[Lublin] Trolejbusy nie wrócą na Krakowskie Przedmieście

Moderator: JacekM

Jacek Pudło
Kontakt:

Post autor: Jacek Pudło » 19 sie 2007, 15:31

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... 5/0/NEWS01

W Lublinie wciąż rządzi jeszcze ciemnota i zabobon. Trolejbusy uważane są przez władze za zawalidrogi, wiceprezydent Stanisław Fic twierdzi zaś, że nie podjadą one pod górę na ulicy 3 Maja, którą codziennie wjeżdżają setki autobusów. Uniemożliwi to rzecz jasna realizację założeń projektu unijnego przygotowanego 2 lata temu, który przewidywał powrót trolejbusów do centrum i preferencje dla transportu publicznego. Trudno jednak szukać jakiegokolwiek sensownego uzasadnienia dla takich decyzji z wyjątkiem uznania wyższości transportu indywidualnego nad zbiorowym. Czy naprawdę nie możemy uczyć się na cudzych błędach?

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 19 sie 2007, 15:44

Jacek Pudło pisze:Trudno jednak szukać jakiegokolwiek sensownego uzasadnienia dla takich decyzji z wyjątkiem uznania wyższości transportu indywidualnego nad zbiorowym.
Wogóle w Lublinie to komunikacja ma mierne zarządzanie... Nadal to busiarstwo się pleni jak rok temu, czy jakoś to ograniczyli?
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
malyniak

Post autor: malyniak » 19 sie 2007, 21:09

del

kozioł

Post autor: kozioł » 19 sie 2007, 22:53

A ja doznałem szoku, że tam tyle tych prywaciarzy... I na dodatek kursują tak samo jak linie MPK. :-"

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 19 sie 2007, 23:32

kozioł pisze:A ja doznałem szoku, że tam tyle tych prywaciarzy. I na dodatek kursują tak samo jak linie MPK.
:arrow: W przypadku Lublina to już mnie nie dziwi. Zdziwiło mnie natomiast to, że MPK wpisuje ich kursy w swoje rozkłady jazdy zamiast próbować z tym walczyć.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 sie 2007, 11:03

MZ pisze:Zdziwiło mnie natomiast to, że MPK wpisuje ich kursy w swoje rozkłady jazdy zamiast próbować z tym walczyć.
MPK wpisuje w swoje rozkłady tylko kursy "Prywatnej Komunikacji Miejskiej" (o ile się to nie zmieniło). Zazwyczaj jest to co drugi kurs.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 20 sie 2007, 11:11

Busmann pisze:MPK wpisuje w swoje rozkłady tylko kursy "Prywatnej Komunikacji Miejskiej" (o ile się to nie zmieniło). Zazwyczaj jest to co drugi kurs.
:arrow: To ja wiem, tylko cały czas uważam, że to nie powinno w ten sposób wyglądać. W Lublinie chyba najwyższy czas na powstanie Zarządu Transportu Miejskiego.

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 20 sie 2007, 11:22

MZ pisze:W Lublinie chyba najwyższy czas na powstanie Zarządu Transportu Miejskiego.
Obawiam się, że to niemożliwe. Zbyt skomplikowana sytuacja polityczna, no i samorząd niechętny. Na InfoBusie (forum) była o tym zażarta dyskusja...

Jacek Pudło
Kontakt:

Post autor: Jacek Pudło » 20 sie 2007, 18:42

Sytuacja polityczna nie jest tu powodem. Nie jest ona też skomplikowana - rządzi u nas samorządowa koalicja PO-PIS, która nie gryzie się tak jak rząd. Ale do rzeczy. Zarząd komunikacji nie powstaje, ponieważ oznaczałby on wzrost wydatków na komunikację - płacąc przewoźnikom za wozokilometr trzebaby więcej pieniędzy dokładać z budżetu miejskiego. Miasto tymczasem nie chce do tego doprowadzić, gdyż uważa inne dziedziny za ważniejsze i bardziej godne wydatków (np inwestycje drogowe). Na tej sytuacji najbardziej cierpią pasażerowie ze względu na niejednolitą taryfę, ale i przewoźnicy, gdyż nie mogą zaplanować chociażby odnowy taboru, która wymaga zagwarantowania wpływów w okresie wieloletnim.

Nie ma Prywatnej Komunikacji miejskiej - zamiast 'prywatna' jest w nazwie słowo 'miejska' - poprawna nazwa to MKP. Korporacja ta zrzesza przewoźników prywatnych. Lepsze zaś jest wpisanie prywatnych kursów w rozkład, niż ich jeżdżenie jak się komu podoba - czyli w godzinach szczytu, od 8 do 16, kiedy kursuje najwięcej pasażerów. Konieczność taką wprowadził UM w 2002 roku. Przyznaję jednak, że sytuacja całościowo jest patologiczna i wymaga szeroko zakrojonych zmian organizacyjnych.

MPK nie ma możliwości walki z prywaciarzami. Wszystko zależy od Urzędu Miasta i od prezydenta. Prywaciarze obsługują około 35 brygad, MPK obsługuje zaś około 160 autobusowych i 30 trolejbusowych (wszystkie dane w okresie wakacyjnym).

mamadoo

Post autor: mamadoo » 20 sie 2007, 22:39

Mógłbyś napisać więcej na temat testowego Solarisa Trolino w Lublinie? Czy wreszcie po Gdyni i Tychach Lublin zdecyduje się na nowe trolejbusy?
A tak zupełnie na marginesie to próbuję sobie wyobrazić takie trajtki na linii z Piaseczna do Dworca Południowego, niestety o parę lat za późno...
Załączniki
Lublin ST12.JPG

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 21 sie 2007, 0:58

Jacek Pudło pisze:Przyznaję jednak, że sytuacja całościowo jest patologiczna i wymaga szeroko zakrojonych zmian organizacyjnych.
:arrow: No to tutaj całkowicie się zgadzamy :).
Jacek Pudło pisze:Prywaciarze obsługują około 35 brygad.
Tylko? Zawsze wydawało mi się, że jest ich więcej, bo widziałem ich "wszędzie".

Jacek Pudło
Kontakt:

Post autor: Jacek Pudło » 23 sie 2007, 15:09

MZ pisze:Tylko?
Tak.
mamadoo pisze:Mógłbyś napisać więcej na temat testowego Solarisa Trolino w Lublinie?
Jest to niskopodłogowy trolejbus z silnikiem umieszczonym na środku, pomiędzy osiami, po lewej stronie. Z tyłu zamiast wieży znajduje się podest. Aparatura elektryczna jest testowa, wyprodukowała ją firma Medcom, jednak nie jest to analogiczny napęd do zastosowanego w jelczu PR110AC #826 - wprowadzono dużo ulepszeń. Silnik asynchroniczny jest taki sam jak w obu PR110AC (producent: EMIT). Trolejbus jest własnością producenta, będzie testowany przez kilka miesięcy bez pasażerów m.in. w celu otrzymania homologacji, jeżeli się sprawdzi to być może zostanie zakupiony przez MPK.
Czy wreszcie po Gdyni i Tychach Lublin zdecyduje się na nowe trolejbusy?
Pytanie jest źle skonstruowane. Zapewne chcesz wiedzieć, kiedy będą kolejne zakupy nowego taboru. Miałyby one miejsce już w przyszłym roku, jednak opóźnienia z rozpoczęciem realizacji programu unijnego, w ramach którego miała być rozbudowana sieć trolejbusowa, może ten termin jeszcze oddalić (planowany jest zakup 70 trolejbusów do 2013). Z pewnością jednak będzie zakupiony jeden trolejbus do budowanej obecnie trasy trolejbusowej na Orkana - przetarg wkrótce.

esm

Post autor: esm » 03 wrz 2007, 2:37

Wolfchen pisze:
MZ pisze:Zdziwiło mnie natomiast to, że MPK wpisuje ich kursy w swoje rozkłady jazdy zamiast próbować z tym walczyć.
MPK wpisuje w swoje rozkłady tylko kursy "Prywatnej Komunikacji Miejskiej" (o ile się to nie zmieniło). Zazwyczaj jest to co drugi kurs.
to zależy od linii, niektóre obsługiwane są tylko przez autobusy miejskie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 03 wrz 2007, 7:18

A jak to jest naprawdę z tymi trollami przegubowymi w Lublinie?

[ Dodano: 2007-09-03, 07:19 ]
Jacek Pudło pisze: Zarząd komunikacji nie powstaje, ponieważ oznaczałby on wzrost wydatków na komunikację - płacąc przewoźnikom za wozokilometr trzebaby więcej pieniędzy dokładać z budżetu miejskiego.
To jest tłumaczenie Twoje, czy oficjalna linia miasta?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 03 wrz 2007, 9:22

Jacek Pudło pisze:Zarząd komunikacji nie powstaje, ponieważ oznaczałby on wzrost wydatków na komunikację - płacąc przewoźnikom za wozokilometr trzebaby więcej pieniędzy dokładać z budżetu miejskiego.
Bzdet. Dzieki temu MPK moze wyrabiac co chce, obslugiwac linie jak chce i jeszcze dostaje na to tyle pieniedzy ile sobie zazyczy, bo nikt tego nie kontroluje.
Jacek Pudło pisze:Miasto tymczasem nie chce do tego doprowadzić, gdyż uważa inne dziedziny za ważniejsze i bardziej godne wydatków (np inwestycje drogowe).
Oczywiscie - to standardowe wytlumaczenie. Wyglada to tak, ze prezesi to kumple panow radnych oraz wladz miasta i lepiej, zeby nie robic im krzywdy, a nie daj panie Boze kazac popracowac.

ODPOWIEDZ