Zaraz, trochę się tu gubimy. Czym innym jest to, co powinien nauczyciel móc zrobić, a czym innym to, co faktycznie może. W tej chwili nauczyciel nie może nawet wyrzucić za drzwi ucznia, któy mu uniemożliwia prowadzenie lekcji. Moja krytyka tu przedstawianych pomysłów częściowo opiera się na poglądach, co nie byłoby dobre, a częśćiowo na wiedzy, co nie jest możliwe.R-11 Kleszczowa pisze:Czekaj- idąc tym tropem można stwierdzić, że jeśli uczeń zacznie np. przeklinać na lekcji i wrzucać nauczycielowi ten l ma nie zareagować, bo nie jest od wychowania i wpajania dobrego zachowaniaFikander pisze:
Konstytucja, artykuł 48 stwierdza, że rodzice mają prawo do wychowywania dzieci wedle swoich przekonań. Szkoła NIE MA PRAWA wpajać dziecku wartości niezgodnych z ich przekonaniam.![]()
Szkolne mundurki - nowa inicjatywa R. Giertycha
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Bastian
- Sułtan Maroka
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dlatego profesor od chemii w moim liceum zawsze mówił do takiego gościa: Idź zobacz czy gaśnicy z parteru nikt nie ukradl (pracownia chemiczna jest na najwyższym piętrze). I miał spokój na lekcji. A prawda jest taka, że w szkołach nauczyciel nie może nic. A uczeń moze wszystko. A powinno być odwrotnie. Oczywiście nie mówię to np. o przywróceniu kar cielesnych w szkołach- bo to IMHO jest trochę przesadą w dzisiejszych czasach.Bastian pisze:W tej chwili nauczyciel nie może nawet wyrzucić za drzwi ucznia, któy mu uniemożliwia prowadzenie lekcji..
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Bastian
- Sułtan Maroka
Owszem, zgodzę się, że "władza" nauczyciela powinna zostać wzmocniona (oczywiście w granicach rozsądku). Ale póki to nie nastąpi, zaczynanie zmian od "obowiązku mundurkowego" skończy się kompromitacją i śmiesznością.R-11 Kleszczowa pisze:prawda jest taka, że w szkołach nauczyciel nie może nic. A uczeń moze wszystko. A powinno być odwrotnie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Moim zdaniem nauczycielami powinny zostawać osoby z charakterem i predyspozycjami do tego zawodu. Znam osobiście kilku nauczycieli i widzę, jak sobie radzą z dziećmi. Dobry nauczyciel nie ma potrzeby uciekania do kar cielesnych - wystarczy, że coś powie. W przypadku wybitnego nauczyciela wystarczy tylko spojrzenie.
Pytanie do piszących w tym wątku: gdzie chodziliście (chodzicie) do szkoły. Bo o Fikanderze (tak się to odmienia?) i Szamocie wiem. A reszta? Bo moim zdaniem opinia może po bardzo zależeć od charakteru ukończonej szkoły.
Pytanie do piszących w tym wątku: gdzie chodziliście (chodzicie) do szkoły. Bo o Fikanderze (tak się to odmienia?) i Szamocie wiem. A reszta? Bo moim zdaniem opinia może po bardzo zależeć od charakteru ukończonej szkoły.
xxx
- fik
- Naczelne Chamidło
FikandrzeHieronim pisze:Fikanderze (tak się to odmienia?)
Żeby nie było, że coś ukrywam - ukończyłem SP 61 na Białobrzeskiej i XIV LO Staszica.
Popyt przekracza podaż.Hieronim pisze:Moim zdaniem nauczycielami powinny zostawać osoby z charakterem i predyspozycjami do tego zawodu.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Otóz to. Dokładnie o to mi chodziBastian pisze:Owszem, zgodzę się, że "władza" nauczyciela powinna zostać wzmocniona (oczywiście w granicach rozsądku). Ale póki to nie nastąpi, zaczynanie zmian od "obowiązku mundurkowego" skończy się kompromitacją i śmiesznością.R-11 Kleszczowa pisze:prawda jest taka, że w szkołach nauczyciel nie może nic. A uczeń moze wszystko. A powinno być odwrotnie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jasne, że jest mało bo szkoła dla wielu to ostatecznośc. Nie ma innej pracy to idzie do szkołyFikander pisze:Ale nauczycieli z powołaniem jest mało... przynajmniej tak mi się wydaje. A sam zawód jest trudny i słabo płatny, co dodatkowo komplikuje sprawę.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Hieronim pisze:O pracę w szkole nie jest wcale łatwo.R-11 Kleszczowa pisze:Jasne, że jest mało bo szkoła dla wielu to ostatecznośc. Nie ma innej pracy to idzie do szkoły
A to zależy. Zalezy od przedmiotu jakiego chce się uczyć. Np. ostatnimi czasy brakuje nauczycieli rosyjskiego. Dużo ludzi wybiera szkołę jako ostatecznośc- niestety.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Hieronim pisze:Ciągnięcie tej dyskusji nie ma sensu. Ja swoje wiem, bo moja dobra koleżanka szukała pracy w szkole. I nie znalazła jej tak od razu...
No widzisz. A mój Tata ucząc w szkole bez problemu znalazł pracę w jeszcze jednej szkole, a w ofertach dosłownie przebierał.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- MeWa
- Cukiereczek
cóż, dla wielu kąsliwe uwagi nauczyciela są wystarczająco upokarzające... i co zaskarżę nauczyciela dlatego, że powiedział, iż nie wypada chodzić z odkrytym pępkiem, bo szkoła to nie dom publiczny, zaskarżę dyrektora, bo przy wszystkich zwrócił uwagę całującej się parze w objęciach?Fikander pisze:
Od nauczania przedmiotu, wystawiania ocen, pilnowania porządku. NIE JEST od wykładania moralności i decydowania, czy krótkie bluzeczki są ok, czy nie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Szkoła może mieć swój własny statut, system oceniania itp. Jeśli można było wprowadzić identyfikatory, dałoby też radę wprowadzić odpowiednie zarządzenia stanowiące normy strojów. A sposób egzekwowania? Moja mama mówiła, że miała nauczyciela, który np. pytał na lekcji dziewczyny z umalowanymi poaznokciami. Pokaż mi ucznia, który lubi odpowiadać przy tablicy (nie dotyczy kujonów).Fikander pisze:Podaj podstawę prawną upoważniającą dyrekcję szkoły do takich zarządzeń...