Autobusy San i inne pojazdy historyczne

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Warsopolis5253

Post autor: Warsopolis5253 » 26 gru 2025, 17:38

Nie wiem, jakiś konduktor by wysiadał i przesuwał. Nie róbmy już problemu tam gdzie go nie ma, w Łodzi to działa to u nas nie mogłoby zadziałać.

KM

Post autor: KM » 26 gru 2025, 20:33

Warsopolis5253 pisze:
26 gru 2025, 17:38
Nie wiem, jakiś konduktor by wysiadał i przesuwał.
XD

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 28 gru 2025, 23:37

Nieciej pisze:
24 gru 2025, 12:20
Oto dlaczego nie korzystam z tych waszych pseudoturystycznych 36, itp. - to nie są linie dla ludzi, bo dublują się z innymi (14, 15, metro) i nie dla turystów, bo jadą po trasie kompletnie nieturystycznej - służą tylko dla wywalania publicznej kasy w błoto i wożenia powietrza po nadmetrzu.
Obecność metra czy inne linie po trasie akurat tu znaczenia nie mają, bo linia turystyczna jest w założeniu produktem samym w sobie, który powinien spełniać określone wymagania. Tyle, że linia 36 żadnego nie spełnia oprócz rozliczeń w wozokm.
Kelly pisze:
24 gru 2025, 12:23
Faktycznie, bo po 70-90 osób na KURS to gówno. Skończ swoje pseudowywody.
Pewnej letniej niedzieli w wakacje 2025, gdy turystów na mieście jest najwięcej usiadłem sobie na ławce na pl. Wilsona i poobserwowałem przez kilka godzin zapełnienie linii 36. Nie wiem gdzie ty te 90 widziałeś. Choćby i miodem smarować, to ta linia w obecnym kształcie jest wyrzucaniem środków publicznych w błoto oraz bezcelowym kręceniem się tramwajów po mieście za stawkę wozokm.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
konri

Post autor: konri » 29 gru 2025, 1:30

MisiekK pisze:
28 gru 2025, 23:37
Kelly pisze:
24 gru 2025, 12:23
Faktycznie, bo po 70-90 osób na KURS to gówno. Skończ swoje pseudowywody.
Pewnej letniej niedzieli w wakacje 2025, gdy turystów na mieście jest najwięcej usiadłem sobie na ławce na pl. Wilsona i poobserwowałem przez kilka godzin zapełnienie linii 36. Nie wiem gdzie ty te 90 widziałeś. Choćby i miodem smarować, to ta linia w obecnym kształcie jest wyrzucaniem środków publicznych w błoto oraz bezcelowym kręceniem się tramwajów po mieście za stawkę wozokm.
Chodzi o linię 100, która na brak frekwencji nie może narzekać.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 29 gru 2025, 10:33

MisiekK pisze:
28 gru 2025, 23:37

No niestety, Żoliborz nie jest tak zajebistym miejscem jak sądzą jego mieszkańcy jeśli trzeba akurat oprotestować budowę Mostu Krasińskiego lub pochwalić się wybujałym ego i 99% turystów obchodzi on tyle co zeszłoroczny śnieg (i absolutnie się temu nie dziwię)

Lukas508

Post autor: Lukas508 » 29 gru 2025, 22:54

MJ pisze:
25 gru 2025, 2:58
Nieciej pisze:
24 gru 2025, 12:20
(...)

Czyli jak zawsze... państwo w państwie - tyle że to nie mieszkańcy i turyści są dla ZTM-u, a ZTM jest dla nas. Oto dlaczego nie korzystam z tych waszych pseudoturystycznych 36, itp. - to nie są linie dla ludzi, bo dublują się z innymi (14, 15, metro) i nie dla turystów, bo jadą po trasie kompletnie nieturystycznej - służą tylko dla wywalania publicznej kasy w błoto i wożenia powietrza po nadmetrzu. Jakby tak kursowały prywatne linie turystyczne, to dawno by poszły z torbami - no, ale to jest finansowane z podatków, więc ZTM robi jak ma ochotę.. Z autobusowymi setkami jest podobnie - wiezie to znikąd donikąd, jak przysłowiowe 107 i zwiedza miejsca często kompletnie nieturystyczne... za publiczną kasę. W takiej formie to sobie to wszystko możecie zlikwidować, zostawcie tylko T-etkę na wakacje, bo to jeszcze jakoś trzyma się kupy.
To jakie proponujesz trasy dla 100 i 36?
Ja proponuję przywrócić 510 ;)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 30 gru 2025, 23:22

konri pisze:
29 gru 2025, 1:30
Chodzi o linię 100, która na brak frekwencji nie może narzekać.
36 też jest broniona jak niepodległość.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 31 gru 2025, 6:22

Żeby "miłośnicy" byli przeciwko uruchamianiu taboru historycznego to jest możliwe chyba tylko w Warszawie :)

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 01 sty 2026, 22:59

Autobus Czerwon pisze:
31 gru 2025, 6:22
Żeby "miłośnicy" byli przeciwko uruchamianiu taboru historycznego to jest możliwe chyba tylko w Warszawie :)
A są przeciwko? Bo nie zauważyłem.

Lukas508

Post autor: Lukas508 » 01 sty 2026, 23:44

Autobus Czerwon pisze:
Mam wrażenie, że co poniektórzy mają nadmierne umiłowanie w św. marszrutyzacji i przedkładają ją nad użyteczność (żeby było jasne - nie piję do nikogo osobiście, mam tu na myśli pewne przesadne myślenie sztywno tą ideą, które to myślenie czasem się na Waflu uwydatnia :-k)

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 02 sty 2026, 9:13

MisiekK pisze:
01 sty 2026, 22:59
Autobus Czerwon pisze:
A są przeciwko? Bo nie zauważyłem.
No to nie ja ciągle publicznie torpeduję 36, przy czym naprawdę z konstruktywną krytyką nie ma to nic wspólnego

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 sty 2026, 22:26

Autobus Czerwon pisze:
02 sty 2026, 9:13
No to nie ja ciągle publicznie torpeduję 36, przy czym naprawdę z konstruktywną krytyką nie ma to nic wspólnego
To proponuję przeczytać moje posty w tym wątku, tym razem ze zrozumieniem. Kiedyś już pisałem czym powinna być linia turystyczna, promująca miasto i jej atrakcje, bo 36 nią po prostu nie jest. Turyści nią nie jeżdżą. A już powoływanie się na przykład z czeskiej Pragi ewidentnie oznacza totalne niezrozumienie tamtego projektu, który u Czechów ma jasne reguły swojego istnienia (a które w Warszawie po prostu nie występują i nie wystąpią). Tak, trzeba pokazywać tabor historyczny, ale eksploatowanie go do kręcenia się bez celu po mieście i pól trasy wożenie żoliborskiego powietrza jest wyrzucaniem środków publicznych w błocko i cały czas na to zwracam uwagę. Naprawdę nie potrzeba wiele, żeby dało się zrobić z tego dobry produkt jeżdżący regularnie, nawet codziennie i okrągłym rokiem mający spore zainteresowanie wśród grupy docelowej.

mb112

Post autor: mb112 » 02 sty 2026, 23:01

MisiekK pisze:
02 sty 2026, 22:26
Autobus Czerwon pisze:
02 sty 2026, 9:13
To proponuję przeczytać moje posty w tym wątku, tym razem ze zrozumieniem. Kiedyś już pisałem czym powinna być linia turystyczna, promująca miasto i jej atrakcje, bo 36 nią po prostu nie jest. Turyści nią nie jeżdżą. A już powoływanie się na przykład z czeskiej Pragi ewidentnie oznacza totalne niezrozumienie tamtego projektu, który u Czechów ma jasne reguły swojego istnienia (a które w Warszawie po prostu nie występują i nie wystąpią). Tak, trzeba pokazywać tabor historyczny, ale eksploatowanie go do kręcenia się bez celu po mieście i pól trasy wożenie żoliborskiego powietrza jest wyrzucaniem środków publicznych w błocko i cały czas na to zwracam uwagę. Naprawdę nie potrzeba wiele, żeby dało się zrobić z tego dobry produkt jeżdżący regularnie, nawet codziennie i okrągłym rokiem mający spore zainteresowanie wśród grupy docelowej.
To jaką konkretnie trasę najlepiej ułożyć, tak aby cieszyła się powodzeniem turystów, a jednocześnie nie blokowała innych linii na skrętach ? I jeszcze trzeba pamiętać, że jakiej by nie ułożyć, to przy występującej ostatnio liczbie wyłączeń i objazdów, szczególnie w wakacje, jakby nie kombinować, nie obędzie się bez jej zmieniania co pewien czas.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 02 sty 2026, 23:58

mb112 pisze:
02 sty 2026, 23:01
To jaką konkretnie trasę najlepiej ułożyć, tak aby cieszyła się powodzeniem turystów
Generalnie miejsca gdzie turystyczne w stolicy są znane i ułożenie w miarę stałej i trasy nie powinno być problemem. Oczywiście pewne zmiany zawsze będą i nie jest to niczym dziwnym (rok 2025 był rekordowy pod względem wyłączeń co obiektywnie cieszy - 2026 będzie spokojniejszy). W tym, że tabor i trasa to część sukcesu, nie wiem czy nie łatwiejsza. Jeszcze przewodnik w pojeździe (miło, gdyby były wybrane kursy z językiem obcym - regularnie angielski, czasem może jakiś inny, chociaż o tym nie marzę), współpraca z instytucjami mijanymi po drodze i biurami turystycznymi, zniżki na bilety do stołecznych instytucji gdy ma się bilet z linii turystycznej, a nie wspominam o rozreklamowaniu projektu - chociażby stałe miejsce w materiałach promujących miasto, a to już wymagałoby regularności pojawiania się takiej linii nie tylko przez 2-3 miesiące w roku... Czy to dużo? Wcale nie - do ogarnięcia w krótkim czasie.

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 03 sty 2026, 7:18

MisiekK pisze:
02 sty 2026, 23:58
mb112 pisze:
02 sty 2026, 23:01
To jaką konkretnie trasę najlepiej ułożyć, tak aby cieszyła się powodzeniem turystów
Generalnie miejsca gdzie turystyczne w stolicy są znane i ułożenie w miarę stałej i trasy nie powinno być problemem. Oczywiście pewne zmiany zawsze będą i nie jest to niczym dziwnym (rok 2025 był rekordowy pod względem wyłączeń co obiektywnie cieszy - 2026 będzie spokojniejszy). W tym, że tabor i trasa to część sukcesu, nie wiem czy nie łatwiejsza. Jeszcze przewodnik w pojeździe (miło, gdyby były wybrane kursy z językiem obcym - regularnie angielski, czasem może jakiś inny, chociaż o tym nie marzę), współpraca z instytucjami mijanymi po drodze i biurami turystycznymi, zniżki na bilety do stołecznych instytucji gdy ma się bilet z linii turystycznej, a nie wspominam o rozreklamowaniu projektu - chociażby stałe miejsce w materiałach promujących miasto, a to już wymagałoby regularności pojawiania się takiej linii nie tylko przez 2-3 miesiące w roku... Czy to dużo? Wcale nie - do ogarnięcia w krótkim czasie.
No to na jakiej trasie, można połączyć te wszystkie cechy?

ODPOWIEDZ