Do przodu idzie się przyzwyczaić, chociaż mnie też ciężko podchodzi ten futurystyczny design, bok bez tych lampek z przedzielonymi drzwiami zrobił się za to zupełnie normalny, może to i lepiej, bo ta drzwiowa choinka faktycznie mogłaby rzadko działać.
Ja tak jak BJ, uważam że poręcze w kolorze chromowanej stali są dużo ładniejsze, no ale jeśli niedowidzący lepiej widzą żółte, to niech będą żółte, bo w końcu względy praktyczne powinny tutaj mieć pierwszeństwo. Zastanawia mnie tylko czy osoba niedowidząca to to samo co krótkowidz, bo ja nie potrafię sobie wyobrazić, jak można nie widzieć tych poręczy. Podobnie (jak BJ) uważam iż powinny być te ,,drzewka" widoczne na pierwszej wizualizacji, chociażby dlatego że zdawały się być praktyczne, nie mogę docenić ich wartości bezpośrednio, gdyż nigdy czegoś takiego się nie trzymałem, i nie widziałem w praktyce, ale umiem sobie wyobrazić jak to ma działać. Poręczy faktycznie zdaje się być mało, mnie te w Alstomach nie przeszkadzały, wolałem się mieć czego złapać, niż jak w składach rosyjskich być niesionym masą tłumu w różne strony. Zresztą, w Alstomach nie tylko ja korzystam z tych poręczy, mnóstwo osób się o nie opiera, czy ich trzyma, także te poręcze między rzędami siedzeń to nie jest zły pomysł. To co mi się naprawdę nie podoba, to pomysł żeby te monitory wyświetlające pstrokatą papę wieszać tak pośrodku względem burt pojazdu nad głowami pasażerów, czemu nie podpatrzeć mądrego rozwiązania z własnego podwórka, czyli z posiadanych Metropolis 2000, gdzie monitory odtwarzające sieczkę usytuowane są obok drzwi, po 4 na stronę bodaj. Szyby w drzwiach faktycznie pewnie będą musiały spełniać normy, tylko sęk w tym żeby ktoś chciał sobie życzyć żeby tak było. Co do malowania to wolałem poprzedni(,,rosyjski") schemat malowania, Rosja bardziej mi się kojarzy z metrem niż Niemcy, mamy na tyle mało unikatowe barwy stolicy iż ciężko pomalować się w ,,swoje" barwy, no chyba że zaczęlibyśmy malować gradientami i fraktalami, ale sam nie wiem czy to dobry pomysł, choć nie wykluczam że mogłoby to wyglądać ładnie.