[Kraków] Krakowski Szybki Tramwaj i inne inwestycje

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 15 lis 2012, 12:26

Wiem. "Uwielbiałem" taką dziurę w 111 z Gocławia 8:04-8:26 z dwoma 303 pośrodku. Nijak do szkoły na pl. bankowy na drugą lekcję nie byłem w stanie dojechać. Ale to było jakieś 15 lat temu. I patrząc na ich siatkę tramwajową można dojść do wniosku, że właśnie mniej więcej tyle są za nami w tyle.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

MichalJ

Post autor: MichalJ » 15 lis 2012, 12:37

Za to w inwestycjach są jakby z przodu...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 15 lis 2012, 14:39

pawcio pisze:A czy MPK przestało już w godzinach szczytu popołudniowego wrzucać podwójny takt, by zapewnić swoim motorniczym przerwy posiłkowe?
Przed wakacjami utknąłem gdzieś około 8:30 przez taką dziurę na prawie 20 minut. Wydaje mi się, że oni nie rozumieją pojęcia taktu i płynnego przejścia między częstotliwościami... 8-(
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 15 lis 2012, 17:17

Myślę, że oni nie wiedzą, co to jest, niestety. Tam to cała sieć komunikacyjna i wszystkie rozkłady są do budowy od nowa.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 16 lis 2012, 15:56

194 - całkiem silne jak na krakowski autobus, w porywach do 11 minut - dubluje nową linię na Ruczaj od pętli do ronda Grunwaldzkiego, przy czym czas przelotu (mimo minimalnie dłuższej trasy przez Rostworowskiego) ma przez większość dnia identyczny. Doprawdy, mało śmieszny żart.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 16 lis 2012, 16:14

Za to 194 jedzie przez pół miasta na Krowodrzą, gdzie spotyka się z jadącą, również z Czerwonych Maków, 18.
Tak, 194 jedzie w szczycie rozkładowo parę minut szybciej.

[ Dodano: 16-11-12, 16:14 ]
fik pisze:Doprawdy, mało śmieszny żart.
Actually, it's Kraków.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2012, 18:50

MichalJ pisze:Za to w inwestycjach są jakby z przodu...
Dobrze powiedzane - "jakby". Bo np. w zakupie nowego taboru do przodu raczej nie są, a te inwestycje, które mają - czyli w nowe trasy - nie zachwycają ani jakością usług (brak priorytetu na trasie na Mały Płaszów), ani rozmachem drogówki wciskanej przy okazji (nasza druga jezdnia Światowida przy estakadach z budżetu na tramwaje naprawdę może się schować), ani - obcinaniem usług na istniejącej sieci żeby jeździć po nowych trasach (bowiem ani Ruczaj, ani Mały Płaszów, nie wiążą się ze zwiększeniem liczby zleconych kilometrów).

Trzeba jednak patrzeć troszkę dalej, niż tylko "buduj! buduj! buduj!".

Pogadać to możemy o Poznaniu, ale Kraków już nie zachwyca niestety.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 lis 2012, 18:54

A u nas będą się wiązać ze zwiększeniem? W stosunku do dziś?
Chociaż u nas to szybciej będzie metro niż nowe trasy tramwajowe, więc pocięcie kursów tramwajów na istniejącej sieci będzie wtedy uzasadnione.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2012, 19:09

Uzasadnione by było, gdyby nowa linia jakoś istotnie odciążała tramwaje, a to nastąpi po dojściu na Bródno i Bemowo - na Górczewskiej, Świętokrzyskiej czy Targówku zastępowane są raczej autobusy. No, może symbolicznie ze dwa sloty z W-Z i Alei mogłyby polecieć - reszta to czysta polityka. No i trzeba pamiętać, że zgodnie ze strategią transportową wypadałoby wreszcie zacząć przechodzić na jakieś ludzkie standardy napełnienia.

Tym niemniej, jak można sobie popatrzyć w dokumentach, owszem, praca przewozowa ma się zwiększać w tramwajach:

http://bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/0E3 ... ienia1.xls
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

MichalJ

Post autor: MichalJ » 16 lis 2012, 19:19

A w tym roku jaka faktyczna jest, jeśli są dane na ten temat? Ta tabelka przewidywała, że w 2012 będzie już Tarchomin i Powstańców?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2012, 19:22

Jak było w tym roku, to nie wiem. A co tabelka przewidywała, można zgadywać - ale kiedyś oficjalnie mówiono, że ze 186 wozów 31 ma iść na Tarchomin, zresztą mniej więcej tyle wzrośnie liczba pociągów na stanie po skasowaniu wszystkich 13N i 105N-10xx.

Awatar użytkownika
KwZ

Post autor: KwZ » 16 lis 2012, 20:19

Glonojad pisze:obcinaniem usług na istniejącej sieci żeby jeździć po nowych trasach (bowiem ani Ruczaj, ani Mały Płaszów, nie wiążą się ze zwiększeniem liczby zleconych kilometrów).
Ała. To faktycznie takie budowy mało wnoszą.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 16 lis 2012, 21:20

MichalJ pisze:A w tym roku jaka faktyczna jest, jeśli są dane na ten temat?
W zasadzie to może jest w budżecie - kiedyś była zasada, że był on w ciągu roku aktualizowany, żeby na koniec opozycja nie zarzucała niewykonania (czy jakoś w ten deseń...) :-k

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 16 lis 2012, 22:52

Przepraszam za jakość zdjęć (telefon,a aura dziś w Krakowie jeszcze bardziej mglista, niż w Warszawie), ale nadrabiam ich świeżością - robione dziś po południu :P Wstęgi dziś (podobno ;)) przecięte, od jutra zaczyna się ruch :]

Co mnie najbardziej zaskoczyło: od jutra będą tam krańcowały cztery linie tramwajowe, tymczasem pętla tramwajowa składa się jedynie z dwóch torów wjazdowych, jednego wyjazdowego oraz ślepego żeberka, na które można wjechać tyłem za przystankiem odjazdowym. Oczywiście żadnej możliwości okrążenia pętli. Nie za mało? :-k

Oto mały reportaż - enjoy :)
Załączniki
Zdjęcie11745.jpg
Wyjazd z pętli tramwajowej. W poprzek przejście z terminala przez główną ulicę do bloków po jej drugiej stronie.
Zdjęcie11713.jpg
Przystanek odjazdowy od czoła (od strony głównego przejścia).
Zdjęcie11739.jpg
Żeberko kończy się ciekawymi koziołkami oporowymi :D Widać miejsce, gdzie zbiegają się dwa tory okólne.
Zdjęcie11741.jpg
Przystanek odjazdowy od tyłu.
Zdjęcie11718.jpg
Wyjazd z pętli autobusowej na uliczkę, okrążającą pętlę i prowadzącą do P&R.
Zdjęcie11720.jpg
Widok od strony wyjazdu z pętli autobusowej.
Zdjęcie11716.jpg
Przystanek dla wysiadających.
Zdjęcie11722.jpg
Wjazd na pętlę autobusową (na lewo od niego, poniżej niewielkiej skarpy, "lewa" część P&R) i przystanki tramwajowe dla wysiadających (na prawo od nich plac autobusowy i terminal).
Zdjęcie11723.jpg
"Lewa" część P&R.
Zdjęcie11734.jpg
"Prawa" część P&R.
Zdjęcie11737.jpg
Dziwne, że nie ma możliwości zjazdu rowerem w dół wcześniej, gdy różnica wysokości jest minimalna - zamiast tego trawniki i drzewa (pierzem porosnę, jeżeli cykliści nie będą tamtędy zjeżdżać). Zamiast tego kawałek dalej, gdy skarpa jest już dość wysoka, n
Zdjęcie11733.jpg
To teraz śladem tramwajów ;) Jeszcze przed pętlą znajduje się przystanek "dodatkowy" - bez żadnej infrastruktury, ani słupka nawet. Do wypuszczania na wypadek zatorów? Ciut dziwne. Poniżej niego "prawa" część P&R.
Zdjęcie11743.jpg
Jedno z czterech stanowisk autobusowych.
Zdjęcie11710.jpg
Ogólny widok pętli autobusowej, umieszczonej we wnętrzu pętli tramwajowej.
Zdjęcie11714.jpg
Wnętrze terminalu - przydatne, szczególnie iż będą stąd odjeżdżać głównie rzadko kursujące linie strefowe. W tle widać plac ze stanowiskami autobusowymi.
Zdjęcie11728.jpg
A to zobaczymy, gdy od zejścia na dół spojrzymy za siebie: terminal od tyłu, po lewej stronie dojście do głównego przejścia. Nie wiem, niestety, co to za tablica zbiorcza SIP - autobusowa, czy tramwajowa?
Zdjęcie11726.jpg
Po prawej stronie od zejścia - ślimak dla rowerów.
Zdjęcie11724.jpg
Po lewej stronie od zejścia - pochylnia dla wózków.
Zdjęcie11730.jpg
Za terminalem - zejście w dół na P&R. Jego ciut większa część znajduje się po lewej stronie osi zejścia (poniżej pętli), druga, nieco mniejsza - po prawej, poniżej wlotu pętli tramwajowej.
Zdjęcie11711.jpg
Widok terminala od strony głównej ulicy. Do miasta - na prawo. Pętla - na lewo (terminal stoi w jej środku). Prawą stroną terminala dochodzi się do zejścia na parking P&R.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 17 lis 2012, 13:15

Bastian pisze:od jutra będą tam krańcowały cztery linie tramwajowe, tymczasem pętla tramwajowa składa się jedynie z dwóch torów wjazdowych
To chyba typowe dla Krakowa (patrz: 3 linie na Salwatorze przy 2 torach, 4 linie na Krowodrzy przy 3 torach), ale przecież mogli chociaż raz pomyśleć (szczególnie biorąc pod uwagę, że będzie tam jeździło w szczycie częste 52), ewentualnie przeprowadzić naprawdę porządną marszrutyzację (i trzasnąć tam dwie porządne linie co 5'), ale nie wiem, czy to by im wyszło. Smuteczek. No i żeberka chyba na każdej pętli - to u nas raczej niespotykane.
Dzięki za zdjęcia :) Fajny punkt przesiadkowy.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

ODPOWIEDZ