MPK Łódź chce wozić warszawiaków

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 07 sty 2006, 13:52

Obrazek
MPK chce wozić warszawiaków - w stolicy można zarobić

Sobota, 7 stycznia 2006r.

50 supernowoczesnych niskopodłogowych autobusów, wyposażonych m.in. w klimatyzację i liczniki pasażerów, chce kupić łódzkie MPK. Niestety, nie będą one woziły łodzian, tylko mieszkańców stolicy.

Koszt jednego takiego autobusu znacznie przekracza milion złotych.

- Decyzje jeszcze nie zapadły, ale bardzo poważnie rozważamy możliwość świadczenia usług dla mieszkańców Warszawy - mówi Marcin Małek z łódzkiego MPK. - 12 stycznia upływa termin składania ofert w Zarządzie Transportu Miejskiego w Warszawie, więc mamy jeszcze kilka dni, by zdecydować się na ewentualny udział w przetargu.

Na pytanie, skąd MPK zamierza wziąć kilkadziesiąt milionów złotych na zakup luksusowych autobusów, rzecznik nie chce odpowiedzieć. Jeśli chodzi o kierowców, to byliby warszawiacy. Zarządu Transportu Miejskiego w Warszawie ogłosił przetarg nieograniczony na świadczenie usługi przewozu zbiorowego na liniach północnej części stolicy - Bielany, Białołęka i gminy sąsiednie- przy wykorzystaniu autobusów przegubowych.

- Jesteśmy trochę zdziwieni tym, że łódzkie MPK chce wziąć udział w przetargu, bo od dawna dochodzą nas sygnały o nie najlepszym stanie łódzkiego taboru - mówi Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego w Warszawie. - Przetarg jest jednak nieograniczony i jeśli łódzkie MPK przedstawiłoby najkorzystniejszą ofertę, to mogłoby realizować przejazdy w Warszawie. Trzeba jednak zaznaczyć, że oczekujemy na 50 fabrycznie nowych i dobrze wyposażonych autobusów.

Biorąc pod uwagę katastrofalny stan techniczny łódzkiego taboru, przymiarki MPK do świadczenia usług przewozowych w Warszawie wydają się co najmniej dziwne.

- Jeśli weźmiemy udział w przetargu i wygramy go, na pewno nie będzie to miało wpływu na pogorszenie komunikacji w Łodzi - twierdzi Marcin Małek. - W Warszawie możemy zarobić. Natomiast nadal priorytetem dla naszej firmy będzie obsługa przewozowa łódzkich pasażerów.
Ręce i nogi opadają.
Szkoda komentować, bo pozostaje mieć nadzieję że to tylko kaczka dziennikarska albo żart noworoczny....:|

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 07 sty 2006, 14:06

Czego jak czego ale tego bym się nie spodziewał. Paranoja.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 07 sty 2006, 16:46

Tak jak pisałem w innym temacie po SWIZ zgłosiło się wiele firm, ale MPK Łódź to dla mnie pełne zaskoczenie.Nie wiem czy PKS Grodzisk nie był by w tym przypadku lepszym rozwiązaniem i ciekawe kto nas jeszcze zaskoczy.

JacekM
Śnieżynka

Post autor: JacekM » 07 sty 2006, 16:55

Plesim pisze:Tak jak pisałem w innym temacie po SWIZ zgłosiło się wiele firm, ale MPK Łódź to dla mnie pełne zaskoczenie.Nie wiem czy PKS Grodzisk nie był by w tym przypadku lepszym rozwiązaniem i ciekawe kto nas jeszcze zaskoczy.
no dobrze że na razie (?) Heniu Zagozda i Meteor się nie zgłosiły 8-[
bury me in my favourite yellow patent leather shoes / and with a mummified cat / and a cone-like hat.

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 07 sty 2006, 17:03

I nie zgłoszą. Pierwszy padł, drugi siedzi.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 07 sty 2006, 17:31

no co ? MPK Łódź kupi dla Warszawy te 55 busów po 10 latach zabierze je do Łodzi i łodzianie beda mieli nowe niskopodłogowe klimatyzowane autobusy przegubowe :D

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 07 sty 2006, 17:34

Tylko nie wiem czy po pół roku eksploatacji nie okazało by się, że brakuje funduszy na części zamienne i zaczeła by się kanibalizacja. :-D

TLG

Post autor: TLG » 07 sty 2006, 17:43

JacekM (2357) pisze:Meteor się nie zgłosiły
W autobusach Meteora często nie ma silników.

Odnośnie tekstu: MPK Łódź to przedsiębiorstwo handlowo-usługowe. Byli m.in. sprawcami modernizacji torowisk w Szczecinie i Wrocławiu (chyba). Do tego start w przetargu na wagony dla Warszawy. Co w tym dziwnego, a tymbardziej skandalicznego? Firma chce zarabiać. Stan łódzkiego taboru-prawda-jest tragiczny. Ale to nie znaczy, że nie mogą próbować zarabiać inaczek, np. wożąc za widocznie dużo lepsze pieniądze niż po Łodzi.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 07 sty 2006, 22:48

Chcą zarobić, ale lepiej niech wezmą się za swoje miasto i tam inwestują, a nie w Warszawie........Ech znowu usłyszę od Chrzestnej, że Warszawa zabiera Łodzi wszystko co dobre :lol:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 07 sty 2006, 22:50

Aleśmy czasów doczekali !. łodzianie chcą wozić warszawiaków!
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

TLG

Post autor: TLG » 07 sty 2006, 23:55

R-11 Kleszczowa pisze:Chcą zarobić, ale lepiej niech wezmą się za swoje miasto i tam inwestują, a nie w Warszawie........Ech znowu usłyszę od Chrzestnej, że Warszawa zabiera Łodzi wszystko co dobre
Biznes is biznes. Z pustego to i Salomon nie naleje. U siebie najwidoczniej nie mają z czego inwestować. Natomiast autobusy dla Warszawy wezmą w leasing, który bedą spłacać na bierząco w miare obslugi linii. Jeżeli przystąpili do tego przetargu to oznacza, że im sie to opłaca. Nikt od tak nie wchodzi w ten trudny nieco ryzykowny rynek bez rozeznania i dokładnych wyliczeń.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 08 sty 2006, 13:18

:arrow: Ale cyrk! Kolorystykę wprawdzie mają prawie warszawską, ale jak pasażer "po kielichu" zobaczyłby w stolicy autobus z logo MPK Łódź, to mógłby długo zastanawiać się, jakim cudem po pijanemu zajechał aż tak daleko :lol:.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 sty 2006, 13:37

MZ pisze::arrow: Ale cyrk! Kolorystykę wprawdzie mają prawie warszawską, ale jak pasażer "po kielichu" zobaczyłby w stolicy autobus z logo MPK Łódź, to mógłby długo zastanawiać się, jakim cudem po pijanemu zajechał aż tak daleko :lol:.
:lol: :lol: Świetny tekst =D>
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 09 sty 2006, 16:09

TLG pisze: Odnośnie tekstu: MPK Łódź to przedsiębiorstwo handlowo-usługowe. Byli m.in. sprawcami modernizacji torowisk w Szczecinie i Wrocławiu (chyba). (...) Co w tym dziwnego, a tymbardziej skandalicznego? Firma chce zarabiać. Stan łódzkiego taboru-prawda-jest tragiczny. Ale to nie znaczy, że nie mogą próbować zarabiać inaczek, np. wożąc za widocznie dużo lepsze pieniądze niż po Łodzi.
1. Torowiska w Szczecinie i Krakowie.
2. Dziwne jest to, że firma nie mająca pieniędzy na regularne (hmmmm...co tydzień?) sprzątanie swoich pojazdów, o utrzymaniu czystości w drugich wagonach tramwajównie wspominając (ukradzione/zdemontowane? poręcze, 'poskretchowane' szyby, poniszczone krzesła, pomalowane flamastrami ściany i sufit oraz brak trzeciego kasownika na końcu wagonu...), rzuca sie z motyką na kredyt/leasing, na obowiązek utworzenia w Warszawie bazy (przecież nie serwisowaliby pojazdów w Łodzi :-k ), zatrudnienie kolejnych ludzi...Ile będzie miało z tego MPK Łódź zysku? I po jak długim czasie wkład w inwestycje się zwróci?

To jest właśnie dziwne...:/

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 09 sty 2006, 16:38

:arrow: Czyli rozumiem, że jako łodzianin raczej nie będziesz kibicował MPK w tym przetargu?

ODPOWIEDZ