Euro 2012 - organizacja turnieju
Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy
- MeWa
- Cukiereczek
ma sens.Premo pisze:Przecież II linia metra pokrywa się prawie zupełnie z linią kolejową. Czy ma to jakiś sens?
oczywiście, II linia metra będzie służyła nie tylko na mistrzostwa. Jednak stadion ma mieścić ponad 50 tys. osób, a i pewnie w okolicach będzie więćej kibiców i trzeba im zapewnic sprawny dojazd.Glonojad pisze:Bo jak wiadomo Stadion Narodowy wybudowany będzie w środku lasu, do którego inaczej się dojechać nie da.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
Krzysiek_S
-
Krzysiek_S
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Do czego metro jest przydatne, ale z pewnością nie niezbędne.MeWa pisze:oczywiście, II linia metra będzie służyła nie tylko na mistrzostwa. Jednak stadion ma mieścić ponad 50 tys. osób, a i pewnie w okolicach będzie więćej kibiców i trzeba im zapewnic sprawny dojazd.inż. Glonojad pisze:Bo jak wiadomo Stadion Narodowy wybudowany będzie w środku lasu, do którego inaczej się dojechać nie da.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Z czystej ciekawości: jak wygląda więc Twoim zdaniem optimum?inż. Glonojad pisze:Do czego metro jest przydatne, ale z pewnością nie niezbędne.MeWa pisze: oczywiście, II linia metra będzie służyła nie tylko na mistrzostwa. Jednak stadion ma mieścić ponad 50 tys. osób, a i pewnie w okolicach będzie więćej kibiców i trzeba im zapewnic sprawny dojazd.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Optimum czego i na co? Z punktu widzenia wyłącznie dowozu na stadion, dwie linie tramwajowe (WZ-Grochowska/Zieleniecka, Aleje - Waszyngtona), linia kolejowa (zwłaszcza z dodatkowym przystankiem Stadion na dalekobieżnym) spokojnie 80 tysięcy pasażerow w godzinę przewiozą (zwłaszcza, że jakaś część nie będzie chciala na lewy brzeg jechać). A są przecież jeszcze autobusy. Dla zapewnienia zupelnego komfortu konieczne byłoby zbudowanie, częściowo po śladzie istniejącym, dodatkowo szybkiego tramwaju Gocław - Tarchomin (w zależności od lokalizacji bazy hotelowej, a tej w nowym Centrum Tarchomina może być sporo) oraz, być może, szybkiego tramwaju świętokrzyskiego względnie lekkiego, bądź klasycznego, metra.
Oczywiście, jeśli w ramach Euro na II linię metra państwo da pieniądze (a właściwie połowę, skoro połowę daje Mumia), to pewne, że warto je zbudować - pod warunkiem wszakże, że zaoszczędzone w ten sposób pieniądze miejskie pójdą na takie inwestycje komunikacyjne, na których skorzysta możliwie dużo mieszkańców (i gości Euro). Przypominam bowiem, że mimo 24 lat budowy, metro wciąż przewozi 3x mniej pasażerów, niż zupełnie niedoinwestowane w tym czasie tramwaje.
Oczywiście, jeśli w ramach Euro na II linię metra państwo da pieniądze (a właściwie połowę, skoro połowę daje Mumia), to pewne, że warto je zbudować - pod warunkiem wszakże, że zaoszczędzone w ten sposób pieniądze miejskie pójdą na takie inwestycje komunikacyjne, na których skorzysta możliwie dużo mieszkańców (i gości Euro). Przypominam bowiem, że mimo 24 lat budowy, metro wciąż przewozi 3x mniej pasażerów, niż zupełnie niedoinwestowane w tym czasie tramwaje.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Połowa z tych inwestycji nie jest zależna od miasta więc suma summarum miasto ich nie ukończy.ratraciak pisze:Ja uważam, że do tego czasu miasto powinno ukończyć takie inwestycje jak:
Odcinek centralny II linii metra
Trasa Mostu Północnego
Trasa Mostu Krasińskiego
POW
WOW
Trasa N-S
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- MeWa
- Cukiereczek
oczywiście, ale metro ma nam służyć nie tylko na mistrzostwa. Zresztą jeśli chcesz autorytety...inż. Glonojad pisze:Do czego metro jest przydatne, ale z pewnością nie niezbędne.
"- Do planowanego stadionu nie da się już doprowadzić nowych dróg oprócz planowanego przedłużenia Jagiellońskiej. Trzeba więc postawić na komunikację publiczną. Metro byłoby najbardziej praktyczne - uważa dr inż. Andrzej Brzeziński, ekspert ds. transportu z Politechniki Warszawskiej."
to z kolei są mrzonki/Glonojad pisze:szybkiego tramwaju świętokrzyskiego względnie lekkiego
jaki związake ma czas budowy? Zresztą ile chciałbyś, żeby przewoziło? Żeby z 17 stacji korzystało 5x więcej pasażerów niż z tramwajów? Ciekawe, kiedy ostatnim razem jechałeś metrem w godzinach szczytu.Glonojad pisze:że mimo 24 lat budowy, metro wciąż przewozi 3x mniej pasażerów
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Temat nazywa się Euro 2012.MeWa pisze:oczywiście, ale metro ma nam służyć nie tylko na mistrzostwa.inż. Glonojad pisze:Do czego metro jest przydatne, ale z pewnością nie niezbędne.
O tak, znany jesteś z cytowania autorytetów czy opracowań wyłącznie wtedy, gdy jest Ci to wygodne.Zresztą jeśli chcesz autorytety...
Poglądy Dr. Brzezińskiego znam, zapewniam, lepiej od Ciebie. A "praktyczny" to nie jest to samo, co "niezbędny""- Do planowanego stadionu nie da się już doprowadzić nowych dróg oprócz planowanego przedłużenia Jagiellońskiej. Trzeba więc postawić na komunikację publiczną. Metro byłoby najbardziej praktyczne - uważa dr inż. Andrzej Brzeziński, ekspert ds. transportu z Politechniki Warszawskiej."
Bardziej realne (bo tańsze i prostsze w realizacji) niż II linia metra. Chociaż oczywiście można twierdzić, że łatwiej wybudować 6km tunelu niż kilometr.to z kolei są mrzonki/inż. Glonojad pisze:szybkiego tramwaju świętokrzyskiego względnie lekkiego
Dość dawno, ponieważ należę do tych 90% pasażerów, którym dość rzadko pasuje.jaki związake ma czas budowy? Zresztą ile chciałbyś, żeby przewoziło? Żeby z 17 stacji korzystało 5x więcej pasażerów niż z tramwajów? Ciekawe, kiedy ostatnim razem jechałeś metrem w godzinach szczytu.inż. Glonojad pisze:że mimo 24 lat budowy, metro wciąż przewozi 3x mniej pasażerów
- Bastian
- Sułtan Maroka
A jest ktokolwiek znany z cytowania autorytetów wtedy, gdy mu to jest niewygodne? Chyba normalne, że się szuka argumentów na tezy swoje tezy, a nie przeciwko nim.inż. Glonojad pisze:O tak, znany jesteś z cytowania autorytetów czy opracowań wyłącznie wtedy, gdy jest Ci to wygodne.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- MeWa
- Cukiereczek
no i co z tego? Perspektywicznie nie możesz myśleć? Bo nie wiem, do czego dążysz. Czy to, że temat nazywa się Euro 2012 wyklucza stwierdzenie, że II linia bęzie przydatna także później?inż. Glonojad pisze: Temat nazywa się Euro 2012.
najbardziej praktyczny = lepszy od dotychczasowych i planowanych.Glonojad pisze:A "praktyczny" to nie jest to samo, co "niezbędny"
nie bardziej realne - nie ma nawet harmonogramu, dokładnych opracowań. To tylko wizja. Czy most Świętokrzyski i jego konstrukcja przewiduje możliwość poprowadzenia linii tramwajowej? Jak linia poprowadzona będzie w okolicach Kopernika? Zresztą podejrzewam, że w momencie realizacji II linii metra, to ta koncpecja tramwaju pojawiać się będzie tylko i wyłącznie na planach własnych spółki TW, zakładając oczywiście, że teraz wszyscy biorą ją na poważnieGlonojad pisze: Bardziej realne (bo tańsze i prostsze w realizacji) niż II linia metra. Chociaż oczywiście można twierdzić, że łatwiej wybudować 6km tunelu niż kilometr.
no to zapewne nie możesz oceniać zapełnienia.Glonojad pisze: Dość dawno, ponieważ należę do tych 90% pasażerów, którym dość rzadko pasuje.
niezmiernie cieszę się.Glonojad pisze:Poglądy Dr. Brzezińskiego znam, zapewniam, lepiej od Ciebie.