypadku konieczności wykonania jakichś robót drogowych. Beton trzeba kuć.
-
Tadek A.
-
Kontakt:
No, wydaje mi się, że np. na Sadybie podbudowa jest solidna. Poza tym kostka jest bardziej estetyczna od betonowych płyt. Tylko faktycznie - jak napisał MZ - pod warunkiem naprawdę fachowego ułożenia a nie tak jak na Metro Wilanowska gdzie chodnik się rusza pod nogami (w pobliżu wiaty przystanku 108 lub 186 - nie pamiętam dokładnie).
-
Janeczek
MZ pisze:Rosa pisze:Jakos nie jestem przekonany co do tej kostki brukowej zamiast asfaltu. W czym ona jest niby lepsza?

Jeśli jest dobrze ułożona na solidnej podbudowie, to nie zrobią się tam koleiny. Zdecydowanie lepsza byłaby nawierzchnia betonowa, ale kostkę łatwiej zdjąć w przypadku konieczności wykonania jakichś robót drogowych. Beton trzeba kuć.
Z tego co mi wiadomo nawierzcnie betonowe robi (przynajmniej robiła) tylko jedna firma w Polsce.
-
Colony
-
Kontakt:
MeWa pisze:Przez kilkanascie lat wiele moze sie zmienic, a ja bym raczej postawil na wybudowanie nowoczesnego terminala autobusowego, takiego, jakie buduje sie na calym swiecie...
Bożesz ty mój. Mała skromna pętla w wielki terminal. Alternatywa dla Wiatracznej. Aż się wierzyc nie chce. Chociaż pomysł z zawrotkami od Wawra jest świetny.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
-
MeWa
- Cukiereczek
Prawda jest taka, ze u nas wszystkie petle wygladaja niezbyt zachecajaco. A w niektorych miejscach az prosi sie o wyboduwanie terminali.
-
Colony
-
Kontakt:
Dobrze, że chociaż coś ruszyło, choć skręca mnie na widok nieukończonej Wilanowskiej.

-
MeWa
- Cukiereczek
Tam wlasnie moglby powstac dworzec autobusowy...
-
MZ
- Słońce Radomia
-
Kontakt:
MeWa pisze:Tam wlasnie moglby powstac dworzec autobusowy.

Przynajmniej wtedy mogłaby oficjalnie wrócić do łask nazwa Dworzec Południowy.
-
Colony
-
Kontakt:
To byłoby najlepsze, bo jest strategicznie położony.

-
Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Colony pisze:To byłoby najlepsze, bo jest strategicznie położony.

Strategicznie położony to byłby dworzec autobusowy na Kabatach...